آیا تشخیص پولبک ساده است؟
آیا تشخیص پولبک ساده است؟
هدف اصلی هر معامله گر، تریدر و یا سرمایه گزار در بازار های سرمایه یک چیز بیشتر نیست. آنهامیخواهند از معامله خود کسب سود نمایند. در بازارهای مختلف سرمایه دو روش کلی برای سودآوری موجود است. اول این که در هنگام افزایش قیمت دست به خرید و فروش بزنیم و سود کسب نماییم که این روش نیز نیاز به تجربه فراوان دارد. روش دوم که بسیار مهمتر است ولی کمتر کسی در بازار به آن توجه دارد، مسئله کاهش ریسک است. پولبک یک ابزار اساسی برای کاهش ریسک معاملات محسوب می شود.میتوان یکی از قویترین حرکتهای قیمتی را پولبک نامید.تقریبا همه ی ما در طول دوران فعالیت مان در بازار سرمایه واژه ی پولبک سهام را شنیده ایم و میدانیم که یکی از اصطلاحات مورد استفاده ی تکنیکالیست های بازار است.اما آیا واقعا تشخیص پولبک ساده است؟
تریدرها بر این باورند که تحلیل تکنیکال بر این اصل پابرجاست که تمام خبرها و گزارشهای مربوط به سهم، در قیمت آن انعکاس پیدا میکند. درنتیجه نمودار قیمت، اصلیترین نقش را در تصمیم گیری تکنیکالیست ها بازی خواهد کرد. پولبک بسیار زیاد در نمودارها شکل میگیرد. و سعی درنشان دادن علامتهایی برای پیش بینی آینده ی حرکتی سهم دارد. تریدرهایی که روانشناسی پولبک و علتهای شکل گیری آن را درک میکنند، میتوانند به بهترین شکل از آن برای دستیابی به حداکثر سود استفاده نمایند. در ادامه این مقاله که در سایت کلینیک اقتصاد منتشر شده است سعی کردیم تا شما را با پولبک، انواع آن، روش های تشخیص و… آشنا کنیم.
پولبک به چه معناست؟
پولبک با اصلاح قیمت فرق می کند. این دو را اشتباه در نطر نگیرید. پول بک یا Pull Back یکی از اصطلاحاتی می باشد که در دنیای تکنیکالیست ها در بورس، بسیار رایج شده و از آن برای بررسی رشد و عقب نشینی یک روند در تحلیل سهام یا شاخص کل بورس استفاده می نمایند.اصطلاح پول بک اصطلاحی می باشد که تریدر های بورس معمولا بر زبان جاری می نمایند. تکنیکالیست ها، روند قیمتی یک سهم را بررسی خواهند کرد و به صورت های مالی و سود و زیان شرکت توجه ندارند.پولبک بعد از شکسته شدن یک سطح حمایتی یا مقاومتی رخ میدهد. پس از حرکت سهم به سمت محدودههای بالاتر یا پایینتر، قیمت تمایل دارد تا مجدداً سطح شکسته شده را لمس نماید و سپس به حرکت خود ادامه دهد. به همین دلیل است که به آن”بوسه خداحافظی” می گویند.
انواع مختلف پولبک
۱. تشخیص پولبک عادی نمودار
همانطور که از نام این پولبک مشخص میباشد، پولبک معمولی همان شکل رایج و ساده پولبک است که در نمودارهای بسیاری قابل مشاهده است. همانطور که در شکل میبینید این نوع پولبک به سطح شکسته شده برخورد می کند و از همان منطقه برمی گردد.
۲. تشخیص پولبک داخلی نمودار
در این نوع پولبک شاهد نفوذ نمودار به سطح حمایتی خواهیم بود و به همین دلیل آن را پولبک داخلی نام گذاری کردهاند. این نفوذ به عبارتی بیانگر ضعیف بودن قدرت حرکت است. از نظرروانشناسی بازار، در این پولبک، خریدارانی که قصد دارند به سهم ورود کنند، از قدرت کمتری در مقابل فروشندگان برخوردار هستند و این ضعف سهم را در ادامه روند صعودی به دردسر می اندارد. این شکل پولبک در مقایسه با شکلهای دیگر آن، با ریسک بیشتری همراه است و باید در بررسی و ورود به آن وسواس بسیاری به خرج داد.
۳. تشخیص پولبک خارجی نمودار
برخلاف دو مورد بالا که نمودار مجدداً سطح شکسته شده را لمس میکند، پولبک خارجی، همانطور که ازنام آن فهمیدهاید، به سطح قطع شده نزدیک میشود اما با آن برخوردی نخواهد داشت. این عدم برخورد، نشان میدهد که سهم تمایل بالایی برای حرکت در مسیر صعودی دارد. از نظر روانشناسی بازار، در این شکل پولبک، خریداران به قدری برای ورود به سهم تمایل بالایی دارند که در قیمتهایی بالاتراز سطح حمایتی، شروع به خریدن میکنند. همچنین فروشندگان تمایل بسیار کمی برای خروج از سهم دارند. این رفتار خریداران و فروشندگان به این معنی است که تمایل بیشتر معامله گران به صعود سهم است که نقش اصلی را در رشد خواهد داشت. در بین تمامی پولبک ها، پولبک خارجی قویترین پولبک است که میتواند سود های بسیاری به شما بدهد.
چرا پولبک اتفاق می افتد؟
وقتی که یک سهم پس از هفتهها برخورد با ناحیه مقاومتی خود در شکستن آن سطح پیروز میشود، احساس امید در میان معامله گران شکل خواهد گرفت. این حس امید نیروی مورد نیاز برای ادامه حرکت را به وجود میآورد. با شکسته شدن سطح مقاومتی، خریداران جدید تمایل دارند تا سهام را خریداری کنند اما افزایش پی در پی قیمت باعث خواهد شد تا از جذابیت سهم کاسته شود. از طرف دیگرنفراتی هستند که نوسان گیر هستند و وارد سهم شدهاند که با افزایش قیمت شروع به فروش و خروج از سهم میکنند. حال زمان نزول قیمت و شکل گیری پولبک در نمودار است. خریداران در انتظار منطقهای مناسب جهت ورود به سهم هستند و لحظه رسیدن قیمت سهم به محدوده حمایتی، خرید خود را ثبت میکنند.
مثالی از کاربرد پولبک
پولبکها در واقع فرصتهایی برای کسب سود هستند. به این طریق که با مشاهده پولبک، سهام را خریداری کرده و از رشد آن سهم سود کسب مینماییم. به عنوان مثال، ممکن است شرکت «شستا» گزارش سودهای قابل توجه خود را منتشر نماید. در این هنگام قیمت سهام شستا، افزایش ۱۵درصدی را شاهد خواهد بود. حال در روز بعد در نمودار، شاهد پولبک خواهیم بود. زیرا معاملهگران کوتاه مدتی، سیو سود کرده و به نوعی سهام خود را میفروشند تا از اختلاف بین قیمت خرید و فروش کسب سود کنند.
حال گزارش سوددهی شرکت شستا نشاندهنده وضعیت مناسب برای سهم این شرکت است. معاملهگرانی که سهام را خریداری کرده نگهداری میکنند. همچنین سرمایهگذاران دیگر نیز با مشاهده گزارش سود مثبت، جذب این سهم میشوند و به نوعی تقاضا برای سهام شستا بالا میرود. این باعث میشود که در آینده نزدیک هم قیمت روند صعودی خود را ادامه دهد و در واقع نزول کم این سهم به عنوان پولبک در نظر گرفته میشود.
اولین پولبک را چگونه پیدا کنیم؟
درک مفهوم اولین پولبک زمانی اهمیت دارد که یک موقعیت باز نمایید. شما یا از پولبک جدید استفاده خواهید کرد یا آن را از دست می دهید. اگر آن را از دست دهید دیگر کار خاصی از دستتان نمی آید. تریدینگ یعنی آماده بودن و هرچه بیشتر آماده باشید بیشتر قادررید یک معامله خوب انجام بدهید. پس در تحلیلهایتان باید بتوانید نشانههای مهم اولین پولبک را پیدا کنید. این نشانهها شامل:
- شکست پولبک
- میله روندی
- تایم فریم
- الگوهای بازگشتی
انواع شکل های معامله برای پولبک
۱- پولبک به سطح حمایت و مقاومت در نمودار
در واقع پولبک به سطوح مقاومتی را میتوان به عنوان سادهترین و البته رایجترین استراتژیها مخصوصاً در نقطه ورود حساب کرد. ه-در حالت کلی در نظر داشته باشید که نحوه تشکیل خطوط مقاومت و حمایت و پیدا کردن نقطه شکست میتواند تا حد زیادی شما را در این مدا همراهی نماید.
همچنین به خاطر داشته باشید که حتما یک پولبک به همان قیمت شکست، ممکن است برنگردد و کمی از بالاتر یا پایینتر، روند و رالی خود را شروع کند. بنابراین بهتر است به جای مشخص کردن یک خط حمایت یا مقاومت برای برگشت قیمت، یک ناحیهای از این خطوط را برای خود مشخص نمایید. با استفاد از ایم روش میتوان با اطمینان بیشتری از روند پول بک بهره جست.
۲- پولبک به خط روند در نمودار
برای درک بهتر این موضوع، ابتدا باید خط روند را برای شما شرح دهیم. به طور کلی مفهوم روند این است که حرکت کلی سهم با تمام نوسانات آن به چه سمت است. در بازار های سرمایه معمولاً برای تشخیص روند از ابزار خطوط موازی استفاده میکنند. این ابزار از سه نقطه کلی تشکیل میشود. خط مقاومت توسط دو نقطه و خط حمایت به واسطه یک نقطه و موازی خط اول تشکیل می شود.
این خط روند، شامل یک خط چین میانی است که به عنوان یک نوع مقاومت – حمایت حساب میشود. نمودار مادامی که در بین این دو خط اصلی قرار دارد به اصطلاح می گویند در روند قرار دارد. حال در این بین وقتی خط میانی را بشکند و رد کند می توان از آن به عنوان نوعی شکست یک خط مقاومت – حمایت در نظر گرفت. از این رو می توان انتظار داشته باشیم که در صورت شکست قوی شاهد پول بک باشیم. این پولبک از آن جهتی که در جهت روند زده شده است میتواند اعتبار بیشتری از نوع قبلی خود داشته باشد.
نحوه شناخت پولبک معتبر
میتوانیم بگوییم مهمترین علت پولبک شکست معتبرسطح مقاومتی یا حمایتی است. برای اطمینان از پولبک، باید ابتدا یک شکست معتبر دید. از مهمترین نشانههای پولبک افزایش حجم معاملات در نزدیکی سطح حمایتی و مقاومتی میباشد. توجه کنید که ویژگی یک شکست قوی، شکست با حجم معاملاتی بیشتر از ۲ یا ۳ برابر میانگین حجم است. زمان تکمیل پولبک و آغاز صعود مجدد سهام، میتوان از الگوهای بازگشتی در کندل استیک یاری گرفت تا سطح برگشت را به خوبی تشخیص داد.
تشخیص پولبک میتواند نشانه شروع یک روند جدید باشد؟
تعدادی از سهامداران بر این باورند که بعد از تشخیص پولبک در سهام، ادامه روند قبلی را شاهد خواهیم بود؛ اما این درست نیست. بولکوفسکی بر این عقیده است که حدوداً ۵۰ درصد از حرکتها بعد از تکمیل پولبک حرکت قبلی خود را ادامه خواهند داد.پس به طور قطعی نمیتوان گفت که آیا پولبک در روند بوده یا نه و قطعاً درروندهای زیادی این موضوع را مشاهده کردید؛ پس بهترین راهکاراین است که برای تکمیل پولبک و ادامه حرکت روند سهام حتماً به موردهایی که تا اینجای متن به آنها اشاره نموده ایم، توجه کنید. البته به این نکته توجه کنید که شناخت تکنیکهای معاملاتی و تابلو خوانی بازار کمک فراوانی به فهم و تشخیص رفتار بازار خواهد کرد..
تروبک یعنی چه؟
«تروبک» (Throwback)دقیقا ساختاری همانند پولبک دارد اما برعکس پولبک است. به اصطلاح زمانی که روند قیمت اقدام به شکستن خط مقاومتی خود کند، میتوان شاهد ایجاد یک تروبک بود. در واقع تروبک نشان میدهد که میزان افزایش قیمت سهم از خط مقاومتی تعیین شده برای آن بیشتر است. البته قیمت پس از مدتی به خط مقاومت بازگشته و به اصطلاح به این حرکت سهم «بوسه آخر» نیز میگویند..
سخن پایانی
وقتی که یک سطح در روند میشکند، احتمالاً بعد از آن شاهد یک حرکت برگشتی هستیم. که به این روند حرکتی «پولبک» می گویند. پولبک وقتی دارای بیشترین اعتبار است که محدوده حمایت و مقاومت با یک حجم بسیار زیاد بشکند. و همچنین حجم به طور معمول باید دو الی سه برابر یک هفته گذشته باشد. اکنون فرض کنید اگر محدوده حمایتی یا مقاومتی پرقدرت بشکند و چند روز پس از آن شاهد کمتر بودن قیمت پایانی از روز قبل باشیم. دراین حالت احتمال پولبک بسیار پایین است ؛ چراکه احتمال فروش سهام و نبود تقاضای کافی وجود دارد. اکثر سرمایه گذاران تصور میکنند که پولبک باید برگشتی به نقطه شکست داشته باشد، ولی در بازار بسیارکم شاهد این مورد هستیم و معمولاً پولبک به محدوده شکست تکمیل نمیشود.
دیدگاهتان را بنویسید