انواع مجامع بورسی کدامند و نحوه دریافت سود نقدی چگونه است؟
انواع مجامع بورسی کداماند و نحوه دریافت سود نقدی چگونه است؟
برای هر سهامدار و معاملهگری سؤال پیش میآید که کدامیک از مجامع شرکتهای بورسی بهتر میباشد و آیا قبل از برگزاری مجمع سهام خود را بفروشد یا نگهداری کند. در این مقاله سعی شده است، ضمن معرفی انواع مجامع بورسی، توضیح داده شود که شرکت در کدامیک از مجامع میتواند برای سهامداران و معاملهگران سودآور باشد و اینکه سود نقدی مجامع شامل چه کسانی میشود و چگونه میتوانند آن را دریافت کنند. ابتدا به معرفی انواع مجمع میپردازیم:
مجمع عمومی مؤسس در مجامع بورسی
سرمایهگذارانی که میخواهند در بورس اوراق بهادار خریدوفروش سهام انجام دهند، هیچگاه شاهد برگزاری این مجمع نخواهند بود. مجمع عمومی مؤسس در ابتدای تأسیس شرکت با هدفهای زیر شکل میگیرد:
- احراز پذیرهنویسی کلیه سهام شرکت و رسیدگی به گزارش مؤسسین و تصویب آن؛
- تصویب اساسنامه شرکت و اصلاح آن؛
- تعیین اولین مدیران و بازرسان شرکت؛
- انتخاب روزنامه کثیرالانتشار برای اطلاعرسانی جهت دعوت به مجمع و اطلاعیههای بعدی برای سهامداران تا تشکیل اولین مجمع عمومی عادی
برای برگزاری مجمع عمومی مؤسس، حداقل باید مالکان و دارندگان بیش از یکدوم سرمایه، در جلسه حضور به هم رسانند. اگر این تعداد حاصل نشود، جلسه دوم برگزار میشود. در این جلسه، اگر تعداد شرکتکنندگان دارنده سهام، به یکسوم مالکان سرمایه شرکت برسد، کافی است. چنانچه باز هم به دلیل نرسیدن به حد نصاب سهامداران، جلسه تشکیل نشود، آخرین جلسه مجمع عمومی مؤسس، یعنی جلسه سوم برگزار میگردد. اگر در این جلسه نیز تعداد شرکتکنندگان به حد نصاب نرسد، تأسیس شرکت کلاً ملغی میشود.
مجمع عمومی عادی
مجمع عمومی عادی ،به مجمع عمومی سالیانه نیز معروف است چون با دقت به ماده ۸۹ لایحه مجمع عمومی عادی حتما باید حداقل سالی یک بار شکل بگیرد.به صورت کلی این مجمع عزل مدیران و بازرسان و گزارش های مالی را به تصویب می رساند.
اصلی ترین وظیفه مجمع عمومی عادی
بر اساس ماده ۸۶ لایحه ،ماموریت مجمع عمومی عادی عام خواهد بود و هر چیزی که در صلاحدید مجمع عمومی موسس و فوق العاده نباشد ،در صلاحدید مجمع عمومی عادی جا می گیرد.
نکاتی درباره مجمع عمومی عادی
توجه داشته باشید که امکان برگزاری مجمع عمومی عادی، بیش از یک بار در سال نیز وجود دارد که برحسب نیازهای شرکت، برنامهریزی خواهد شد.
برای برگزاری رسمی مجمع عمومی عادی، باید بیش از یکدوم سهامداران به نسبت میزان سهامی که در اختیارشان است، در جلسه حاضر شوند. مصوبات این مجمع نیز با یک رأی بیش از نصف آرا، به تصویب میرسد. در غیر این صورت، تصمیمات و مصوبات تصویب نشده و اجرا نمیشود
مجمع عمومی فوقالعاده
شکل برگزاری مجمع عمومی فوقالعاده تقریباً مانند مجمع عمومی عادی است؛ ولی در این مجمع درباره تغییر اساسنامه شرکت و انحلال شرکت تصمیمگیری میشود.
حداقل تعداد افراد لازم برای برگزاری رسمی این مجمع، بیش از نیمی از دارندگان سهام شرکت است. مصوبات این مجمع نیز با دوسوم آراء به تصویب میرسد.
نحوه اطلاعرسانی مجامع شرکتهای بورسی به سهامداران
دعوت به مجامع برعهده هیات مدیره خواهد بود که از مسائل قانونی خاصی دارد. طبق آن، هیئت مدیره باید حداکثر ۴۰ روز و حداقل ۱۰ روز قبل از برگزاری مجمع، زمان، مکان و دلیل برگزاری آن را در یکی از روزنامههای کثیرالانتشار اطلاع رسانی کند. با استفاده از سامانه کدال یا سایت شرکت مدیریت فناوری بورس تهران آخرین آگهی مجامع قابل رویت می باشد.
سود مجمع به چه کسانی تعلق خواهد گرفت؟
صاحبان سهام شرکت، اگر در زمان برگزاری مجمع صاحب سهام شرکت باشند، مشمول دریافت سود خواهند شد.
شرایط دریافت سود مجمع چیست؟
فرض کنید شرکتی طی سال مالی گذشته خود، از طریق فعالیتهای انجامشدهاش به مقدار مشخصی سود خالص رسیده است. ممکن است این سود صرف سرمایهگذاری مجدد برای توسعه فعالیتهای شرکت گردد یا کل یا بخشی از این سود بین صاحبان سهام شرکت تقسیم شود. تصمیمگیری درباره نحوه تقسیم سود خالصی که شرکت طی یک سال مالی ساخته است، در مجمع عادی سالانه شرکت انجام خواهد گرفت. به صورت کلی، یکی از وظایف مجمع سالانه شرکتها تعیینتکلیف سود خالص شرکت طی سال مالی گذشته میباشد.
برای نمونه تصور کنید شرکت الفا طی سال مالی گذشته توانسته به ازای هر سهم، صد تومان سود خالص بسازد. در مجمع سالانه شرکت، مدیران شرکت پیشنهاد خواهند کرد که نیمی از این سود صرف سرمایهگذاری مجدد و نیم دیگر آن بین سهامداران تقسیم شود. اکثریت سهامداران هم با این پیشنهاد موافقت خواهند کرد و به این ترتیب در مجمع سالانه به ازای هر سهم، پنجاه تومان سود تقسیمی تصویب میگردد.حال در زیر، به سه روش دریافت سود نقدی هر سهم اشاره شده است:
-
از طریق سامانه سجام
چند سالی است که واریز سود مجمع از طریق سامانه سجام در بورس ایران شکل گرفته است و روزبهروز به تعداد شرکتهایی که سود سالانهشان را از طریق سجام واریز میکنند، افزوده میشود. سجام، سامانه یکپارچهای برای تمامی صاحبان سهام است و همه فعالان بورسی باید در این سامانه عضو شوند. در این روش، سود سهام مستقیماً به شمارهحسابی که سهامدار در سامانه سجام ثبت نموده، واریز میشود.
-
از طریق اعلام شمارهحساب بانکی به شرکت
در این روش، سهامدار باید مشخصات حساب بانکی خود را برای شرکت ارسال کند. واریز سود توسط شرکت به حساب بانکی سهامدار انجام میشود.
تعدادی از شرکتها پرداخت سود را تنها از طریق بعضی بانکها انجام میدهند. در این صورت، اگر سهامدار در یکی از آن بانکها حسابی نداشته باشد، موظف به افتتاح حساب در یکی از بانکهای اعلامشده است. پس از افتتاح حساب، باید شمارهحساب آن را برای شرکت ارسال کند.
-
از طریق مراجعه حضوری به بانک
سومین روش دریافت سود مجمع مراجعه حضوری به بانک میباشد. در این روش، صاحب سهام باید به بانک اعلامشده توسط شرکت مراجعه کند و با ارائه کارت ملی و کد معاملاتی خود سود خود را دریافت کند. در این حالت، شرکت مورد نظر برای پرداخت سود سهامداران با آن بانک قرارداد بسته است.
دیدگاهتان را بنویسید