نقطه آغاز اصلاح نظام بانکی ایران، «شایستهسالاری»

علی سعدوندی، اقتصاددان و کارشناس بینالمللی بانکداری در صحبت با «فرهیختگان» با تاکید بر این موضوع که اصلاح نظام بانکی نیازمند پتانسیل علمی و از بین بردن تعارض منافع است، گفت: «سیستم بانکی ایران درحالحاضر یا قلک دولت می باشدو یا قلک موسسان بانکهای خصوصی و وجود «ذینفع واحد» تبدیل به اصلی در بانکهای کشور گردیده. بنابراین مشکل اصلی نظام بانکداری ما خصولتی بودن آن است، بهطوریکه در دنیا عمده بانکها خصوصی اندو نظارت کامل دولتی روی آنها وجود دارد.در وهله بعد معضل کفایت سرمایه که تنها در دو یا سه بانک نسبت ایدهآل می بینیم.»
وی اعتقاد دارد: «در بدنه نظام بانکی، افراد کارآمد و شایسته وجود ندارد و به هیچوجه نخبهسالاری در نظام بانکی ما نیست. مساله بعدی اما تعارض منافعی می باشد. که باعث شده بسیاری از تصمیمات بانکی با نگاه به منافع شخصی افراد انجام بگیرد. اما عاملی که این دو معضل را نیز تشدید نموده، «نظارت» می باشد که در نظام بانکی ما غایب است.»
نقطه آغاز اصلاح نظام بانکی ایران، «شایستهسالاری» می باشد
این استاد بانکداری و اقتصاد کلان گفت که نقطه آغاز اصلاح نظام بانکی ایران، «شایستهسالاری» می باشد و معتقد است: «تعداد افراد نخبه در نظام بانکی در هر کشور محدود می باشد یعنی تعداد افرادی که قادرند برای نظارت و مدیریت عالی سیستم بانکی انتخاب گردند، بسیار کم است و برای همین در کشورهای پیشرفته چندین بانک در یک بانک ادغام میشود تا بتوان از معدود نیروهای نخبه در نظام بانکی استفاده درست کرد. این درحالی است که پراکندگی بانکها در کشور ما بسیار زیاد است و برخی اعضای هیاتمدیره که به سبب مناسبات سیاسی انتخاب شدهاند در اکثر موارد اطلاعات دقیقی از مباحث روز بانکی ندارند و به نظر نمیرسد این مساله در آینده نیز اصلاح شود.»
سوابق تحصیلی و کاری اعضای هیاترئیسه بانکها در سامانهای انتشار پیدا کند
سعدوندی در پاسخ به اینکه برای تشخیص این مساله که آیا کاندیداها درمورد اصلاح نظام بانکی راست میگویند، به چه مواردی باید توجه کرد، ادامه میدهد: «انتخاب اعضای هیاتمدیره بانکها در سیستم بانکی ما براساس روابط سیاسی بوده است. برای همین پیشنهاد میشود که سوابق تحصیلی و کاری اعضای هیاترئیسه بانکها در سامانهای انتشار پیدا کند. ما بهشدت به هیاتهای مدیره دولایه در سیستم بانکی خود نیاز داریم و باید اعضای نظارتی را بهصورت تماموقت در هیاتمدیره بانکها جا بدهیم. بنابراین «شایستهسالاری» بزرگترین و اولین گام برای اصلاح نظام بانکی و مبارزه با فسادهای موجود در آن است.»
نسخه درمانی سیستم بانکی
این مشاور بانکداری و سرمایهگذاری نسخه درمانی سیستم بانکی را در ادامه اینچنین بیان میکند: «بانکها و موسسات کشور براساس ناکارآمدی و رانتپاشی رشد کرده اند. و اصلاح آنان باید بنیادی باشد. یکی از راههای مدنظر «ادغام برخی بانکها در یک بانک» می باشد. در سالهای اخیر، موج تورمی باعث سودآوری برخی بانکهای کشور گردیده.اما بانکهایی که حتی در شرایط تورمی فعلی نیز زیان کرده اند باید در اولویت ادغام باشند و مدیران فعلی آنها نیز اصلا نباید در کادر جدید بانک قرار گیرند. ادغام بانکها نه درمورد بانکهای دولتی بلکه درمورد بانکهای خصوصی نیز لازمالاجر می باشد. اینگونه برخوردها تابهحال از سوی بانک مرکزی بهعنوان نهاد ناظر موجود نبوده.»
علت ضعف نظارتی بانک مرکزی
این کارشناس ارشد بانکداری علت ضعف نظارتی بانک مرکزی را اینگونه بیان کرد: «بانک مرکزی نه انگیزه و نه قدرت لازم را برای برخورد و نظارت بر سیستم بانکی پیدا نکرده و علت اصلی آن هم اتحادی می باشد که بین دستگاه نظارتی بانک مرکزی و بانکهای تجاری موجود است. بهعنوان مثال معاون نظارتی بانک مرکزی بعد از بازنشسته شدن مجدد در هیاتمدیره بانکهای کشور مشغول کار می باشد. درواقع نظارت کردن روی دوستان خودی کار سختیست. نظارت بانکی در ایران از نظر حقوقی و مقرراتی بسیار تضعیفه و همین دلیلیست تسهیلات کلانی در اختیار خودیها قرار داده شود که هیچگاه قصد بازپرداخت آن را نخواهند داشت. همین مساله باعث ناترازی بانکها و تورم می گردد. اصلاح نظام بانکی ممکنه و میتوان سیستم سالمی را بنا کرد. اما تابهحال عزم آن ندیدیم .»
دیدگاهتان را بنویسید