حرکت گله ای در بازار سهام
حرکت گله ای در بازار سهام
قطعا تاکنون کلمه ی حرکت گله ای یا رفتار قبیله ای را در مورد مبحث بورس و یا خارج از حوزه مالی به گوشتان خورده است.، به وجود آمدن این رفتاردر هر زمینهای خواهد توانست آسیبهای زیادی برای افراد ایجاد نماید. در نتیجه لازم می باشد با ویژگیهای رفتار گله ای آشنا باشید تا بتوانید از آن خوداری کنید. در ادامه مقاله به بررسی این رفتار و روشهای پرهیز از آن خواهیم پرداخت.
حرکت گله ای به چه معناست؟
به زبانی ساده تر باید بگویم که رفتار گله ای در سهام به هر نوع شباهت رفتاری که بر اثر تقابل انسان ها در مقابل یکدیگر رخ می دهد، گفته می شود. البته این رفتار در بازارهای مالی به شکلی گسترده تر و عمدتا با آثار منفی بیشتر دیده می گردد. این نوع رفتار را در بخش های دیگر بازار و اقتصاد کشور نیز مشاهده می کنیم.
به طور مثال با یک تکان در افزایش نرخ ارز، عده ای به خرید آن روی می آورند. اما ماجرا به همین جا ختم نشده و جمعیت بزرگ دیگری از جامعه به تبعیت از خرید کردن عده اولیه از بازار ارز، هجومی به این بازار آورده و با هر مشکلاتی به خرید ارز و احتکار آن روی می آورند. نتیجه افزایش کاذب قیمت ارز برای مدتی و پس از بازگشت از حباب؛ ضرر دسته جمعی عده ای است که بر اساس رفتار گله ای به خرید روی آورده بودند.
حرکت گله ای را در بسیاری ازجنبههای زندگی انسان می بینید و بازارهای مالی نیز از این قاعده مستثنی نخواهد بود. به طور حتم مشاهده کردهاید که عدهای از سهامداران اقدام به خرید سهمی می کنند و تعداد زیادی از افراد بدون تحلیل و بررسی لازم به پیروی از این افراد، در صف خرید سهم مورد نظر می نشینند.
البته عکس این قضیه هم صادق هست. امکان دارد افرادی صفهای خرید یا فروش نمادی را ببینند و بدون تحلیل، آن را ناشی از حرکت گلهای ناآگاهانه تصور کنند و در نتیجه تصمیم بگیرند برخلاف جریان اقدام نمایند. این کار سرمایهگذاران را در موقعیت آسیبپذیری قرار خواهد داد و ممکن است به زیان آنها منجر گردد.
برای تحلیل بنیادی (فاندامنتال) سهام – Stock Fundamental Analysis نیازمند آشنایی با صورتهای مالی، نسبتهای مالی، نسبتهای بازدهی، دانش ارزشسنجی، روشهای تنزیل جریان وجوه و فیلترنویسی بنیادی هستید، برای ثبتنام جامعترین دوره تحلیل بنیادی سهام کلیک کنید
دیدگاه گله ای در بازار
تفکر گله ای را در همه شئونات زندگی انسانها میتوان دید، بازار سرمایه و بورس هم یکی از میادین جولان این رفتار توده ای است. این حالت در بازار بورس زمانی رخ میدهد که عده زیادی اقدام به خرید یک سهم میکنند و افراد دیگری هم بدون تفکر و برنامهریزی از این رفتار پیروی و آن سهم یا دارایی را خریداری میکنند که این امر تجار و سرمایهگذاران را در موقعیت آسیبپذیری قرار میدهد.
این نوع از رفتار در زمانهای زیادی در بازارهای مالی دیده میشود. اما در برخی بازههای زمانی به ویژه مواقعی که تعادل در بازارهای مالی وجود ندارد و احساسات و هیجانات مهمترین عامل حرکت هستند، بیشتر بروز میکند و میتواند ناشی از موقعیت زمانی خاصی باشد.
علت ایجاد رفتار گله ای
علت به وجود آمدن این رفتار در بورس ساده می باشد. بسیاری از سرمایهگذاران دانش لازم برای تحلیل و بررسی سهام را پیدا نکرده اند. این دسته از سهامداران دوست دارند تا به جای استفاده از روشهای تحلیل مثل تحلیل بنیادی و تحلیل تکنیکال، همسو با جریان موجود در بازار حرکت نمایند.
حتی سرمایهگذاران با تجربه نیز ممکنه بسته به شرایط تصمیمات هیجانی اتخاذ کند. این رفتار صرفا مختص بازارهای مالی ایران نخواهد بود و در تمام دنیا نمونههای مختلفی از این رفتار را می بینیم.
چگونه از رفتار گله ای جلوگیری نماییم؟
مهمترین عامل بازدارنده برای حرکت گلهای آموزش بورس و ارتقای دانش در زمینه بازارها مالی است. بکارگیری روشهای مختلف تحلیل در بورس مثل تحلیل تکنیکال، کمک شایانی در پیشبینی رفتار سهم خواهد کرد. البته یادگیری و یا افزایش تسلط بر بازارهای مالی نیازمند صرف زمان و هزینه می باشد. توصیه می کنیم اگر فرصت یادگیری روشهای تحلیل و بررسی بازار سرمایه را پیدا نکرده اید، روشهای غیرمستقیم سرمایهگذاری مثل صندوق های سرمایه گذاری را مد نظر بگیرید.
عامل دیگری که میتواند مانع سرمایهگذارن از بروز رفتارهای گله ای گردد، کنترل هیجانات می باشد. رفتارهای احساسی و به دور از منطق قادراست حتی معاملهگران حرفهای را نیز تحت تاثیر قرار بدهد و باعث ضرر و زیان گردد.
اثرات حرکت گلهای برحباب قیمتی
حباب قیمتی زمانی ایجاد می شود. که قیمت یک سهم از ارزش ذاتی آن بالاتر رفته باشد . حرکت گله ای قادر است در به وجود آمدن حباب قیمتی برای یک نماد بسیار مهم جلوه دهد. به این صورت که امکان دارد افراد سودجو با ایجاد جو روانی باعث افزایش قیمت سهم شوند تا پس از رسیدن سهم به قیمت مورد نظر، آن را به فروش رسانند. به این ترتیب افرادی که به خاطر جو مثبت خواهان سرمایه گذاری بر روی نماد باشند، آن سهم را به قیمت بالایی خریداری می نمایند. در نتیجهی هجوم افراد برای خرید بدون تحلیل و بررسی لازم، حباب قیمتی ایجاد خواهد شد.
نوع دیگری از حبابها بر اثر ترسیدن سرمایهگذاران از جا ماندن در زمانی که فکر میکنند. دیگران سودی را شناسایی کردهاند رخ می دهد. در این نوع حباب قیمتی خبری از افراد سودجو نخواهد بود و خوشبینی بیدلیل به افزایش قیمت، افراد را به سمت خرید سهم سوق می دهد.
بدی های رفتار گله ای در بازار
یکی از مهمترین معایب این نوع از رفتارهای هیجانی در بازارهای مالی که به طور کلی باید وابسته به استدلال، منطق، تحلیل و تفکر باشند. این است که اگر شما چند بار از طریق دنبال نمودن جمع به سود رسیده باشید امکان دارد به این رفتار گلهای ادامه بدهید و در نهایت و با مبالغی بالاتر دچار ضرر و زیان خواهید شد.
فرض اصلی بازار بورس و سرمایه این است که سرمایهگذاران براساس آگاهی، شناخت و منطق عمل میکنند و این گونه رفتارهای غیرمنطقی ریسک کاهش سرمایه را در بورس افزایش میدهد. رفتار توده ای در بورس نه تنها در صف خرید بلکه در صف فروش سهام هم دیده میشود و بسیاری از افراد بدون توجه به بازار، قدرت و پتانسیل رشد سهم مورد نظر و بدون تفکر و منطق اقدام به فروش سهم خود با توجه به رفتار جمع میکنند.
سوالات متداول
علت رفتار گلهای چیست؟
انسانها موجوداتی اجتماعی می باشند، به همین علت بسیاری از افراد تمایل پیدا کردند تا همسو با جمع حرکت نمایند. چرا که اگر برخلاف تصمیمات جمعی رفتار کنند معذب خواهند شدو احساس ناخوشایندی به آن ها دست می دهد.
چگونه میتوان ازآن اجتناب نمود؟
مهمترین عامل بازدارنده برای حرکت گلهای، آموزش و ارتقای دانش در زمینه بازارها مالی می باشد. عامل دیگری که میتواند مانع سرمایهگذارن از بروز رفتارهای گله ای گردد، کنترل هیجانات می باشد.
این حرکت به چه معناست ؟
به دنباله کردن اشخاص از رفتارهای گروه بزرگتری از مردم بدون تحلیل و بررسی حرکت گله ای
حباب قیمتی چه زمانی رخ می دهد؟
حباب قیمتی زمانی ایجاد میشود که قیمت یک سهم از ارزش ذاتی آن بالاتر میرود.
آیا حرکت گله ای تاثیری در ایجاد حباب قیمتی دارد؟
بله حرکت گله ای میتواند باعث ایجاد حباب قیمتی برای یک نماد گردد.
دیدگاهتان را بنویسید