سلسله مقالات پیشنهادی کلینیک اقتصاد درباره تورم
تورم چیست؟

جامع ترین مقاله درباره تورم – Inflation
به همراه مصاحبه دکتر سعدوندی با پادکست سکه درباره تورم و ریشه‌های آن را در این مقاله بخوانید.

محرک واقعی تورم از نگاه جان کاکرین، بخشی از مقاله ترجمه شده اکونومیست، آیا اقتصاددانان تورم را اشتباه درک کرده‌اند در کلینیک اقتصاد دکتر سعدوندی
چرا مهار تورم سخت خواهد بود؟

هنوز نمی‌توان توصیف دیگری داشت از سرمایه‌گذاران که از پاییز، روی مهار تورم به آسانی به عنوان بزرگترین مشکل اقتصادی جهان، قمار کرده‌اند.

سرمقاله اکونومیست 16

چرا مهار تورم سخت خواهد بود - ترجمه سرمقاله اکونومیست را در کلینیک اقتصاد دکتر سعدوندی مطالعه کنید
کاهش تورم و الزامات تحقق آن

اقتصاد کشور امسال چهارمین سال موج تورمی خود از سال 97 را به پایان رساند. به همین علت شعار کاهش تورم برای سال 1402 مناسب ارزیابی می شود‌.

سرمقاله دکتر علی سعدوندی در هفته‌نامه اطلاعات بورس

سرمقاله دکتر علی سعدوندی در اطلاعات بورس درباره الزامات تحقق شعار سال 1402 را در کلینیک اقتصاد دکتر سعدوندی مطالعه کنید
آیا اقتصاددانان تورم را اشتباه درک کرده‌اند؟

تصور کنید اواخر سال 2024 است، در کشورهای ثروتمند (توسعه یافته) تورم از اوج خود کاهش یافته است اما سرسختانه در سطوح بالایی باقی مانده است. حتی در حدود 4 درصد، بسیار بالاتر از سطحی است که اکثر بانک‌های مرکزی آن را قبول دارند.
دولت‌ها که به دلیل بدهی‌های هنگفتشان تحت فشار قرار گرفته‌اند، باید از درآمدهای گرانبهایشان برای پرداخت سود بدهی استفاده کنند، که همین سود بدهی هم به دلیل نرخ‌های بهره بالا در حال رشد است. تحول انرژی (تغییر از انرژی‌های فسیلی به انرژی‌های تجدیدپذیر) و افزایش مخارج دولتی به دلیل پیری جمعیت، به فشار مالی (هنجارهای مالی) دولت ها می‌افزاید.
افزایش مالیات‌ها از نظر سیاسی پر چالش است، بنابراین پول بیشتری چاپ می شود. تورم بالا می‌ماند و اعتبار دولت‌ها بیش از پیش زیر سوال می رود. بانکداران مرکزی متعجب می شوند که چگونه سلاح قدرتمند آن‌ها (یعنی نرخ بهره) تا این حد در هم شکسته است.

آیا درک تورم توسط اقتصاددانان اشتباه بوده است؟ -ترجمه مقاله اکونومیست را در کلینیک اقتصاد دکتر سعدوندی مطالعه کنید.
طولانی‌ترین دوره تورم تاریخ بشر در ایران

درباره تورم باید گفت که تورم بزرگترین معضل اقتصادی است. در هر اقتصادی اگر تورم وجود داشته باشد، نمی‌توان به رشد اقتصادی توجه کرد، نمی‌توان فقر را کاهش داد، نابرابری‌ها افزایش خواهد یافت و متاسفانه پدیده‌های اجتماعی نامطلوب رشد خواهد کرد. برای اینکه در اقتصاد و اجتماع موفق باشیم راهی جز کنترل تورم نداریم.

گفتگوی دکتر علی سعدوندی با بورس نیوز

✅ بررسی طولانی ترین دوره تورم تاریخ بشر و مزیت اقتصاد ایران نسبت به آرژانتین را در مصاحبه بورس نیوز با دکتر سعدوندی موسس کلینیک اقتصاد 🔶
تورم، غبار جنگ و فدرال رزرو آمریکا

با تورم ۸.۵ درصدی، این بحث میان ناظران بالا گرفته است که فدرال رزرو چه اشتباهی مرتکب شده است؟ با این حال، فدرال رزرو آمریکا یک کار را درست انجام داده است: در ماه اوت سال ۲۰۲۰، فدرال رزرو خبر از یک تغییر اساسی در چگونگی تعیین نرخ‌های بهره داد. بانک مرکزی آمریکا روش دیرینه افزایش پیشگیرانه نرخ‌های بهره را برای مقابله با تورم کنار گذاشت. با اینکه این اقدام ضروری بود، اما کافی نبود.

وال‌استریت ژورنال 14 آپریل 2022

ترجمه مقاله 14 آپریل 2022 وال استریت ژورنال، تورم، غبار جنگ و فدرال رزرو آمریکا در کلینیک اقتصاد دکتر سعدوندی
فدرال رزرو کجا را اشتباه رفت؟

گنجاندن ظرافت‌های سیاست‌گذاری پولی در یک روایت شخصیت محور دشوار است. با این حال، کریستوفر لئونارد با کتاب پادشاهان پول بادآورده (The Lords of Easy Money) در این کار موفق شده است. در این کتاب نویسنده به صحبت آقای توماس هوئینگ، بانکدار رُک شهر کانزاس در سال ۲۰۱۰ می‌پردازد. هوئینگ تنها فرد با رای مخالف در جلسه سیاست‌گذاری کمیته بازار آزاد فدرال رزرو(FOMC) بود که در مقابل برنامه تسهیل مقداری (QE) ایستاد. کریستوفر لئونارد این اقتصاددان فروتن را به نقش اول داستان بدل می‌کند. داستانی که در آن به چگونگی تغییر ماهیت اقتصاد آمریکا توسط فدرال رزرو می‌پردازد.

فایننشال تایمز 20 ژانویه 2022

ترجمه مقاله اشتباه سیاست های پولی فدرال رزرو از نشریه Financial Times در کلینیک اقتصاد دکتر سعدوندی
برداشت از صندوق توسعه ملی تورم‌زاست

برداشت از صندوق توسعه ملی از پایه پولی تامین می‌شود و تورم‌زا است. همچنین بخش دیگری از این مصوبات که به کاهش درآمد دولت می‌انجامد از جمله کاهش نرخ خوراک پتروشیمی ها تورم‌زا می‌باشد، چرا که کسری بودجه دولت در ایران از محل پایه پولی تامین می‌شود.

گفتگوی دکتر علی سعدوندی با پایگاه تحلیلی خبری رشد و توسعه

✅ بررسی بسته پیشنهادی حمایت از بازار سرمایه و آزادسازی صنایع موثر در مصاحبه پایگاه خبری رشد و توسعه با دکتر سعدوندی موسس کلینیک اقتصاد
تشدید انحصار و نهادینه کردن تورم

دولت با چاپ پول و تزریق ریال از سوی بانک مرکزی و افزایش نقدینگی، تورم را در کشور نهادینه کرده است و تا این موضوع حل نشود، مشکل سرمایه گذاری و رشد اقتصادی حل نخواهد شد. بدترین سال در تاریخ اقتصاد ایران، سال ۹۹ بود که باعث شد وضعیت امسال به مراتب رو به وخامت حرکت کند.

گفتگوی دکتر علی سعدوندی با دانا

بررسی تشدید انحصار، افزایش نقدینگی و نهادینه کردن تورم و لزوم تفکیک بودجه ارزی از ریالی در گفتگوی دکتر علی سعدوندی موسس کلینیک اقتصاد با دانا
مهار تورم، مطالبه ملی

دکتر سعدوندی با اشاره به اینکه تورم را می‌شود مهار کرد و اگر اینگونه نبود ۱۸۰ کشور جهان در کنترل تورم موفق نبودند، خاطرنشان کرد: عراق و پاکستان می‌توانند برای ما درس داشته باشند، امیدواریم اصلاحات در سیاست‌گذاری پولی ایجاد شود.

وی با اشاره به اینکه در اقتصاد، دولت می‌تواند نقش داشته باشد. اما باید میزان مداخلات دولت کم باشد و به درستی صورت گیرد افزود: وضعیت روسیه بعد از اعمال تحریم به مراتب بهتر از قبل از تحریم است. و این نشان دهنده عزم جدی در این کشور برای مهار تورم است.

گفتگوی دکتر علی سعدوندی با برنامه چشم‌انداز شبکه ایران کالا

مهار تورم - کلینیک اقتصاد
رشد پایه پولی و تورم مزمن پنجاه ساله

از سال ۱۳۵۰ دولت وقت تصمیم گرفت درآمد ارزی حاصل از فروش نفت را در بودجه سالانه بیاورد و برای مصارف ریالی هزینه کند اما چون نمی‌توانست به کارمندان و پیمانکاران ارز بدهد بانک مرکزی مکلف شد ارز را بخرد و ریال را به دولت تحویل دهد که این منجر به رشد پایه پولی و تورم مزمن پنجاه ساله شده است.

گفتگوی دکتر علی سعدوندی با برنامه چشم‌انداز شبکه ایران کالا

بررسی رشد پایه پولی، تورم مزمن، تفکیک بودجه ارزی از ریالی، بودجه نفتی و نحوه تامین کسری بودجه در مصاحبه خبرگزاری مهر با دکتر علی سعدوندی موسس کلینیک اقتصاد
چرا تورم در ایران کنترل نمی‌شود؟

تورم چند ریشه دارد، اما ریشه اصلی یا به عبارت بهتر دلیل فوری تورم در ایران این است که مقدار پول در جامعه به سرعت در حال رشد است و هر زمان مردم از این موضوع اطلاع پیدا کنند که ارزش پول آنها در حال کاهش است، طبیعی است که تورم ایجاد شود. یعنی همزمانی انتظارات تورمی و رشد بالای نقدینگی موجب تورم می‌شود.

گفتگوی دکتر علی سعدوندی با پایگاه تحلیلی خبری رشد و توسعه

گفتگوی دکتر سعدوندی موسس کلینیک اقتصاد با پایگاه تحلیلی خبری رشد و توسعه با موضوع، چرا تورم در ایران کنترل نمی‌شود؟
علت اصلی تورم در کشور چیست؟

در اقتصاد مدرن منشأ پول از تسهیلات است؛ وقتی افراد تسهیلات جدید را در اختیار می‌گیرند، بکارگیری این تسهیلات تبدیل به پول می‌شود؛ حال اگر تسهیلات افزایش پیدا کند ولی به افزایش تولید منجر نشده و تسهیلات معوق شود، موجب رشد بیش از حد نقدینگی می‌شود؛ به عبارتی در این شرایط خلق پول نسبت به محو پول فزونی می‌یابد و در نهایت موجب رشد نقدینگی و تورم می‌شود. در این صورت می‌توان نقدینگی را در حساب‌های بانکی یا بخش‌های مختلف اقتصاد به گردش درآورد. همچنین می‌توان این نقدینگی را به بازار مسکن یا بورس هدایت کرد، ولی در نهایت وارد بازار کالا و خدمات می‌شود و تورم ایجاد می‌کند.

گفتگوی دکتر علی سعدوندی با خبرگزاری ایمنا

بررسی علت اصلی تورم در کشور در مصاحبه دکتر سعدوندی موسس کلینیک اقتصاد با ایمنا
چگونه اقتصاد ایران را از تورم رها کنیم؟

ما یک مسیر ۵۰ ساله را به اشتباه رفته‌ایم که در نهایت منجر شد به رونمایی از عملیات بازار باز که تصور می‌شد بتوانیم مسیر انحرافی ۵۰ ساله را متوقف کنیم و برویم به سمت کنترل جدی تورم، مانند خیلی از کشورهای دنیا.

گفتگوی دکتر علی سعدوندی با ایبنا

بررسی چگونگی رهایی اقتصاد ایران از تورم در مصاحبه دکتر سعدوندی موسس کلینیک اقتصاد با ایبنا
50 سال تورم

ما در دهه ۴۰ شمسی بیشترین رشد اقتصادی و کمترین نرخ تورم را تجربه کرده‌ایم. اگر نیازی نمی‌بینیم که درس‌های نوین اقتصاد کلان را مرور یا از تجارب دیگران استفاده کنیم، می‌توانیم از تجربه‌هایی که خودمان داشته‌ایم، درس بگیریم. باتوجه به این مسئله ما بارها دیده‌ایم که اگر به سمت سیاست‌هایی برویم که تولید ناخالص ملی را افزایش می‌دهد، با اشتغالزایی مواجه می‌شویم و طبیعتا نرخ تورم کمتری خواهیم داشت. «جهش تولید» یکی از سیاست‌های ضدتورمی بسیار موثر است.

گفتگوی دکتر علی سعدوندی با صمت

گفتگوی دکتر علی سعدوندی موسس کلینیک اقتصاد با صمت درباره 50 سال تورم
راه رهایی از سیکل معیوب تورم و نقدینگی

با نگاهی به اقتصاد جهان می‌توان دریافت که بیش از ۱۹۵ کشورجهان به خوبی توانسته‌اند که نرخ تورم را کنترل کنند. اکنون تنها ۵ تا ۶ کشور در جهان هستند که همچنان با تورم بالا و مشکل نرخ ارز مواجه‌اند و متأسفانه یکی از آنها ایران است. اما نسبت میان این کشورها نشان می‌دهد که تورم دیگر یک بیماری صعب‌العلاج نیست و ایران نیز می‌تواند با اتخاذ چند سیاست اقتصادی به سمتی حرکت کند که نقدینگی و نرخ تورم مدیریت شود.

گفتگوی دکتر علی سعدوندی با روزنامه ایران

گفتگوی دکتر علی سعدوندی با روزنامه ایران درباره راه رهایی از سیکل معیوب تورم و نقدینگی
بازار سرمایه جلوی ابرتورم را گرفت

تحلیل‌هایی که برخی کارشناسان درباره بورس ارائه می‌دهند بیش از آنکه واقعی باشد نتیجه تخیلات ذهنی آن‌هاست، ادعا شده بازار سرمایه محل دلالی یک و نیم میلیون نفر شده که کار مولدی انجام نمی‌دهند، در حالی که این آمار به هیچ وجه صحت ندارد، ضمن اینکه بازار سرمایه جای دلالی نیست بلکه محلی برای سرمایه گذاری سرمایه‌گذاران خرد تا کلان اقتصادی است و اینکه دلال تعریف دیگری دارد که به هیچ وجه زیبنده سرمایه‌گذار بورس نیست.

گفتگوی دکتر علی سعدوندی با خبرگزاری دانشجو

بررسی وضعیت بازار سرمایه و مهار ابرتورم در مصاحبه دکتر سعدوندی موسس کلینیک اقتصاد با خبرگزاری دانشجو
چرا بعد از 40 سال تورم را حل نکردیم؟ فیات مانی چیست؟

متأسفانه در حالی که در کشورهای همسایه مانند عراق و افغانستان هم شاهد تورم‌های تک‌رقمی و حتی زیر یک درصد هستیم تورم در ایران همچنان به‌عنوان یک مشکل حاد وجود داشته این در حالی است که راه‌حل‌های درمان این بیماری در کشور ما قابل اجرا است.

گفتگوی دکتر علی سعدوندی با تسنیم

گفتگوی دکتر علی سعدوندی موسس کلینیک اقتصاد با خبرگزاری تسنیم درباره چرایی حل نشدن تورم بعد از 40 سال و چیستی فیات مانی
بورس، سد راه ابرتورم

آمار رشد اقتصادی سال گذشته، با توجه به حقایق اقتصادی کشور، ظاهر شدن اثر تحریم ها و بحران کرونا در آخر سال که اقتصاد بسیاری از کشور ها را تحت تاثیر قرار داد آماری منفی نیست. اینکه رشد اقتصادی مثبت یک درصد است یا منفی شش دهم درصد، تفاوت زیادی ندارد تفاوت این است که ما در سال گذشته اقتصاد با ثباتی داشتیم، رشد نداشتیم اما سقوط قابل توجهی نیز نداشتیم. این را باید در کنار این قرار دهیم که رشد نفتی ما به شدت منفی بوده است.

گفتگوی دکتر علی سعدوندی با خبرگزاری مهر

گفتگوی دکتر علی سعدوندی موسس کلینیک اقتصاد با خبرگزاری مهر درباره بورس، سد راه ابرتورم
کنترل تورم پیچیده نیست

دکتر علی سعدوندی دکترای اقتصاد و استاد دانشگاه استرالیایی وولونگونگ، یکی از چهره‌هایی است که معتقد است؛ تصمیم به انتشار اوراق عاقلانه‌ترین تصمیمی است که دولت در شرایط بحرانی فعلی با استفاده از آن می‌تواند هم نیازهای نقدینگی خود را بر طرف سازد و هم از افزایش پایه پولی و تورم در جامعه جلوگیری کند و آن را بخشی از فرآیند اصلاح پولی و بانکی کشور ارزیابی می‌کند.

گفتگوی دکتر علی سعدوندی با روزنامه تعادل

گفتگوی دکتر علی سعدوندی موسس کلینیک اقتصاد با روزنامه تعادل درباره پیچیده نبودن کنترل تورم