دانستن سیاستگذاری پولی برای درک و تحلیل عملکرد بانک مرکزی و نظام بانکهای تجاری ضروری است. در این دوره فرآیند تصمیمگیری سیاستگذار پولی با استفاده از ابزارهای هدفگذاری نرخ بهره و هدفگذاری نرخ تورم برای نیل به اهدافی نظیر ثبات قیمتی و رشد اقتصادی آموزش داده میشود. برای تحلیل شرایط پولی و به طور کلی اقتصاد کلان باید مکانیزم انتقال از سیاستگذاری پولی به بخش واقعی اقتصاد (خانوارها و بنگاهها) به خوبی دانسته شود.
یادگیری سیاستگذاری پولی مقدمهایست برای درک عمیقتر مفاهیم مرتبط با کلهای پولی و ابزارهای بانکهای مرکزی شامل عملیات بازار باز(OMO)، سپردهی قانونی و هدفگذاری نرخ بهره (با تغییر در نرخهای کریدور) میباشد.

دانستن اقتصاد کلان به تحلیل روندهای اقتصاد به منظور تصمیمگیری حرفهای آحاد اقتصادی مانند خانوارها، بنگاهها و دولت کمک میکند.
اقتصاددانان کلان درباره مفاهیمی مانند تورم، نابرابری، نرخ رشد اقتصادی، نرخ ارز، نرخ بهره و نیز تغییرات نرخ بیکاری تحقیق می کنند.

بانکداری بهعنوان یک سازوکار برای مدیریت منابع مالی و اقتصاد جامعه ایجاد شد. در واقع بانکها با انجام اعمال سیاستگذاری، برنامهریزی، سازماندهی و اجرا اقدام به مدیریت منابع میکنند.
اقتصاد، امروزه بر پایه سرمایه و پول بنا شده؛ بنابراین بانکداری ایجاد شده تا سرمایه مشتریان ذخیره شود تا با استفاده از آنها چرخ اقتصاد جامعه بچرخد. در این مقاله به مفهوم بانکداری، تاریخچه، شیوه و انواع آن اشاره میکنیم.

بانکها در کانون فرایند واسطهگری اعتباری در اقتصاد قرار دارند. تجربه جهانی نشان داده یک اقتصاد پویا نیازمند سیستم بانکی سالم و باثبات است. تلاش برای حفظ ثبات و سلامت نظام بانکی از دغدغههای نهادهای نظارت بانکی کشورها و همچنین نهادهای بینالمللی از جمله کمیته نظارت بانکی بازل است.
سرمقاله دکتر علی سعدوندی و عباس محمدی، حسابداری رسمی، در روزنامه دنیای اقتصاد

پس از سالها انتظار، بالاخره کمیته نوبل با اعطای جایزه اقتصاد ۲۰۲۲ به سه اقتصاددان فعال در عرصه تنظیمگری بانکها و خدمات مالی بر اهمیت بانک در سیاستگذاری اقتصادی صحه گذاشت. سه اقتصاددان آمریکایی این جایزه ارزشمند را به خانه بردند. آنها سالها بر خطر بزرگ هجوم بانکی یا Bank run و سیاستهای پیشنهادی برای ممانعت از این پدیده مخرب و محافظت از بازارهای مالی متمرکز بودند.

علم اقتصاد مملو از مکاتب و عقاید مختلف است که در برخی از زمینهها با هم توافق دارند؛ اما در برخی موارد اختلاف نظرهای جدی در بین مکاتب به چشم میخورد. در میان ایرانیان نیز تمام این مکاتب و عقاید حضور و ظهور دارند که توصیههای سیاستگذاری متعدد و متضاد در سیاستگذاری میکنند که در بسیاری موارد این تعدد آرا و نظرات، مهمترین دلیلی است که سیاستگذار در نهایت مسیری به غیر از مسیر توصیهشده اقتصاددانها را طی میکند.
سرمقاله دکتر علی سعدوندی در روزنامه دنیای اقتصاد

بانک سیلیکونولی و بانک سیگنیچر با سرعت فوقالعادهای ورشکست شدند. آنقدر سریع که میتوانند به عنوان بررسیهای موردی از شکستهای کلاسیک بانکها در کتابهای درسی بیایند، که در آنها تعداد بسیاری از سپردهگذاران، همزمان وجوه خود را از یک بانک برداشت میکنند. شکست بانکهای سیلیکونولی و سیگنیچر دو مورد از سه شکست بزرگ تاریخ بانکی پس از فروپاشی واشینگتن میوچوال در سال ۲۰۰۸ در ایالات متحده بود.
مقالهی The Conversation

ناترازی بانکهای ایرانی در دهه اخیر با سرعت بیشتری رو به وخامت نهاده است. این شرایط در نتیجه ضعف در سازوکارهای حاکمیت شرکتی، اثربخش نبودن مدل نظارتی فعلی و نارسایی در سیستمهای نرمافزاری و سختافزاری اطلاعات مدیریت بانکها بهوجود آمده است که به رشد پایه پولی و نقدینگی منجر شده و تورم لجام گسیخته و کاهش ارزش پول ملی از پیامدهای آن است.
در ادامه برخی از دلایل این ناترازی را که از آن با عنوان شکاف ترازنامه بانکها یاد میشود، مرور میکنیم.
سرمقاله دکتر علی سعدوندی و عباس محمدی، حسابداری رسمی، در روزنامه دنیای اقتصاد
