سیاست گذاری پولی در سال 1398

سیاست گذاری پولی در سال 1398
سیاست گذاری پولی در سال 1398
گفتگوی دکتر علی سعدوندی با اقتصاد24
ایجاد ثبات در بازار ارز ،حمایت از تامین مالی واحدهای تولیدی، شروع اقدامات ضروری برای اصلاح نظام بانکی و مقابله سیستمی با هرگونه رانتخواری از برنامههای بانک مرکزی در طول سال 98 بوده است.
سیاست گذاری پولی در ابتدای سال 1398
برخی از کارشناسان معتقدند با سیاستهای اتخاذی بانک مرکزی در دوره اخیر، نوسانات بازار ارز کنترل و این امر موجب تقویت ارزش پول ملی شد. ضمن آنکه حمایت از رونق تولید و اصلاح ساختاری نظام بانکی نیز از اولویتهای نهاد سیاستگذار پولی در شرایط کنونی اقتصاد بوده است. در صورتی که کارشناسان متعددی معتقدند هیچ یک از این اقدامات صورت نگرفته است و بانک مرکزی در سال 98 صرفا خود را مشغول آرام کردن جو روانی با قول و قرارهای نشدنی در اقتصاد کرده است.
در همین رابطه علی سعدوندی اقتصاددان و کارشناس اقتصادی در گفتگو با خبرنگار اقتصاد24 عنوان کرد: بانک مرکزی [1] در ابتدا اقدامات معتبری را اعلام کرد، یعنی از زمانی که عبدالناصر همتی [2] ریاست بانک مرکزی را بر عهده گرفت موضعگیریهایی را در پیش گرفت و این موضعگیریها حسابشده، علمی و بابرنامه بود.
بیشتر بخوانید: معاملات الگوریتمی چیست؟
دوره جامع آموزش معاملات الگوریتمی
برای سودسازی در بازارها با فناوریهای نوین در خودکارسازی معاملات و یادگیری معاملات الگوریتمی – Algorithmic Trading با زبان برنامهنویسی پایتون – Python همین الان کلیک کنید.
سیاست گذاری پولی در سال 1398 و سرانجام عملیات بازار باز
وی افزود: به عنوان مثال رئیس کل بانک مرکزی گفته بود که نرخی برای ارز اعلام نمیشود و بازار، نرخ ارز را تعیین میکند. همچنین قرار بود که بازار متشکل ارزی [3] راهاندازی شود که در آن موفق نبودند. بعد از آن هم قرار بود عملیات بازار باز [4] بعد از عید سعید قربان راه اندازی شود که آن هم باز صورت نگرفت. عملیات بازار باز همان بازاری است که در کشورهای دیگر نرخ تورم با آن کنترل شد و همتی هم اعلام کرده بود که بانک مرکزی هم می تواند بعد از 40 سال سیاستگذاری پولی در کشور داشته باشیم.
سعدوندی اظهار کرد: در خصوص نظارت بانکی هم به نظر میرسید که بانک مرکزی به دنبال هرچه بیشتر و بهتر نظارت بر بانک ها است بر این اساس همه به اقتصاد ایران و نظام بانکی در کشور امیدوار شده بودند اما در سال 98 نه نظارتی بود و نه مراقبتی.
وی خاطرنشان کرد: همه اینها نکات بسیار مثبتی در وهله اول برای بانک مرکزی و بعد برای اقتصاد ایران بود که هیچکدام سرانجام نداشت و در هیچ یک موفق نشد. به خصوص در نرخ ارز که همان سیاست 50 سال گذشته است یعنی همان سیاست تثبیت شده [5] و دخالتکننده در نرخ ارز که امروزه در اقتصاد ما هم قابل مشاهده بود.
بیشتر بخوانید: شبکه عصبی چیست؟

نتیجه مداخله بانک مرکزی در سیاست گذاری پولی سال 1398
دکتر سعدوندی در ادامه افزود: وقتی بانک مرکزی در بازار ارز مداخله میکند دیگر نمیتواند سیاستگذاری پولی موفقی داشته باشد و در ادامه آن نمیتواند نرخ تورم [6] را کنترل کند. توصیه این بود بانک مرکزی مانند روسیه روشی را در مواقع تحریم پیش بگیرد یعنی سیاستگذاری پولی را تقویت و سیاستگذاری ارزی را رها کنیم، اما این موضوع صورت نگرفت و مشخصا سیاستگذاری پولی فدای سیاستگذاری ارزی شد و تا امروز هم ادامه پیدا کرد که موفق هم نبوده است.
اگر بانک مرکزی میخواست نرخ ارز را زیر 10 هزار تومان هم برساند موفق نشد و سیاست چند نرخی ارز هم ادامه پیدا کرده بود.
این اقتصاددان به خبرنگار اقتصاد24 گفت: بانک مرکزی از نظر ارزی و در زمینه سیاستگذاری و تعیین نرخ، یک شکست کامل را تجربه کرده است، اما در زمینه سیاستگذاری پولی هم مطرح شد که عملیات بازار باز اجرا شده است اما در عملیات بازار باز باید نرخ سود اعلام میشد که متاسفانه اعلام نشد و باید یک شورای مستقل تشکیل میشد که نرخ سود را محاسبه و اعلام کند که این کار هم صورت نگرفت.
بیشتر بخوانید: مدیریت ریسک چیست؟
دوره مدیریت ریسک مالی، مشتقات: آتیها و سلفها
برای درک بهتر از ریسکهای مالی و راههای مقابله با آنها دوره آموزشی مدیریت ریسک مالی مشتقات: آتیها و سلفها را همین الان ثبت نام کنید.
سرانجام بازار متشکل ارزی
وی عنوان کرد: بازار متشکل ارزی هم که قرار بود در عید قربان افتتاح شود، به دلیل آتشسوزی ساختمان افتتاح نشد و این بهانهای بود که این طرح هم از بین رفت و به فراموشی سپرده شد. در عملیات بازار باز هم بعید است به جایی برسد چون اگر قرار بود به خوبی کار کند که باید سیاستگذاری پولی تقویت شده و سیاستگذاری ارزی متوقف میشد، که این هم انجام نشد. قرار بود نرخ ارز هم اعلام نشود ولی امروز در حال اعلام شدن است.
سعدوندی بیان کرد: بنابراین وضعیت بانک مرکزی در سال 98 به هیچ وجه وضعیت خوبی نبوده و موفقیتی در یک سال گذشته نداشتیم.
چشم انداز بانک مرکزی در سال 99
این اقتصاددان در پیشبینی از وضعیت بانک مرکزی در سال 99 عنوان کرد: به نظر میرسد در سال آینده ما یک روند صعودی در نرخ تورم را شاهد باشیم و در نیمه دوم امسال، نرخ رشد نقدینگی [7] و نرخ رشد پایه پولی هم صعودی باشد. بنابراین در هیچ بستهای موفقیتی شکل نگرفته و این شکست سیاستی در نیمه اول و یا دوم سال آینده کامل به ظهور خواهد رسید.
دوره جامع دوره بنیادی فارکس
برای تحلیل بنیادی فارکس – Forex Fundamental Analysis نیازمند توانایی تحلیل شاخصهای اقتصادی و درک سیاستگذاری پولی هستید، با کلیک روی دکمه زیر از 10% تخفیف بیشتر برای ثبت نام استفاده کنید.
دیدگاهتان را بنویسید