دانستن اقتصاد خرد برای درک و تحلیل عملکرد عوامل اقتصادی حیاتی است. از مصرف کنندگان تا شرکت های تجاری و دولت، همه اصول اقتصاد خرد را مورد استفاده قرار میدهند.
اقتصاد خرد، بینشی درباره شرایط رفاه اقتصادی ارائه می دهد که در آن مفاهیم کلیدی مختلفی مانند انتخاب و رفتار مصرف کننده، کالاها و خدمات، بازار کار و از همه مهمتر استاندارد زندگی افراد در نظر گرفته میشود.
یادگیری اقتصاد خرد مقدمهای برای درک عمیقتر اصول علم اقتصاد است.

دانستن اقتصاد کلان به تحلیل روندهای اقتصاد به منظور تصمیمگیری حرفهای آحاد اقتصادی مانند خانوارها، بنگاهها و دولت کمک میکند.
اقتصاددانان کلان درباره مفاهیمی مانند تورم، نابرابری، نرخ رشد اقتصادی، نرخ ارز، نرخ بهره و نیز تغییرات نرخ بیکاری تحقیق می کنند.

دانستن سیاستگذاری پولی برای درک و تحلیل عملکرد بانک مرکزی و نظام بانکهای تجاری ضروری است. در این دوره فرآیند تصمیمگیری سیاستگذار پولی با استفاده از ابزارهای هدفگذاری نرخ بهره و هدفگذاری نرخ تورم برای نیل به اهدافی نظیر ثبات قیمتی و رشد اقتصادی آموزش داده میشود. برای تحلیل شرایط پولی و به طور کلی اقتصاد کلان باید مکانیزم انتقال از سیاستگذاری پولی به بخش واقعی اقتصاد (خانوارها و بنگاهها) به خوبی دانسته شود.
یادگیری سیاستگذاری پولی مقدمهایست برای درک عمیقتر مفاهیم مرتبط با کلهای پولی و ابزارهای بانکهای مرکزی شامل عملیات بازار باز(OMO)، سپردهی قانونی و هدفگذاری نرخ بهره (با تغییر در نرخهای کریدور) میباشد.

اقتصاد (Economics) یکی از علوم اجتماعی است که بر تولید، توزیع و مصرف کالاها و خدمات تمرکز دارد و انتخابهایی را که افراد، کسبوکارها، دولتها و ملتها برای تخصیص منابع محدود انجام میدهند، تجزیه و تحلیل میکند.

امروزه اقتصاد توسعه، بیشتر از هر موضوع دیگری در حوزهی اقتصاد مطرح شده است. اگر بخواهیم به معرفی اقتصاد توسعه بهعنوان یکی از موضوعات مهم در حوزهی اقتصادی بپردازیم، باید بگوییم شاخهای مهم از علم اقتصاد است که موضوع اصلی آن، بررسی و تجزیهوتحلیل فرآیند توسعه در کشورهای کمدرآمد و کمتر توسعهیافته بهخصوص کشورهای جهان سوم با استفاده از روشهای متعدد است.

پس از سالها انتظار، بالاخره کمیته نوبل با اعطای جایزه اقتصاد ۲۰۲۲ به سه اقتصاددان فعال در عرصه تنظیمگری بانکها و خدمات مالی بر اهمیت بانک در سیاستگذاری اقتصادی صحه گذاشت. سه اقتصاددان آمریکایی این جایزه ارزشمند را به خانه بردند. آنها سالها بر خطر بزرگ هجوم بانکی یا Bank run و سیاستهای پیشنهادی برای ممانعت از این پدیده مخرب و محافظت از بازارهای مالی متمرکز بودند.

راه مقابله با وضعیت موجود پذیرش واقعیتهاست. در واقع در چند جنبه با دولتی انکارگر رو به رو هستیم. اول اینکه مسئولان میگویند وضعیت نقدینگی امروز بد نیست و دولت رو به اصلاح گام برمی دارد، اما میدانیم که به هیچ عنوان چنین ادعایی صحت ندارد. دیگر اینکه میگویند رشد نقدینگی تاثیری بر تورم ندارد، این گزاره نیز جزو مهملات اقتصادی است.
چهار دهه تورم مزمن ۱۸ تا ۲۰ درصدی اقتصاد ایران را در تنگنایی بیسابقه قرار داده است. رشد پایین اقتصادی، کاهش سرمایهگذاری، وابستگی به نفت و نوسانات بزرگ نرخ ارز، از جمله پیامدهای همین تورم مزمن هستند.
مصاحبه دکتر علی سعدوندی با فرارو

تورم یا Inflation به معنای افزایش مداوم و پیوسته سطح عمومی قیمت کالاها و خدمات در یک جامعه و برای یک دوره زمانی معین است. تورم باعث میشود قدرت خرید خانوارها کاهش یابد که این کاهش قدرت خرید در همه کالاها به طور یکسان نخواهد بود و همین امر پیشبینی شرایط اقتصادی و تحلیل فرصتهای سرمایهگذاری را با دشواری مواجه میکند.
گفتگوی دکتر علی سعدوندی با پادکست سکه

با توجه به عملکرد اسفناک سبدهای سهام و اوراق قرضه در یک سال و اندی گذشته، به احتمال زیاد متوجه سرخوشی بازارهای مالی در حال و هوای خوشبینی نشدهاید. هنوز نمیتوان توصیف دیگری کرد از سرمایهگذاران این روزها که از پاییز، روی سهولت مهار تورم که بزرگترین مشکل اقتصادی جهان است، شرط بستهاند.

در حسابهای ملی هر کشوری، تراز پرداختها حسابی است که دربرگیرنده اطلاعات گستردهای در خصوص وضعیت حساب سرمایه، حساب جاری، حساب کالا و غیره است. در این بین، حساب سرمایه جزء مهم تراز پرداختهاست که عمدتا جریان انتقال سرمایه، یعنی میزان ورود و خروج سرمایه را نشان میدهد.
برآوردهای رسمی نشان میدهد خالص حساب سرمایه کشور در سالهای گذشته و در سایه فرار سرمایه از کشور همواره منفی بوده و در طول زمان تشدید شده است.
گفتگوی دکتر علی سعدوندی با روزنامه جهان صنعت

تورم یا Inflation به معنای افزایش مداوم و پیوسته سطح عمومی قیمت کالاها و خدمات در یک جامعه و برای یک دوره زمانی معین است. تورم باعث میشود قدرت خرید خانوارها کاهش یابد که این کاهش قدرت خرید در همه کالاها به طور یکسان نخواهد بود و همین امر پیشبینی شرایط اقتصادی و تحلیل فرصتهای سرمایهگذاری را با دشواری مواجه میکند.

مدتها است که دولت میگردد و طرحهایی را که سالیان سال است شکست خورده پیدا میکند و دوباره آنها را اجرا میکند و مجدد شکست میخورد. حتی طرح سامانه نان که ادعا میکردند موفقیت آمیز بوده نیز متاسفانه شکست خورده است چه برسد به طرح کالابرگ الکترونیک که میگویند تنها در چند استان به صورت آزمایشگاهی اجرایی شده است.
گفتگوی دکتر علی سعدوندی با روزنامه هممیهن

یافتههای تحقیقاتی تازه حاکی از آن است که اتوماسیون یا خودکارسازی، یکی از عوامل اصلی افزایش شکاف درآمدی طی سه دهه اخیر بوده است؛ رخدادی که باعث شده کارگران کممهارت به ردههای پایین درآمدی سقوط کنند.
دستگاههای تسویه تمامخودکار، پدیده این روزهای فروشگاههای زنجیرهای هستند. در بسیاری از فروشگاههای معتبر دنیا، دیگر خبری از صندوقدار و فروشنده نیست و مشتریها خود بهکمک یک پایانه فروش اتوماتیک، بارکد کالاهای خود را اسکن و هزینه آن را پرداخت میکنند.
فراگیری این دستگاهها گرچه کار مشتریان را کمی سختتر میکند؛ اما هزینه گردانندگان فروشگاهها را کاهش میدهد.

مطالعهی کنشهای اقتصادی مردم و شرکتها در سطح خرد، روابط شرکتها در صنایع مختلف با یکدیگر و علل اتخاذ تصمیمات توسط افراد و بنگاهها در تعامل با یکدیگر در آموزش اقتصاد خرد مطالعه و بررسی میشود.
در این شاخه از اقتصاد با مکانیزم عملکرد بازارها، نیرویهای عرضه و تقاضا و عوامل موثر بر آن، پدیدههایی مانند شکست بازار و غیره مواجه هستیم. بهعبارتدیگر در اقتصاد خرد بر خلاف اقتصاد کلان به مطالعه واحدهای اقتصادی بهصورت مجزا میپردازیم.

در مطالعهی علم اقتصاد کلان، اقتصاد به صورت کلی و یکپارچه با تجمیع عوامل مختلف بررسی میشود. حوزه اقتصاد کلان در قرن گذشته کاملاً متحول شده است. قبل از جنگ جهانی اول، هیچ کشوری سیستمی واحد و یکپارچه برای اندازهگیری کلی فعالیتهای اقتصادی نداشت. در آن زمان، اقتصاددانان با بررسی عوامل جزئی شرایط را میسنجیدند.
