استراتژی های معاملاتی را چگونه یاد بگیریم؟
استراتژی های معاملاتی را چگونه یاد بگیریم؟
اگر بازارهای سرمایه را همانند یک جنگ تصور کنیم، تنها اشخاصی از این دوئل زنده بیرون میآیند که آمادگی لازم را برای مقابله با هر اتفاقی را داشته باشند. احتمالا در میان مردم یا فعالین بازار بارها دیده یا شنیده اید که یک نفر تمام یا بخش قابل توجهی از سرمایه خود را باخته است. این اهمیت استراتژی های معاملاتی را در بازارهای سرمایه بیان میکند. در واقع بدون استراتژِی معامله کردن یعنی بدون طناب وارد چاه شدن.
سالانه افراد زیادی وارد بازار سرمایه میشوند اما افراد کمی در این بازار ماندگار هستند. طبق آمار رسمی حدود ۹۰% افراد بدون آگاهی کافی و استراتژِی وارد بازار میشوند و شروع به معامله میکنند، در نهایت این افراد با از دست دادن بخش عظیمی از سرمایه خود از این بازار خداحافظی میکنند.
استراتژی های معاملاتی را چگونه یاد بگیریم؟ سوالی است که ما در این مقاله با ارائه راه کارهای یک استراتژی معملاتی خوب و کاربردی؛ به پاسخ آن می پردازیم:
استراتژی معاملاتی کاربردی
یک معامله گر وبه اصطلاح تریدر برای حضور در بورس و معامله در این بازار، نیاز به طرح و برنامه مشخصی دارد که با توجه به آن برای معملات م خرید و فروش های خود برنامه ریزی کند. به این طرح و برنامه از پیش تعیین شده که بر معاملات یک تریدر در بازار سهام نظارت دارد، استراتژی معاملاتی می گویند. حال این استراتژی برای هر تریدر و معامله گر با توجه به ویژگیها و اهداف او از سرمایهگذاری تعریف میشود و هدف معامله گراز تدوین آن رسیدن به حداکثر سود و کاهش ریسک به ریوارد او در بازار است.
برای آگاهی بیشتر در خصوص استراتژی سرمایه گزاری می توانید به سایت ویکی پدیا مراجعه کنید.
لزوم داشتن یک استراتژی معاملاتی
داشتن یک استراتژی معاملاتی در بازار سرمایه به اندازهای با اهمیت است که بدون آن فعالیت در بازارهای ریسکی برای مدت طولانی کار بسیار سخت و بعید به نظر میرسد. بازارهای ریسکی پرنوسان است و اگر استراتژی معاملاتی مشخص و طرح و برنامه مشخصی برای فعالیت در آن نداشته باشید، نمی توانید فرصتهای معاملاتی و خرید فروش موفق سهام را در این شناسایی کنید.
با استفاده از استراتژی معاملاتی می توانید در بازار های سرمایه موج سواری کرده و همراه تغییرات بازار سرمایه حرکت کنید و خودتان را با این نوسانات وفق دهید. با استفاده از آن می توانید نیاز خود را در بازار بهتر درک کنید و اهدافتان را به درستی تعیین کنید.
انواع سبک های معامله معاملاتی
استراتژیهای معاملاتی بسیار زیاد هستند و تنوع بسیار فراوانی دارند به طوری که میتوان گفت به ازای هر شخص فعال در بازار سرمایه، یک استراتژی معاملاتی وجود دارد. به این علت که اساسا استراتژی هر تریدر، سرمایه گذار و یا معامله گر سلیقهای است و بر مبنای تشخیص هر فرد طراحی میشود.
به صورت کلی برای استراتژی های معاملاتی دو روش برای تحلیلی وجود دارد که شامل تحلیل تکنیکال یا نموداری و تحلیل فاندمنتال یا بنیادی میشود. البته هیچ کدام از این تحلیل ها در بازارهای سرمایه بر دیگری ارجحیت ندارند و در اصل ترکیب این دو استراتژی است که میتواند به معامله گر کمک کند.
در زیر سه مورد از رایجترین استراتژیهای معاملاتی را شرح می دهیم که بر اساس نمودارهای تکنیکال صورت میگیرد :
-
صبر (بلند مدت)
-
میان مدت ( تکنیکال)
-
کوتاه مدت (نوسان گیری)
ملزومات یک استراتژی معاملاتی کاربردی چیست؟
یک استراتژی معاملاتی کاربردی و خوب از چهار بخش اصلی تشکیل گردیده که شامل:
- تشخیص جهت کلی حرکت بازار
- تعیین حدود سود و ضرر
- تعیین تایمفریم کاری
- داشتن یک برنامه مدیریت ریسک
تشخیص جهت کلی حرکت بازار، چراغ راه معامله گر
منظور ازآن شناخت روند نزولی یا صعودی در بازار می باشد.به صورت کلی تشخیص تمایل حرکتی بازار به شما در تصمیم گیری ها کمک خواهد کرد.
فرایند تشخیص تمایل حرکتی بازار به دو قسمت تقسیم می شود:
- پیش بینی حرکت حتمی بازار(صعودی-نزولی)
- قوانین معاملاتی که تشخیص شما در مورد روند حرکت بازار را تائید نماید
به منظور تعیین نقاط ورود معاملات خود میتوانید به دو طریق عمل نمایید:
- تحلیل فاندامنتال
- تحلیل تکنیکال
اگر در بازار های ریسکی معامله می کنید و فقط بر مبنای تحلیل تکنیکال کار می کیند؛ توصیه می گردد در خصوص مباحث فاندامنتال و بنیادی نیز اطلاعاتی داشته باشید. برای این منظور صرفا کافی است بدانید چه مسائل و عوامل فاندامنتالی (بنیادینی) در حال حاضر روی سهام یا ارز شما تأثیرگذار می باشد
برای مثال باید از تاریخ سود سهام مورد نظر خود مطلع باشید، چرا که روی ارزش سهام شما خیلی موثر بوده و میتوانید با مهارتهای تکنیکال خود از آن به نفع خود استفاده کنید. حتی می توانید از اخبار پخش شده به نفع خود استفاده کنید.
تایم فریم مناسب، چتر نجات معامله گر
هیچ تایمفریم خوب و بدی برای معامله کردن وجود ندارد، بلکه انتخاب تایمفریم صرفاً به شخصیت و روحیات معامله گر بستگی دارد. قبل از انتخاب تایم فریم خود، باید خودتان را روانشناسی کنید و با روحیات خود آشنایی کامل داشته باشد.
برای مثال اگر میخواهید معاملات خود را زیر نظر داشته باشید و نمیتوانید کاهش موجودی کیف پول خود را در زمان باز بودن معامله تحمل کنید، یا اینکه میخواهید خیلی سریع از بازار سود خود را بگیرید و خارج شوید، در این صورت تایمفریمهای پایین و میانروزی انتخاب مناسبی برای شما می باشد.
اما اگر ترید شغل اصلی شما نمی باشد و زمان زیادی برای رصد بازار و اخبار آن ندارید؛ نمی توانید در تایم های پایینانند ۵ دقیقه، ۱۵ دقیقه یا یک ساعته معامله کنید. برای این افراد بهتر است دید بلند مدت تری نسبت به بازار داشته باشند و در تایم فریم های بلند مدت تری در حدود ۱ تا ۳ سال معامله کنند.
هیچ روش خاصی برای انتخاب تایم فریم مناسب وجود ندارد و این به استراتژی معامله گر بستگی دارد. در این مورد باید با توجه به شرایط خود، به تنهایی تصمیم بگیرید.
تعیین حدود سود و ضرر معاملات
تعیین حدود سود و ضرر یک معامله توسط تریدر از آن دست اقداماتی می باشد که دقیقا پیش از ورود به هر معامله باید انجام گردد. البته این کار در صورتی تاثیرگذار است و ضرورت دارد که پیش از آن مطمئن باشید معمله مورد نظر شما به لحاظ نسبت سود به ضرر(ریسک به ریوارد) عقلانی و به صرفه است. این کاربه سوددهی بیشتر شما کمک خواهد کرد و از ضرر های زیاد شما جلوگیری می نماید. به نوعی به این روش محافظ کیف پول یا حساب گفته می شود.
باید در تعیین حد سود معاملات خود واقعبینانه عمل نمود. برای این منظور مهارت شما در خواندن و درک پرایس اکشن خواهد توانست در تعیین سطوح مناسب برای حد سود معاملات بسیار کمککننده گردد.
استراتژی مدیریت ریسک
مدیریت ریسک با اختلاف مهمترین بخش استراتژی معاملاتی شما محسوب می گردد. اگر قصد موفقیت در زمینه معاملهگری دارید و یک استراتژی سودده برای خود طراحی کردید، باید به به قوانین مدیریت سرمایه خود به شدت پایبند باشید.
دقت کنید که ریسک هر معامله حداقل به اندازه نصف سود آن باشد. اصطلاحا می گویند ریسک به ریوارد یک معامله حداقل باید۱ به ۲ باشد. این عبارت یعنی سود احتمالی معامله به اندازه دو برابر ضرر احتمالی آن باشد. در هر صورت هرچه نسبت سود به ضرر معاملات بیشتر باشد، معامله شما بهتر و پر بازده تر می باشد. در این صورت حتی اگر درصد موفقیت معاملات شما کمتر از ۵۰ درصد باشد، باز هم میتوانید سودآور باشید.
قانون دو درصد یک نمونه استراتژی کهنه مدیریت سرمایه در بازار سرمایه است. این قانون به ما می گوید که شما به هیچ عنوان نباید برای هر معامله روی بیش از دو درصد موجودی حساب خود ریسک نمایید. این قانون نه تنها باعث سوددهی بیشتر معاملات شما خواهد شد، بلکه احتمال نابودی کیف پول شما را به صفر خواهد رساند.
هدف از معاملهگری این می باشد که سود نمایید و به درآمد برسید و یک استراتژی مدیریت ریسک مناسب قادر است به شما در دستیابی به این هدف بسیار کمک نماید.
دو نکته بسیار ضروری جهت طراحی یک استراتژی معاملاتی
- تعهد به استراتژی: پس از اینکه یک استراتژِی برای خود طرح ریزی کردید، به این استراتژی خود پایبند باشید و به خودتان اعتماد کنید. اما در طراحی این استراتژی خود دقت نمایید که چهارچوب، قوانین و منطق مشخصی داشته باشد. این نکته را نیز مد نظر قرار دهید که احساسات هیچ جایگاهی در این طراحی نداشته باشد و شما کاملا گوش به فرمان و مطیع استراتژِی خود باشید.
- سادگی استراتژی: شاید برای شما عجیب باشد اما سادگی استراتژی در طراحی آن بسیار مهم است. برای تفهیم بهتر این موضوع سخنی از استیو جابز را مرور خواهیم کرد:
گاهی یک کار ساده میتواند بسیار مشکل تر از یک کار پیچیده باشد. باید سخت تلاش کنید تا استراتژی شما شفاف و ساده شود و در یک چک لیست نوشته شود. توضیحات نوشته شده نیز باید به اندازه ی ساده و شفاف باشد تا شما را بر سر دوراهی قرار ندهد.
نتیجهگیری
به هنگام طراحی و تعیین قوانین استراتژی معاملاتی، لازم و ضروری است که معامله گر نیاز های خود را بشناسد و هدف خود را تعیین کند. همچنین معامله گر باید آگاهی کاملی از شخصیت و روحیات خود داشته باشد. به این علت که شخصیت شما خواه ناخواه به استراتژی شما گره خورده می باشد. هیچ دو معاملهگری یکسان عمل نخواهد کرد. ممکن است مامله گری در تایم های پایین معامله نماید و موفق باشد و یک نفر دیگر با این روش فقط ضرر نماید.
دیدگاهتان را بنویسید