چرا بورس به این حال و روز افتاده است؟
این حال و روز بورس علتش چیست؟
علی سعدوندی در گفتوگو با «انتخاب» و در پاسخ به این پرسش که چه عواملی موجب افت دوباره بازار بورس گردیده.اظهار داشت: شرایط مدام در حال تغییر می باشد و ما اکنون در ماههای پایانی عمر دولت قرار گرفتیم. معمولا در این دوران یک برداشت همراه با بیاعتمادی و عدم اطمینان نسبت به آینده بازارها به موجود است. متاسفانه دولت و مسئولان نیز علیرغم شعارهایی که داده اند، کاملا خلاف جهت رشد بورس عمل کردند.
این کارشناس بازار سرمایه بیان کرد: ما پیشتر شاهد سودآوری زیاد شرکتهای صادراتی بودیم. از طرف دیگر شرکتهای داخلی که رقیب خارجی برایشان بود در وضعیت خیلی خوبی قرار داشتند و همین مساله باعث رشد زیاد بورس گردید. ولی بعدا سخنانی از جانب مسئولان شنیدیم که قیمت دلار از ۲۵ هزار تومان به پونزده هزار تومان می رسد.
وی گفت: همین اظهارنظرات چندباره یک فضای رعب و وحشت واقعی در بازار و بین سهامداران ایجاد نمود. چراکه وقتی قیمت دلار به پونزده هزار تومان برسد. یعنی آنکه سودآوری شرکتها به یکباره ناپدید گردد. من اعتقادم این است که برخلاف آنکه برخی صحبت میکنند که سهامداران نباید دچار بدبینی و رفتارها هیجانی و احساسی گردد، اتفاقا این نگرانی سهامداران از وضعیت بازار سرمایه اصلا احساسی و هیجانی نیست.
سعدوندی با بیان اینکه به نظر سیاست دولت در قبال بورس تکرار همان سیاستهای سابق و ناموفق گذشته می باشد. بیان کرد: دولت قبل از انتخابات ۹۶ قریب به ۶ میلیارد دلار ارز را به بازارهای داخلی تزریق نمود. مطمئن که اگر به عنوان مثال پول بلوکه شده ایران در کره جنوبی هم آزاد شود. دولت این ارز را وارد بازار تولید و رشد بازارهای داخلی از جمله بورس نمی کند.
این کارشناس بازار سرمایه گفت: امروز سهامداران به شناخت و تجربه خوب در مقایسه با گذشته رسیده. دولت به خوبی نشان داده، دنبال حمایت از تولید نمی باشد. و مجلس هم در این مسیر با دولت همراه گردیده . این برداشت مردم و بازار از عملکرد دولت و مجلس در ازای بازار به ویژه بازار سرمایه می باشد.
وی در پاسخ به این سوال که آیا وضعیت بورس تا انتخابات ۱۴۰۰ به همین شکل است. گفت: اگر سیاستها تغییری نداشته باشد، قطعا تغییری در بازار بورس رخ نمی دهد و چه بسا وضعیت بازار بورس بدتر هم بشود. همه چیز به این بستگی پیدا می کند که دولت، مجلس و مسئولان چه سیاست و راهکارهایی را نسبت به بورس در آینده به کار می گیرند.
سعدوندی در پاسخ به این سوال که آیا با بایدن و احیای برجام یا تصویب FATF میتوان زمینه رشد بورس شد.گفت: اتفاقا در این شرایط بورس افت بیشتری دارد. چراکه فکر کنید با برجام و FATF پولهای بلوکه ایران استرداد شوند. در این صورت پول بیشتری به داخل جامعه بدون سیاست و راهکار درست و صرفا با اهداف نمایشی و انتخاباتی تزریق می گردد. در این شرایط مشخصه که چه اتفاقاتی برای بازار رخ می دهد.
وی ادامه داد: من فکر میکنم که تا زمانی که خودمان دست به کار نشویم و دولت و مجلس و دستگاههای مرتبط یک راهکار درست برای بهبود شرایط بورس در نظر نگیرند، شرایط به همین شکل ادامه خواهد داشت و بدتر هم می شود. باید به صورت صریح و شفاف مشخص گردد. که دولت چه برنامه و اقداماتی را برای بورس انجام داده می باشدو نباید ما در تحلیلها و نظرات خودمان به شعارهای دولت بسنده کنیم. واقعیت این می باشد که وقتی فاندامنتال در حال ضعیف شدن است، نمیتوانیم به بهبود بورس در این شرایط امید داشته باشیم. ما در مساله فولاد و قیمتگذاری دستوری وزارت صمت مشخصا مشاهدا کردیم که دولت هیچ نگاهی به بورس نخواهد داشت.
این کارشناس بازار سرمایه گفت : ما بارها به دولت اعلام نمودیم که باید قیمتهای دستوری و رانتها کنار رود و به جای آن بخشی از سود آن صرف مهار تورم و بخش دیگر آن صرف حمایت از بازار گردد ولی متاسفانه برخی از مسئولان این تصور را پیدا کردند که حذف رانت موجب گرانی و تورم است. واقعیت این می باشدکه برخی از مسئولان تجربه و علم کافی نسبت به موضوعات اقتصادی و بازار را پیدا نکردند. وگرنه میتوان با چند راهکار و برنامه درست و دقیق حتی طی یک ماه وضعیت بورس را از این شرایط نجات داد ولی مساله اینجاست که دولت نمیخواهد کاری انجام دهد.
این کارشناس بازار سرمایه در پاسخ به این سوال که چه توصیهای را به سهامداران پیشنهاد می دهد، گفت: تنها توصیه من این می باشد که سهامداران باید مطالبهگری و پیگیری را به صورت جدی دنبال نمایند. آنان باید بهبود این وضعیت و شرایط بازار بورس را از دولت و مسئولان بورس و مجلس مطالبه داشته باشند. ما در بحث فولاد دیدیم که مطالبهگری سهامداران در نهایت وزارتخانه را مجبور به عقب نشینی کرد. قیمتگذاری دستوری عملا به معنای برداشتن پول از جیب سهامدار و گذاشتن آن در جیب دلالان می باشد. این وضعیت قابل قبول نیست. شاخص بازار میتوانست تا پایان سال به ۸۰۰ برسد و سال آینده مرز یک میلیون را رد نماید و همه چیز به آرامی درست شود ولی اکنون شاهد این اتفاقات می باشیم.
1 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
بنظر بنده حقیر در حال حاضر تحلیل های بنیادی و تکنیکال کارساز نخواد بود تا زمانی که سیاست های دولت تغییر کند و هر شخص در جای خوداش قرار گیرد .
تحلیل های بنیادی بهتر است اما یک تصمیم کورکورانه در دولت کافیست که تمام معادلات رو تخریب کند
منافع شخصی ارجع شده بر منافع ملی