
قیمت
فهرست محتوا
قسمت 1 - فارکس چیست؟
قسمت 2 - پیپ چیست؟
یک درجه قیمت یا Point in Price یا به اختصار PIP معیاری است برای اندازهگیری تغییر در نرخ مبادله یک جفت ارز. پیپ کوچکترین واحد اندازهگیری است که هنگام معامله ارزها از آن استفاده میکنیم. اکثر جفت ارزها تا 5 رقم اعشار محاسبه میشوند.
آموزش فارکس
نقش بانکهای مرکزی در بازار فارکس
بانکهای مرکزی عمدتاً مسئول کنترل تورم برای رشد اقتصادی پایدار هستند و در عین حال به ثبات کلی سیستم مالی کمک میکنند. بانکهای مرکزی در مواقعی که لازم بدانند، طبق «چهارچوب سیاستگذاری پولی» تعریفشده، در بازارهای مالی مداخله میکنند.
معاملهگران فارکس که به دنبال استفاده از حرکات ارزی ناشی از آن مداخله هستند، اجرای چنین سیاستی را بهشدت نظارت و پیشبینی میکنند. پس از ویدئوهای مقدماتی آموزش فارکس به نقش بانکهای مرکزی بزرگ و چگونگی تأثیر سیاستگذاری آنها بر بازار جهانی فارکس میپردازیم.
بیشتر بخوانید: جورج سوروس
بانک مرکزی چیست؟
برای شروع مباحث بنیادی در آموزش فاندامنتال فارکس ابتدا با بانک مرکزی، تعریف آن و نحوه عملکرد آن در بازار فارکس باید آشنا شویم. بانکهای مرکزی نهادهای مستقلی هستند که در سراسر کشورهای جهان برای کمک به مدیریت صنعت بانکداری تجاری، تعیین نرخهای بهره و ارتقای ثبات مالی هر کشور به کار گرفته میشوند. بانکهای مرکزی با استفاده از روشهای زیر در بازارهای مالی مداخله میکنند:
عملیات بازار باز
عملیات بازار باز (OMO) [1] فرآیندی را توصیف میکند که طی آن دولتها اوراق بهادار دولتی (اوراق قرضه) را در بازار آزاد با هدف افزایش یا کاهش مقدار پول در سیستم بانکی خریدوفروش میکنند.
پنجره تنزیل
که اغلب از نرخ آن بهعنوان نرخ پنجره تنزیل [2] یاد میشود، کمیتهی سیاستگذاری پولی با هدف افزایش یا کاهش فعالیت اقتصادی تعیین میکند. این ممکن است ضدشهودی به نظر برسد؛ اما اقتصاد داغ (اقتصاد با فعالیت بیش از حد) منجر به تورم میشود و این همان چیزی است که بانکهای مرکزی قصد دارند در سطحی متوسط حفظش کنند.
همچنین بانکهای مرکزی بهعنوان آخرین وامدهنده [3] عمل میکنند. اگر یک دولت نسبت بدهی متوسطی به تولید ناخالص داخلی [4] داشته باشد و نتواند از طریق مزایدهی اوراق قرضه پول جمعآوری کند، بانک مرکزی میتواند به دولت وام دهد تا کمبود نقدینگی موقت خود را برطرف کند.
داشتن یک بانک مرکزی بهعنوان آخرین وامدهنده، اعتماد سرمایهگذاران را افزایش میدهد. سرمایهگذاران وقتی که دولتها به تعهدات بدهی خود عمل کنند، احساس اطمینان بیشتری میکنند و این امر به کاهش هزینههای استقراض دولت کمک میکند. همانطور که در بخش ابتدایی آموزش فارکس خواندیم بانکها دو ابزار برای مداخله در اختیار دارند که شامل عملیات بازار باز و پنجره تنزیل است.
بیشتر بخوانید: تحلیل تکنیکال چیست؟
برای تحلیل بنیادی فارکس – Forex Fundamental Analysis نیازمند توانایی تحلیل شاخصهای اقتصادی و درک سیاستگذاری پولی هستید، با کلیک روی دکمه زیر از 10% تخفیف بیشتر برای ثبت نام استفاده کنید.
بانکهای مرکزی بزرگ
در ادامه مباحث آموزش فارکس بانکهای مرکزی مهم و اثرگذار در بازار فارکس را بررسی میکنیم.
بانک فدرال رزرو (ایالات متحدهی آمریکا)
طبق نظرسنجی سهسالهی بانک مرکزی در سال 2016، بانک مرکزی آمریکا یا «فدرال رزرو» [5] ادارهی پرمعاملهترین ارز در جهان را بر عهده دارد. اقدامات فدرال رزرو علاوه بر دلار آمریکا بر سایر ارزها نیز تأثیر دارد، به این دلیل اقدامات این بانک مرکزی با توجه زیاد دنبال میشود. فدرال رزرو با تغییر نرخ بهره، ثبات قیمتها و حداکثر اشتغال پایدار و نرخهای بهرهی بلندمدت متوسط را هدف قرار میدهد.
بانک مرکزی اروپا (اتحادیهی اروپا)
بانک مرکزی اروپا (ECB) [6] از این نظر که بهعنوان بانک مرکزی برای همهی کشورهای عضو اتحادیهی اروپا عمل میکند، از سایر بانکهای مرکزی متمایز است. حفظ ارزش یورو و ثبات قیمتی در اولویت بانک مرکزی اروپا قرار دارد. یورو دومین ارز پر گردش در جهان است، از این رو مورد توجه معاملهگران فارکس قرار است.
بانک مرکزی انگلیس
بانک انگلستان [7] بهعنوان بانک مرکزی پادشاهی متحده فعالیت میکند و دو هدف دارد: ثبات پولی و ثبات مالی. بریتانیا با استفاده از مدل قلههای دوقلو (Twin Peaks) در تنظیمگری صنعت مالی عمل میکند که یکی از آنها «مرجع قانونگذاری مالی» (FCA = Financial Conduct Authority ) و دیگری «مرجع نظارت محتاطانه» (PRA= Prudential Regulating Authority) است. بانک مرکزی انگلیس بهطور محتاطانه تنظیمگری خدماتدهندگان مالی را با داشتن چنین چهارچوبی برای داشتن سرمایهی کافی و کنترل ریسک کافی انجام میدهد.
بانک مرکزی ژاپن
بانک مرکزی ژاپن [8] ثبات قیمتی و عملیات پایدار سیستمهای پرداخت و تسویه را در اولویت قرار داده است. بانک مرکزی ژاپن در تلاشی شدید برای احیای اقتصاد، برای مدت طولانی نرخ بهره را زیر صفر (نرخ بهرهی منفی) نگه داشته است. نرخهای بهرهی منفی به افراد اجازه میدهد تا برای استقراض پول، پول دریافت کنند؛ اما سرمایهگذاران از سپردهگذاری وجوه خودداری میکنند؛ زیرا مستلزم پرداخت هزینه است.
بیشتر بخوانید: آموزش بورس
مسئولیت بانکهای مرکزی
بانکهای مرکزی برای انجام وظایفی در راستای تأمین منافع جامعه تأسیس شدهاند. در حالی که ممکن است مسئولیتهایشان در هر کشوری متفاوت باشد.
برای تکمیل مطالب قبلی آموزش فارکس درباره بانکهای مرکزی، مسئولیتهای اصلی آنها که شامل موارد زیر است را بررسی میکنیم:
1) دستیابی به ثبات قیمتی و حفظ آن
بانکهای مرکزی وظیفه دارند از ارزش پول کشور خود محافظت کنند. این امر با حفظ سطح متوسط تورم در اقتصاد انجام میشود.
2) ارتقای ثبات سیستم مالی
بانکهای مرکزی، بانکهای تجاری را ملزم به انجام یک سری آزمون تنش برای کاهش ریسک سیستمی در بخش مالی قرار میدهند.
3) تقویت رشد متوازن و پایدار در اقتصاد
بهطور کلی دو راه اصلی وجود دارد که یک کشور میتواند اقتصاد خود را از طریق آنها تحریک کند. از طریق سیاستگذاری بودجهای (مخارج دولت) یا سیاستگذاری پولی (مداخلهی بانک مرکزی). زمانی که بودجهی دولتها تمام میشود، بانکهای مرکزی همچنان میتوانند سیاستهای پولی را در تلاش برای تحریک اقتصاد آغاز کنند.
4) تنظیمگری مؤسسات مالی و نظارت بر آنها
بانکهای مرکزی وظیفهی تنظیمگری و نظارت بر بانکهای تجاری در راستای تامین منافع جامعه را بر عهده دارند.
5) به حداقل رساندن بیکاری
جدای از ثبات قیمت و رشد پایدار، بانکهای مرکزی ممکن است به رساندن بیکاری به میزان حداقلی علاقه داشته باشند. این یکی از اهداف بانک مرکزی آمریکا است.
بیشتر بخوانید: مدیریت ریسک مالی
دوره آموزش تحلیل شاخصهای اقتصادی
چگونگی تاثیر شاخصهای اقتصادی – Economic Indicators بر اقتصاد جهانی و داراییهای شما و واکنش بازارها به روندهای صعودی و نزولی را در دورهی تحلیل شاخصهای اقتصادی بیاموزید.
بانکهای مرکزی و نرخهای بهره
اهمیتی که نرخهای بهره در آموزش فارکس برای مبتدیان و حرفهایها دارند انکارناپذیر است، در ادامه این مقاله جامع درباره نرخهای بهره بیشتر توضیح خواهیم داد. بانکهای مرکزی نرخ بهره را تعیین میکنند و تمام نرخهای بهرهی دیگری که افراد در وامهای شخصی، وام مسکن، کارتهای اعتباری و غیره با آن مواجه میشوند، از این نرخ پایه ناشی میشود. نرخ بهرهی بانک مرکزی نرخی است که از بانکهای تجاری اخذ میشود که بهدنبال استقراض یکشبه از بانک مرکزی هستند.
تأثیر نرخهای بهرهی بانک مرکزی در شکل زیر نشان داده شده است که بانکهای تجاری نرخی بالاتر از نرخ تضمینشدهای که میتوانند از بانک مرکزی بگیرند را از افراد دریافت میکنند.

بانکهای تجاری برای تطابق با شکل مدرن بانکداری به نام بانکداری ذخیره جزئی [9]، باید نزد بانک مرکزی وجوهی را ذخیره کنند. بانکها سپردهها را میپذیرند و وام میدهند به این معنا که باید اطمینان حاصل کنند پول نقد کافی برای برداشتهای روزانه وجود دارد، در حالی که مابقی پول سپردهگذاران را به کسبوکارها و سرمایهگذاران دیگری که پول نیاز دارند قرض میدهند. بانک از طریق این فرآیند با در نظر گرفتن نرخ سود بالاتر برای وامها و در عین حال پرداخت نرخهای پایینتر به سپردهگذاران، درآمد ایجاد میکند.
بانکهای مرکزی درصد مشخصی از کل وجوه سپردهگذاران را که بانکها موظف به کنار گذاشتن آن بهعنوان ذخیرهی قانونی هستند، تعیین میکنند و در صورتی که بانک نسبت به این میزان کسری داشته باشد، میتواند با نرخ یکشبه که بر اساس نرخ سالانه محاسبه میشود، از بانک مرکزی وام بگیرد.
معاملهگران فارکس نرخهای بهره بانک مرکزی را زیر نظر دارند؛ زیرا این نرخها میتوانند تأثیر چشمگیری بر بازار فارکس داشته باشد. مؤسسات و سرمایهگذاران تمایل دارند نرخ بهره را دنبال کنند و بنابراین، تغییرات در این نرخها میتواند منجر به هدایت سرمایهگذاران به سمت کشورهایی با نرخ بهرهی بالاتر شود. در ادامه مقاله جامع آموزش فارکس به نحوه اثرگذاری بانکهای مرکزی بر بازار فارکس میپردازیم.
بیشتر بخوانید: انواع کلاسهای دارایی در سرمایهگذاری
دوره جامع سیاستگذاری پولی مدرن
در این دوره آموزشی سعی داریم نحوه ساز و کار نظام بانکی و تعامل در بازار بین بانکی و نحوه خلق و محو پول را شرح داده تا دانشجویان به درک بالاتری در تحلیل اخبار و وقایع روز برسند. برای ثبت نام دوره دوم از مجموعه فاندامنتال فارکس روی لینک زیر کلیک کنید.
آموزش فارکس: بانکهای مرکزی چگونه بر بازار فارکس اثر میگذارند؟
اغلب معاملهگران فارکس به ارزیابی ادبیات استفادهشده توسط رئیس بانک مرکزی برای بدست آوردن سرنخهایی دربارهی اینکه آیا بانک مرکزی احتمالاً نرخهای بهره را افزایش خواهد داد یا کاهش میپردازند. ادبیاتی که به افزایش یا کاهش نرخها تفسیر میشود، هاوکیش (شاهینی) [10] یا داویش (کبوتری) [11] نام دارد. این سرنخهای ظریف بهعنوان «راهنمای روبهجلو» نامیده میشوند و پتانسیل حرکتدادن بازار فارکس را دارند.
معاملهگرانی که معتقدند بانک مرکزی در شرف آغاز چرخهی افزایش نرخ بهره است، معاملهی خرید آن ارز را انجام میدهند، در حالی که معاملهگرانی که پیشبینی موضع کاهش نرخ بهرهی بانک مرکزی را دارند، بهدنبال ورود در جهت نزولی ارز یا فروش استقراضی آن هستند.
تغییر در نرخهای بهرهی بانک مرکزی فرصتهایی را برای معاملهگران فراهم میکند تا بر اساس اختلاف نرخ بهره بین ارزهای دو کشور از طریق مبادلات انتقالی (Carry Trade) [12] معامله کنند. معاملهگران مبادلات انتقالی بهدنبال دریافت سود یکشبه برای معاملهی یک ارز با بازده بالا در برابر یک ارز کمبازده هستند.
بیشتر بخوانید: ریسک نرخ ارز
قسمت 3 - قیمت پیشنهادی و درخواستی چیست؟
قیمت پیشنهادی یا Bid Price، قیمتی است که معاملهگر فارکس میخواهد ارز را به آن قیمت بفروشد و قیمت درخواستی یا Ask Price قیمتی است که معاملهگر فارکس میخواهد ارز را به آن قیمت بخرد. هر دوی این قیمتها در لحظه داده میشود و هر لحظه در حال تغییر است. فرض کنید Bid Price پوند بریتانیا در برابر دلار آمریکا 1.20720 است این یعنی یک معاملهگر حاضر است جفت ارز پوند به دلار را به این قیمت بفروشد.
قسمت 4 - اسپرد چیست؟
اسپرد تفاوت بین قیمت درخواستی و پیشنهادی است. بهعنوان مثال اگر یورو به دلار آمریکا با قیمت درخواستی 1.14010 و قیمت پیشنهادی 1.14000 در حال معامله باشه اسپرد از کم کردن قیمت پیشنهادی از قیمت درخواستی به دست میآید.
مداخلات بانکهای مرکزی در فارکس
نکات اصلی مداخلات بانکهای مرکزی در بازار ارزهای خارجی
اغلب بانکهای مرکزی مداخله در بازار ارزهای خارجی را برای حفظ ارزش پول ملی خود ضروری میدانند. بانکهای مرکزی میتوانند با خرید یا فروش ذخایر ارزی یا صرفاً با اشاره به اینکه یک ارز خاص کمتر یا بیشتر از ارزش واقعی آن است، مجوز اقدامات لازم توسط فعالان بازار فارکس را بدهند. در ادامه آموزش فارکس کاربردی به انواع مختلف مداخلات بانکهای مرکزی و حقایق مهمی میپردازیم که قبل از معامله در فارکس باید در نظر داشته باشید.
مداخلهی ارزی چیست؟
مداخلهی ارزی فرآیندی است که در آن بانک مرکزی در تلاش برای تثبیت نرخ ارز یا اصلاح ناهماهنگیها در بازار ارز، اقدام به خرید یا فروش ارز خارجی میکند. این کار اغلب با تعدیل توسط بانک مرکزی در عرضهی پول همراه است تا هرگونه آثار نامطلوب تکانهای در اقتصاد کشور را جبران کند.
مکانیسم ذکرشده در بالا، بهعنوان «مداخلهی محافظتشده» [13] نامیده میشود و در ادامه همراه با سایر روشهای مداخلهی ارزی بررسی خواهد شد.
بیشتر بخوانید: انواع ریسکهای مالی
نحوهی معامله در فارکس با مداخلات بانکهای مرکزی
از مباحث مهم در آموزش فارکس چگونگی مداخله بانکهای مرکزی و چرایی آن است. معاملهگران باید در نظر داشته باشند تغییرات قیمت زمانی که بانکهای مرکزی در بازار ارز مداخله میکنند، میتواند بسیار پرنوسان باشد؛ بنابراین تعیین یک نسبت ریسک به پاداش مناسب و استفاده از مدیریت ریسک محتاطانه ضروری است.
بانکهای مرکزی زمانی در بازار ارز مداخله میکنند که روند فعلی در جهت مخالف با قیمتی که نرخ ارز مدنظرشان باید در آن حدود باشد است. بنابراین، انجام معامله در حین مداخلات بانک مرکزی بسیار شبیه به انجام معاملات در نقاط بازگشتی است.
علاوه بر این، بازار فارکس تمایل دارد مداخلهی بانک مرکزی را پیشبینی کند، یعنی از آنجایی که هیچ تضمینی وجود ندارد که معاملهگران بتوانند قبل از انجامدادن معامله، نشانههای روند جدید را ببینند، مشاهدهی حرکتهای خلاف روند بلندمدت در لحظات منتهی به مداخلهی بانک مرکزی غیرمعمول نیست.
چرا بانکهای مرکزی در بازار ارز مداخله میکنند؟
بانکهای مرکزی بهطور کلی توافق دارند که مداخله برای تحریک اقتصاد یا حفظ نرخ ارز مطلوب و ضروری است. بانکهای مرکزی اغلب، ارز خارجی میخرند و ارز محلی را میفروشند. اگر ارزش پول محلی به سطحی افزایش یابد که صادرات به کشورهای خارجی را گران کند بانکهای مرکزی عمداً نرخ ارز را به نفع اقتصاد کشور خود (تضعیف ارز محلی و تقویت ارز خارجی) تغییر میدهند.
در زیر نمونهای از مداخلهی موفقیتآمیز بانک مرکزی در پاسخ به تقویت ین ژاپن در برابر دلار آمریکا آورده شده است. بانک ژاپن معتقد بود که نرخ ارز نامطلوب است و بهسرعت برای تضعیف ین مداخله کرد و در نتیجه جفتارز USD/JPY افزایش یافت. مداخله در بازهی زمانی نشاندادهشده با دایرهی آبی انجام شد و تأثیرش کمی پس از آن مشخص شد.

در حالی که بیشتر مداخلات بانک مرکزی موفقیتآمیز است، مواردی وجود دارد که چنین نیست. نمودار زیر یک مثال مداخلهی ارزی در جفتارز USD/BRL (رئال برزیل) را نشان میدهد.
این نمودار هر دو لحظهای را نشان میدهد که بانک مرکزی برای جلوگیری از کاهش ارزش رئال برزیل مداخله کرد. واضح است که هر دو سناریو نتوانستند فوراً رئال را در برابر دلار آمریکا تقویت کنند؛ زیرا ارزش دلار همچنان در حال افزایش بود.

بیشتر بخوانید: شبکه عصبی چیست؟
آموزش فارکس: مداخلهی ارزی چگونه کار میکند؟
بانکهای مرکزی برای استفاده از انواع مختلف مداخلات حق انتخاب دارند. این مداخلات میتواند مستقیم یا غیرمستقیم باشد. مداخلهی مستقیم، همان طور که از نامش پیداست، تأثیر فوری بر بازار فارکس دارد، در حالی که مداخلهی غیرمستقیم از طریق ابزارهای کمتر تهاجمی، اهداف بانک مرکزی را محقق میکند. در زیر نمونههایی از مداخلهی مستقیم و غیرمستقیم آورده شده است:
بیشتر بخوانید: وارن بافت کیست؟
انواع مداخلات ارزی
مداخلهی عملیاتی (Operational Intervention)
معمولاً وقتی افراد به مداخلهی بانک مرکزی اشاره میکنند، منظور این است که بانک مرکزی ارز خارجی و داخلی را خریدوفروش میکند تا نرخ ارز را به سطح هدفگذاریشده برساند. اندازهی خالص این معاملات است که بازار را به حرکت درمیآورد.
مناظره (Jawboning)
این نمونهای از مداخلهی غیرمستقیم FX است که بهموجب آن یک بانک مرکزی در صورت رسیدن نرخ ارز ملی به سطح نامطلوب خاصی ممکن است در بازار مداخله کند اشاره میکند. این روش، همان طور که از نامش پیداست، به جای مداخلهی واقعی بیشتر دربارهی کنفرانسهای خبری و صحبت با فعالان است. در شرایطی که بانک مرکزی آمادهی مداخله است، معاملهگران این وظیفه را بر عهده میگیرند که بهطور جمعی (با در نظر گرفتن نظر اعلامشدهی بانک مرکزی) نرخ ارز را به سطوح قابل پذیرش برگردانند.
مداخلهی هماهنگ (Concerted Intervention)
این ترکیبی از مناظره و مداخلهی عملیاتی است و زمانی مؤثرتر است که چندین بانک مرکزی نگرانیهای مشابهی را دربارهی نرخ ارزها ابراز کنند. اگر تعدادی از بانکهای مرکزی تلاشهای خود به روش مناظره را افزایش دهند، این احتمال میرود که یکی از آنها در واقع مداخلهی عملیاتی را برای هدایت نرخ ارز در جهت مطلوب انجام دهد.
مداخلهی محافظتشده (Sterilized intervention)
مداخلهی محافظتشده شامل دو اقدام بانک مرکزی بهمنظور تأثیرگذاری بر نرخ ارز و در عین حال تغییر ندادن پایه پولی است که دو مرحله دارد:
1- فروش یا خرید ارز
2- عملیات بازار باز (فروش یا خرید اوراق بهادار دولتی) به همان اندازهی معاملهی اول.
تا این بخش از مقاله جامع آموزش فارکس بانکهای مرکزی، چگونگی، چرایی و انواع روشهای مداخلات بانکهای مرکزی در بازار فارکس را بررسی کردیم. در ادامه درباره نرخ بهره، تعریف و اهمیت آن در بازار فارکس توضیحات کاملی را ارائه میدهیم.
بیشتر بخوانید: معاملات الگوریتمی
آموزش فارکس: نرخ بهره و بازار فارکس
رابطهای قوی بین نرخهای بهره و معاملات فارکس وجود دارد. فارکس بهوسیلهی متغیرهای زیادی اداره میشود؛ اما نرخ بهرهی ارزها عامل اساسی و غالب بر همهی آنهاست.
بهعبارت ساده میتوان گفت پول، ارزی را دنبال میکند که بالاترین نرخ بهرهی واقعی [16] را دارد. نرخ بهرهی واقعی، نرخ بهرهی اسمی [17] منهای تورم است.
معاملهگران فارکس باید به نرخ بهرهی بانک مرکزی هر کشور توجه داشته باشند و از آن مهمتر، زمانی که انتظار میرود نرخ بهره تغییر کند، تغییرات نرخ برابری ارزها را پیشبینی کنند.
در این بخش از آموزش تحلیل فاندامنتال فارکس بهطور عمیق به نرخ بهره در فارکس میپردازیم و موارد زیر را بررسی میکنیم:
1- نرخ بهره چیست و چگونه بر ارزها تأثیر میگذارد؟
2- اختلاف بین نرخ بهره ارزهای مختلف در فارکس
3- چگونه معاملهگران میتوانند نرخهای بانک مرکزی و تأثیرات آن بر بازار ارز را پیشبینی کنند؟
4- استراتژیهای کلیدی معاملات نرخ بهره در فارکس
نکات کلیدی نرخ بهره و فارکس
1- تصمیمات نرخ بهره بهخودیخود اهمیت کمتری نسبت به انتظارات برای تغییر نرخ بهرهی آینده دارند.
2- معاملهی ارزها با اختلافات افزایش یافته نرخ بهره میتواند احتمال موفقیت در معاملات را افزایش دهد.
3- استفاده از یک تقویم اقتصادی برای پیشبینی تغییرات بالقوه در انتظارات بازار برای بهروز نگه داشتن اطلاعات اقتصادی خود اهمیت دارد.
نرخهای بهره چیست و چرا برای معاملهگران فارکس اهمیت دارد؟
وقتی معاملهگران دربارهی «نرخهای بهره» صحبت میکنند، معمولاً به نرخهای بهرهی بانک مرکزی اشاره میکنند.
نرخهای بهره برای معاملهگران فارکس بالاترین سطح اهمیت را دارد؛ زیرا بهطور کلی زمانی که نرخ بهره انتظاری تغییر میکند، ارز از آن پیروی میکند. بانک مرکزی چندین ابزار سیاستگذاری پولی دارد که میتواند از آنها برای تأثیرگذاری بر نرخ بهره استفاده کند. رایجترین آنها عبارتند از:
1- عملیات بازار باز: خریدوفروش اوراق بهادار در بازار با هدف اثرگذاری بر نرخ بهره.
2- نرخ تنزیل: نرخی که در بانکهای تجاری و سایر مؤسسات سپردهگذاری برای وامهایی اعمال میشود که از تسهیلات وامدهی (پنجره تنزیل) بانک فدرال رزرو منطقهای خود دریافت میکنند.
بانکهای مرکزی دو وظیفهی اصلی دارند: مهار تورم و حفظ و ارتقای ثبات در سیستم مالی. این دو وظیفه را با تغییر نرخهای بهره و مدیریت عرضهی پول کشور انجام میدهند. هنگامی که تورم به سمت بالا و بالاتر از هدف بانک مرکزی حرکت میکند، بانک مرکزی نرخ را (با استفاده از ابزارهای سیاستگذاری) افزایش میدهد که میتواند اقتصاد را کند کرده و تورم را دوباره کنترل کند.
چرخهی اقتصادی و نرخ بهره
آنچه که فعالان مهم است در آموزش فارکس فرا بگیرند چرخههای اقتصاد و نرخ بهره است چراکه با افزایش یا کاهش نرخ بهره ارزها تغییرات قیمت شدیدی را تجربه میکنند. اقتصاد یا در حال انبساط و بزرگشدن است یا انقباض و کوچکشدن. زمانی که اقتصادها در حال انبساط هستند، حال همه خوب است و زمانی که اقتصادها در حال انقباض (رکود) هستند، اکثر افراد حال بدی دارند. بانک مرکزی میخواهد تورم را کنترل کند و در عین حال به اقتصاد اجازه دهد تا با سرعت متوسطی رشد کند و همهی اینها با مدیریت نرخ بهره میسر میشود.
زمانی که اقتصادها در حال انبساط هستند (رشد تولید ناخالص داخلی)، مصرفکنندگان درآمد بیشتری کسب میکنند. درآمد بیشتر به مخارج بیشتر منجر میشود؛ لذا میزان پول بیشتر شده و بهدنبالآن کالاها کمتر میشود که محرک تورم است. اگر تورم کنترل نشود، میتواند فاجعهبار باشد. بنابراین بانک مرکزی تلاش میکند با افزایش نرخهای بهره، تورم را در سطح هدف خود که 2 درصد است (هدف تورمی اکثر بانکهای مرکزی) نگه دارد. افزایش نرخ بهره وامگرفتن را پرهزینهتر میکند و به کاهش هزینهها و تورم کمک میکند.
اگر اقتصاد در حال انقباض باشد (تولید ناخالص داخلی منفی)، تورم منفی مشکلساز میشود. بانک مرکزی برای تحریک هزینهها و سرمایهگذاری نرخ بهره را کاهش میدهد. شرکتها برای سرمایهگذاری در پروژهها شروه به وام دادن با نرخ بهرهی کم میکنند که این امر باعث افزایش اشتغال، رشد و در نهایت تورم میشود.
چرخهی معرفی شده در تصویر زیر به نمایش درآمده است:

نرخهای بهره چگونه بر ارزها اثر میگذارند؟
نحوهی اثرگذاری نرخهای بهره بر بازارهای فارکس از طریق تغییر در انتظارات نرخ بهره است که به تغییر تقاضا برای ارز منجر میشود. جدول زیر سناریوهای احتمالی ناشی از تغییر در انتظارات نرخ بهره را نشان میدهد:
انتظارات بازار | نتایج واقعی | تاثیر در بازار فارکس |
افزایش نرخ بهره | ثبات نرخ بهره | تضعیف ارز |
کاهش نرخ بهره | ثبات نرخ بهره | تقویت ارز |
ثبات نرخ بهره | افزایش نرخ بهره | تقویت ارز |
ثبات نرخ بهره | کاهش نرخ بهره | تضعیف ارز |
ارتباط نرخ بهره با معاملات فارکس
تصور کنید شما یک سرمایهگذار در بریتانیا هستید که باید مقدار زیادی پول را در یک دارایی بدون ریسک مانند اوراق قرضهی دولتی سرمایهگذاری کنید. نرخ بهره در ایالات متحده در حال افزایش است؛ بنابراین شروع به خرید دلار آمریکا برای سرمایهگذاری در اوراق قرضهی دولتی ایالات متحده میکنید.
شما در سرمایهگذاری در کشوری با نرخ بهرهی بالاتر تنها نیستید. بسیاری از سرمایهگذاران دیگر هم خواهان افزایش بازده سرمایهگذاریهایشان هستند و بنابراین تقاضا برای دلار آمریکا را افزایش میدهند که موجب تقویت آن ارز میشود. این ماهیت چگونگی تأثیر نرخهای بهره بر ارزهاست.
معاملهگران میتوانند سعی کنند تغییرات در انتظارات نرخ بهره که میتواند تاثیر زیادی بر نرخ ارز داشته باشد را پیشبینی کنند.
در اینجا مثالی طرح میکنیم از زمانی که بازار انتظار دارد بانک مرکزی نرخهای بهره را ثابت نگه دارند اما بر خلاف انتظارات، نرخ بهره را کاهش میدهند. در این مثال، انتظار میرفت که بانک مرکزی استرالیا نرخ بهره را روی 2 درصد نگه دارد؛ اما در عوض آن را به 1.75 درصد کاهش داد. بازار از این کاهش نرخ بهره غافلگیر شد و در نتیجه آن جفت ارز AUD/USD کاهش یافت.

درک اختلافات بین نرخهای بهره ارزهای مختلف در فارکس
یکی دیگر از مباحث مهمی که در آموزش فارکس آن را در ادامه بررسی میکنیم بررسی تفاوتهای بین نرخهای بهره است. اختلاف نرخ بهره صرفاً تفاوت در نرخ بهره بین دو کشور است. اگر یک معاملهگر انتظار داشته باشد که ایالات متحده بهطور غیرمنتظره نرخ بهره را افزایش دهد، پیشبینی میکند که دلار آمریکا ممکن است تقویت شود. برای افزایش شانس موفقیت معاملهگر، وی میتواند دلار آمریکا را در برابر ارزی با نرخ بهرهی پایینتر خریداری کند؛ زیرا نرخ این دو ارز در جهت نرخهای بهرهی مربوطهی خود از هم دور میشوند.
نرخهای بهره و تفاوتهای آنها بر افزایش یا کاهش جفتارزهایشان تأثیر فراوانی دارند. تغییرات در تفاوت نرخ بهره با افزایش یا کاهش جفتارز مرتبط است. درک این مطلب در تصویر زیر راحتتر است.
نمودار زیر جفتارز AUD/USD (نمودار شمعی) و تفاوت بین اوراق قرضهی دولتی دوسالهی استرالیا و اوراق قرضهی دولتی دوسالهی دلار آمریکا (گراف نارنجی) را نشان میدهد. این رابطه نشان میدهد که با کاهش بازدهی اوراق قرضهی استرالیا نسبت به اوراق قرضهی آمریکا نرخ ارز آن نیز در برابر دلار کاهش مییابد.

اختلاف نرخ بهره بهطور گسترده در مبادلات انتقالی (Carry Trade) یا همان معامله اختلاف نرخ بهره استفاده میشود. در مبادلات انتقالی، پول از ارز کشوری با نرخ بهره پایینتر وام گرفته میشود و در ارز کشوری با نرخ بهرهی بالاتر سرمایهگذاری میشود. هرچند ریسکهایی در مبادلات انتقالی وجود دارد که بهعنوان مثال میتوان به ارزی تضعیف ارزی که در آن برای معامله سرمایهگذاریشده است نسبت به ارز استفادهشده برای تأمین مالی اشاره کرد.
نحوهی پیشبینی نرخهای بهره بانک مرکزی و تأثیر آن بر بازارهای ارز
قراردادهای آتی نرخ بهره وجوه فدرال، قراردادهایی هستند که در بورس کالای شیکاگو (CME) [18] معامله میشوند و نشاندهندهی انتظارات بازار از نرخ بهره رسمی وجوه فدرال در زمان انقضای قراردادشان هستند. بازار همیشه نرخ بهره آتی را پیشبینی میکند. کار یک معاملهگر پیشبینی تغییر در آن انتظارات است.
برای اینکه یک معاملهگر بتواند نرخهای بانک مرکزی را پیشبینی کند، نیاز است آنچه را که بانکداران مرکزی بر آن نظارت میکند، زیر نظر داشته باشد. بانکهای مرکزی سعی میکنند دربارهی اینکه چه زمانی انتظار افزایش نرخهای بهره را دارند و در حال نظارت بر کدام دادههای اقتصادی هستند، تا حد امکان برای عموم شفاف باشند.
بانکداران مرکزی تصمیم میگیرند که بر اساس چندین مشخصهی اقتصادی، نرخ بهره را افزایش یا کاهش دهند. شما میتوانید با استفاده از یک تقویم اقتصادی از زمان انتشار این اطلاعات مطلع باشید. تورم، بیکاری و نرخ ارز برخی از شاخصههای مهم هستند. معاملهگر باید با سیاستگذاران بانک مرکزی هماهنگ باشد و تقریباً سعی کند که اقدامات آنها پیش از اعلام عمومی را پیشبینی کند. به این ترتیب معاملهگر میتواند از مزایای تغییر انتظارات بازار بهرهمند شود. این روش معاملاتی مبتنی بر بنیانهایی است که با معامله با استفاده از تحلیل تکنیکال متفاوت است.
آموزش فارکس: استراتژیهای معاملاتی نرخ بهره در فارکس
معاملهگران فارکس میتوانند بر اساس نتیجهی انتشار اخبار نرخ بهره، خرید یا فروش ارز را در لحظهی انتشار اخبار انجام دهند.
معاملهگران حرفهای فارکس ممکن است سعی کنند تغییرات در لحن گزارشهای بانک مرکزی را که میتواند انتظارات بازار را تغییر دهد پیشبینی کنند. معاملهگران این کار را با نظارت بر متغیرهای کلیدی اقتصادی مانند تورم و انجام معامله قبل از سخنرانیهای بانک مرکزی انجام خواهند داد.
روش دیگر این است که پس از اعلام نتیجهی تعیین نرخ بهره منتظر پولبک جفت ارز باشید. اگر بانک مرکزی بهطور غیرمنتظره نرخها را افزایش داد، ارز باید تقویت شود. یک معاملهگر میتواند قبل از واردن شدن به موقعیت خرید منتظر کاهش نرخ ارز باشد و پیشبینی کند که بعد از آن کاهش نرخ ارز تقویت خواهد شد.
آموزش فارکس: چگونگی تغییر قیمتها در فارکس توسط عوامل بنیادی
تحلیل بنیادی در بازار سهام شامل تجزیهوتحلیل دادههای ورودی یک شرکت برای پیشبینی پتانسیل رشد آتی است. برای یک شرکت شخصی، این شیوه میتواند یک راه بسیار منطقی در جستوجوی ایدههای سرمایهگذاری باشد. تجزیهوتحلیل بنیادی یک شرکت، بررسی صورتهای مالی آن شرکت به هدف مشاهدهی تغییرات مالی از سالی به سال دیگر يا با هدف پيداكردن اطلاعاتی از مدیریت آن شرکت و سوابق آنها برای تعیین میزان موفقیتشان در دستیابی به اهداف خود است.
در بازار فارکس، بسیاری از این آمارها وجود ندارند و ما کل اقتصادها را در برابر یکدیگر معامله میکنیم. در هر یک از این اقتصادها، هزاران شرکت وجود دارند که تلاش میکنند پتانسیل سود خود را به حداکثر برسانند؛ بنابراین تجزیهوتحلیل ساختار مدیریتی یک شرکت یا سهم بازار واقعاً معنای زیادی ندارد.
با توجه به ماهیت بازار، بسیاری از معاملهگران به تحلیل تکنیکال مراجعه میکنند و ما در مقالهی «آموزش تحلیل تکنیکال» نشان دادیم که چگونه رویدادهای دادههای بنیادی را میتوان با تحلیل تکنیکال معامله کرد. در ادامه مطالب آموزش فارکس، چگونگی تأثیر عوامل بنیادی بر قیمتها در بازار FX را بررسی میکنیم.
چرا ارزش پول مهم است؟
قیمت ارز بهدلیل تجارت خارجی اهمیت دارد. کشور ژاپن بهطور مطلق توسط ین قوی ویران شد؛ زیرا ین قویتر بهمعنای سود و حاشیه سود کمتر برای صادرکنندگان ژاپنی بود.
مفهوم تحلیل بنیادی در بازار فارکس را میتوان در یک تعريف ساده خلاصه کرد: «نرخ بهره». اگر نرخ بهره بالاتر رود، سرمایهگذاران انگیزهی بیشتری برای سرمایهگذاری سرمایهی خود خواهند داشت و اگر نرخ بهره کاهش یابد، این انگیزه کاهش مییابد. این رابطه در قلب و روح اقتصاد کلان قرار دارد و این چیزی است که به بانکهای مرکزی اجازه میدهد تا ابزارهایی برای مدیریت اقتصاد کشور خود داشته باشند.
1- نرخ بالاتر: سرمایهها را جذب میکند، ارزش پول افزایش مییابد. انگیزهی سرمایهگذاری افزایش یافته تا نرخ بیشتر را به دست بیاورد. انگیزهی خرجکردن کم میشود. خریدها را گرانتر میکند.
2- با نرخ پایینتر جریان سرمایه را منقبض میکند. ارزش پول کم میشود. تا زمانی که نرخها کم است انگیزهی سرمایهگذاری کم میشود. انگیزهی خرجکردن بیشتر میشود. قیمتهای کم، خرید را ارزانتر میکند.
تصمیمگيري برای افزایش یا کاهش نرخها میتواند بر سایر اقتصادها نیز تأثیر بگذارد. بهعنوان مثال، فرض کنید که شما یک آمریکایی هستید که مقداری پول نقد برای سرمایهگذاری دارید. با انگیزهی خيلی كم و نرخهای بسیار پایین برای مدت طولانی. متوجه میشوید که انگلیس نرخها را 25 واحد پایه (0.25 درصد) افزایش میدهد. این افزایش در نرخهای بهره از سوی بانک انگلستان نرخهای گرانتری را در سایر بازارهای بریتانیا بههمراه دارد. در این حالت، شما ممکن است لزوماً Gilts یا اوراق قرضهی دولتی نخرید؛ اما حالا سرمایهگذاران میتوانند بهدنبال سرمایهگذاری در انگلیس باشند تا نرخ بازده بیشتری داشته باشند. سرمایهگذاران دیگری که همین فکر را میکنند به سمت اوراق قرضهی بریتانیا هجوم میآورند، در نهایت، قیمت پوند انگلیس افزایش مییابد تا این تقاضای اضافی را منعکس کند. حالا صادرات کالا برای بریتانیا کمی دشوارتر ميشود (مشابه مشکلی که ژاپن در هستهی بازار ارز با آن مواجه بود).
یک مثال عالی دربارهی نرخ بهره اتفاق سال 2002 در استرالیاست که منجر به فروپاشی مالی شد. از آنجایی که تقاضای سیریناپذیر چین باعث رشد در سراسر استرالیا شد، بیکاری بسیار پایین آمد و تورم بسیار افزایش یافت. بانک مرکزی استرالیا (RBA) به سمت افزایش نرخ بهره حرکت کرد و قیمت ارز هم به دنبال آن افزایش یافت. AUDUSD بیش از دو برابر شد؛ در حالی که RBA نرخ را از 4.25% به 6.75% رساند. در این بخش از مقاله جامع آموزش فارکس اهمیت ارزش پول را با مثالی از تفاوت بین نرخهای بهره کشورها بررسی کردیم.

چرخههای نرخ بهره چگونه اقتصاد را هدایت میکنند؟
همهچیز به مشوق سرمایهگذاری برمیگردد. اگر بانکهای مرکزی بخواهند سرعت اقتصاد خود را کند کنند، بهدنبال افزایش نرخ هستند. اگر آنها میخواهند رشد بیشتر در یک اقتصاد را تشویق کنند، بهدنبال کاهش نرخ هستند. نرخهای بیشتر یا کمتر تأثیر دو جانبه بر اقتصاد دارند. اولین و بارزترین تأثیر، انگیزهی سرمایهگذاری است. اگر نرخها افزایش یابند، انگیزهی سرمایهگذاری نیز افزایش مییابد و اگر نرخها کاهش یابند، انگیزهی قفلکردن پول کاهش مییابد.
دومین تأثیر روی مخارج سرمایه است. اگر نرخها کاهش یابد، جذابیت قفلکردن وام بلندمدت با نرخ پایینتر جدید بسیار بیشتر از قبل خواهد بود. انگیزه برای خرید اقلام با قیمت زیاد مانند خانه و اتومبیل در اين زمان بیشتر میشود.
هنگامی که خانه یا ماشینی میخرید، سازندهی خانه یا خودروساز مجبور است برای پرداخت هزینهی مصالح و کارگران خود چرخش لازم را انجام دهد. اگر نرخهای پایینتر تعداد خانهها یا اتومبیلهایی را که خریداری میشوند، افزایش دهد، این امر به رشد تقاضا منجر میشود. سازندگان خانه و خودروسازان در نهایت مجبور خواهند شد کارگران جدیدی را استخدام کنند تا بتوانند به تقاضا پاسخگو باشند و با افزایش تقاضا برای کارگران، دستمزدهای لازم برای جذب متقاضیان واجد شرایط نیز افزایش مییابد.
اینگونه است که نرخ بهرهی کمتر میتواند اشتغال و تورم بیشتری را بههمراه داشته باشد که اغلب با CPI یا شاخص قیمت مصرفکننده نشان داده میشود. در این مرحله است که بانک مرکزی در تلاش برای جلوگیری از داغ شدن بیش از حد اقتصاد، افزایش نرخها را بررسی میکند. اگر نرخ بهره پایین بماند، آثار «داغی بیش از حد» میتواند بسیار زیاد باشد. قیمتها میتوانند به افزایش ادامه دهند و اگر کنترل نشود، میتواند باعث ابرتورم شود.
تصور کنید برای خرید یک ظرف شیر به فروشگاه میروید و قیمت آن 27 دلار باشد. نمیدانم شما با دیدن قیمتش چه حالی خواهید داشت؛ اما من از دیدن چنین چیزی عصبانی میشوم. سپس ذهنم به تأثیر افزایش هزینههای ممکن درگیر میشود: اگر یک ظرف شیر 27 دلار است، پس ماشین جدید چقدر میشود؟ فردا قیمت شیر چقدر میشود؟
بنابراین، بانکهای مرکزی خواهان نرخ متوسط تورم هستند. این به حفظ رشد در یک اقتصاد کمک میکند. مردم افزایش حقوق دریافت میکنند، افراد بیشتری کار میکنند و مالیات میپردازند و مصرفکنندگان این اطمینان را دارند که میتوانند پول خود را برای فردا پسانداز کنند؛ زیرا قیمتها یکشبه صد برابر نمیشود.
بانکداران مرکزی بر چه چیزی نظارت میکنند؟
اهمیت نقش بانکداران مرکزی بر کسی پوشیده نیست، به همین دلیل در ادامه مقاله آموزش فارکس به بررسی آنچه که این افراد بر آن نظارت میکنند میپردازیم. بانک مرکزی و معاملهگران فارکس هر دو انتشار دادهی کلان اقتصادی را با هدف بهدستآوردن عاملی خاص در نظر میگيرند؛ اما اهدافشان کمی باهم متفاوت است.
معاملهگران FX اغلب، به عكسالعمل قیمت انتشار داده علاقهمند هستند. اگر CPI بالاتر از حد انتظار باشد، معاملهگران ممکن است بهدنبال موقعیتهای خرید برای رشد بیشتر باشند.
معاملهگران FX میتوانند بهسرعت دادههای جدید را در قیمت لحاظ کنند که باعث ایجاد نوسان قیمت میشود.

با این حال، بانکهای مرکزی نگاه گستردهتری به این آمارها دارند.
بانکداران مرکزی تمایل دارند نقاط مرجع اصلی یک اقتصاد را برای تصمیمگیری صحیح دربارهی تغییر نرخها زيرنظر داشته باشند.
تورم و اشتغال مهمترین این آمارها هستند؛ زیرا این دو آمار، اولین نقطهی فشار در اقتصاد هستند. اگر بیکاری زیاد باشد، اقتصاد احتمالاً با مشکل مواجه خواهد شد. با انتشار دادههای مربوط به اشتغال یا بیکاری از یک اقتصاد، این اطلاعات جدید نسبتاً سریع مدنظر قرار میگیرند. معاملهگران فارکس شروع به لحاظ کردن احتمال افزایش یا کاهش نرخ بهره توسط بانکهای مرکزی را با درنظرگرفتن اين اطلاعات در قیمتها میکنند.
دربارهی تورم نیز همین طور است: با انتشار دادههای تورم (CPI) در یک اقتصاد، معاملهگران بهسرعت وارد عمل میشوند تا این اطلاعات جدید را در قیمتها لحاظ کنند. در همین حال، مقامات بانک مرکزی با دقت این دادهها را پيگيری میکنند تا بتوانند در جلسهی بعدی تصمیم بگیرند چه کاری انجام بدهند.
افزایش بیکاری (کاهش اشتغال) همراه با کاهش تورم، تهدیدی برای اقتصاد است که معمولاً با کاهش نرخ بهره توسط بانکداران مرکزی مواجه میشود.
کاهش بیکاری (افزایش اشتغال) و افزایش تورم نشانههایی از رشد اقتصادی هستند و این زمانی است که بانکداران مرکزی افزایش بالقوهی نرخها را بررسی میکنند.
اما سیاستگذاران پولی و معاملهگران فارکس از دور هم نشستن و انتظار برای اعلام اعداد اشتغال یا تورم که نشاندهندهی تغییرات یک اقتصاد است، خوشحال نيستند. این دادهها، اطلاعات اضافی متعددی را آشکار میكند که معاملهگران و سرمایهگذاران برای پیشبینی تغییرات تورم، بیکاری و نرخهای بهره آنها را در نظر ميگیرند.
آمار مصرفکنندگان در اقتصادهای بزرگی مانند ایالات متحده یا اروپا بسیار مهم است؛ چون فعالیت مصرفکنندگانشان برای اقتصاد جهانی اهمیت بسیاری دارد. ارز یورو میتواند هنگام انتشار اعدادِ احساسات مصرفکننده به این دلیل که فعالیت مصرفکنندگان در اقتصادهای با ثبات اغلب به عنوان پیشدرآمدی برای تغییرات آمار تورم، اشتغال و رشد در نظر گرفته میشود نوسان زیادی کند.
GDP یا تولید ناخالص داخلی، نمایانگر مستقیم رشد (یا انقباض) در یک اقتصاد است و میتواند پیشدرآمد اصلی برای تغییرات قیمت ارز باشد. بهخصوص اگر نرخ رشد اعلامشده دور از انتظار باشد. اما افزایش یا کاهش تولید ناخالص داخلی بهخودیخود موجب مشاغل بیشتر یا تورم بیشتر نمیشود؛ بنابراین اغلب، بهعنوان یک شاخص بنیادی گذشتهنگر در نظر گرفته میشود.
آمار تولید، بهخصوص در اقتصادهای در حال رشدی که در مرحلهی صنعتی فرآیند رشد هستند، میتواند مهم باشند. چین یک مثال فوقالعاده است. بهطوری که هر ماه شاخص مدیران خرید توجه زیادی را از سراسر جهان به خود جلب میکند.
PMI یک نظرسنجی است که از ارزيابی احساسات تولیدکنندگان نسبت به سفارشهای آتی ثبت شده است. منطق پشت این آمار این است که اگر تولیدکنندگان رشد را ببینند، در نهایت این رشد به سمت مصرفکنندگان خواهد رفت. گذشته از همه اینها، اگر کسی بخواهد کالایی بخرد، در وهلهی اول باید تولید شود، درست است؟
داده صعودی | داده نزولی |
GDP بالاتر | GDP پایینتر |
تورم بالاتر | تورم پایینتر |
اشتغال بیشتر | اشتغال کمتر |
بیکاری کمتر | بیکاری بیشتر |
اطمینان مصرفکننده بیشتر | اطمینان مصرفکننده کمتر |
PMI بالاتر | PMI پایینتر |
صرفنظر از انتشار دادهها، واکنش بازار همیشه به چرخههای نرخ بهره برمیگردد و اینکه چگونه این بهبود یا زوال در فعالیتهای اندازهگیری شده میتواند در نهایت به افزایش یا کاهش نرخ بهره منجر شود.
چگونه تحلیل تکنیکال میتواند رویکرد بنیادی شما را بهبود ببخشد؟
قبلاً در اين مقاله از مثال فرضی افزایش 0.25 درصدی نرخ بهرهی بانک مرکزی انگلیس استفاده کردیم. وقتی این اتفاق میافتد، معمولاً خرید پوند انگلیس توسط معاملهگران برای دریافت نرخ جدید بالاتر را شاهد خواهیم بود.
اما این تنها افزایش نرخ نیست که براي معاملات خرید در بازار فارکس در نظر گرفته میشود. معاملهگران نمیخواهند منتظر بمانند تا بانک مرکزی کاری را انجام دهد که خودشان میدانند احتمالاً به هر حال انجام خواهد داد.
بنابراین، همانطور که میبینیم دادههای مثبت فزایندهای از بریتانیا میرسد. دادههایی که ممکن است در نهایت منجر به افزایش نرخ بهره شود و شاهد افزایش تقاضا برای پوند بریتانیا خواهیم بود. این افزایش تقاضا منجر به قیمتهای بیشتر خواهد شد.
این یک موضوع بنیادی است که در ستاپ معاملاتی تکنیکال نمودار واضح و آشکار است. اگر روند صعودی وجود داشته باشد، دلیلی دارد که قیمتها بالاتر میروند، درست است؟
قیمتها میتوانند سوگیریها و روندها را در دادههای بنیادی نشان دهند.

معاملهگران میتوانند با استفاده از پرایس اکشن ببینند این روندها کجا ممکن است وجود داشته باشند و تا چه حد امکان معامله دارند. معاملهگران همچنین میتوانند از پرایس اکشن برای ورود به معاملات خرید ارزانتر در روندهای صعودی و ورود به معاملات فروش استقراضی با قیمت بالاتر در روندهای نزولی استفاده کنند. بهطوری که اگر آن مومنتوم ادامه یابد، آنها بتوانند بهدنبال سود باشند.
آموزش فارکس: بهترین زمان معامله
بسیاری از معاملهگران تازهکار فارکس بهسرعت شروع به معامله در بازار میکنند. آنها تقویمهای اقتصادی مختلف را مشاهده میکنند و با هر انتشار دادهای بیپروا و مشتاقانه معامله میکنند و بازار ارز که 24 ساعت روز و پنج روز هفته باز است را بهعنوان راهی آسان برای معامله در تمام طول روز میبینند. این استراتژی نه تنها میتواند ذخایر معاملهگر را بهسرعت خالی کند، بلکه میتواند حتی باپشتکارترین معاملهگران را نیز از پا در آورد. برخلاف وال استریت (بازار مالی ایالات متحده) که در ساعات کاری معمول فعالیت میکند، بازار فارکس بر اساس ساعات کاری معمولِ چهار نقطهی مختلف جهان و مناطق زمانی مربوط به آنها باز است و این یعنی معاملات در تمام طول روز و شب ادامه دارند.
پس چه گزینهای غیر از بیدار ماندن در تمام طول شب وجود دارد؟ اگر معاملهگران بتوانند درک درستی از ساعات کار بازار به دست آورند و اهداف مناسبی تعیین کنند، شانس بسیار بیشتری برای رسیدن به سود بر اساس یک برنامهی زمانی قابلاجرا خواهند داشت. در ادامه مقاله جامع آموزش فارکس به بررسی این ساعات و همپوشانی سشنهای مخلتف معاملاتی میپردازیم.
نکات کلیدی
1- بازار فارکس در ساعات کاری معمول چهار نقطهی مختلف جهان و مناطق زمانی مربوط به آنها فعالیت میکند.
2- سنگینترین حجم معاملات هنگام همپوشانی بازارهای ایالات متحده و لندن (8 بامداد تا ظهر به وقت منطقهی زمانی شرقی) انجام میشود و بهترین فرصتهای معاملاتی را فراهم میکند.
3- همپوشانی بازارهای سیدنی و توکیو (2 صبح تا ۴ صبح) به اندازهی همپوشانی ایالات متحده و لندن پرنوسان نیست، اما این همپوشانی نیز فرصتهایی فراهم میکند.
ساعتهای کار بازارهای فارکس
در اینجا مروری کوتاه بر چهار بازار ارائه میشود (ساعتها بر اساس منطقهی زمانی شرقی یا EST هستند):
نیویورک (از 8 بامداد تا 5 بعدازظهر)
بازار نیویورک دومین پلتفرم بزرگ فارکس جهان است که سرمایهگذاران خارجی بهدقت آن را زیر نظر دارند، چراکه طبق «معاملات روزانهی بازار ارز» (2006) اثر کتی لین، دلار آمریکا در 90 درصد کل معاملات فارکس نقش دارد. نوسانات قیمت بازار بورس سهام نیویورک (NYSE) میتوانند تأثیر فوری و شدیدی بر دلار داشته باشند. زمانیکه ادغام و اکتساب شرکتها نهایی میشوند، ارزش دلار میتواند بهسرعت افزایش یا کاهش یابد.
توکیو (از 7 بعدازظهر تا 4 بامداد)
بازار توکیوی ژاپن اولین مرکز معاملات آسیایی است که فعالیت خود را درست قبل از بازارهای هنگ کنگ و سنگاپور آغاز میکند و بیشترین حجم معاملات آسیایی را به خود اختصاص میدهد. جفت ارزهایی که معمولاً در این بازار عملکرد خوبی دارند شامل USD/JPY (دلار آمریکا در مقابل ین ژاپن)، GBP/USD (پوند انگلیس در مقابل دلار آمریکا) و GBP/JPY (پوند انگلیس در مقابل ین ژاپن) هستند. زمانی که بازار توکیو تنها بازار باز جهان است، USD/JPY جفت ارز بسیار مناسبی برای رصد کردن است، چراکه در این زمان بانک ژاپن (بانک مرکزی ژاپن) نفوذ زیادی بر بازار دارد.
سیدنی (از 5 بعدازظهر تا 2 بامداد)
روز معاملاتی رسماً با شروع کار بازار سیدنی استرالیا آغاز میشود. با اینکه این بازار در مقایسه با سایر بازارهای بزرگ کوچکتر است، شاهد فعالیت اولیه زیادی همزمان با بازگشایی بازارها در بعدازظهر یکشنبه است، چراکه معاملهگران و مؤسسات مالی در تلاش هستند تا پس از وقفهای طولانی پس از بعدازظهر جمعه از نو برپا شوند.
لندن (از 3 بامداد تا ظهر)
بازار لندن: بریتانیا بر بازارهای ارز سراسر جهان تسلط دارد و لندن جزء اصلی آن است. بر اساس گزارش BIS، لندن، بهعنوان یکی از پایتختهای تجاری اصلی جهان، تقریباً 43 درصد از معاملات جهانی را به خود اختصاص میدهد. این شهر همچنین تأثیر زیادی بر نوسانات ارز دارد، چراکه مقر اصلی بانک مرکزی بریتانیا (بانک انگلیس) که نرخهای بهره را تعیین میکند و سیاستگذاری پولی پوند انگلیس (GBP) را تحت کنترل دارد، در شهر لندن قرار دارد. روندهای بازار فارکس نیز اغلب از لندن سرچشمه میگیرند که نکتهی بسیار مهمی است و معاملهگران تکنیکال باید آن را در نظر داشته باشند. معاملات تکنیکال شامل تحلیلهایی برای شناسایی فرصتها با استفاده از روندهای آماری، مومنتوم و تغییرات قیمت هستند.
با آشنایی با زمان جلسات معاملاتی که تا این بخش از آموزش فارکس به معرفی آنها پرداختیم اکنون میتوانیم بهترین ساعاتی که یک معاملهگر در بازار میتواند فعالیت کند را بررسی کنیم.
آموزش فارکس: بهترین ساعات برای معاملات فارکس
معاملات ارزی به دلیل ساعات فعالیت بازار منحصربهفرد است که در ادامه مطالب آموزش فاندامنتال فارکس آن را توضیح میدهیم. هفته از 5 بعدازظهر یکشنبه به وقت EST شروع میشود و تا 5 بعدازظهر جمعه ادامه دارد.
همهی ساعات روز به یک اندازه برای معامله خوب نیستند. بهترین زمان برای معامله زمانی است که بیشترین فعالیت در بازار وجود دارد. زمانی که بیش از یکی از چهار بازار بزرگ به طور همزمان باز باشند، جو معاملات تقویت میشود و در این ساعات نوسانات جفت ارزها بسیار بیشتر است.
زمانی که تنها یکی از چهار بازار بزرگ باز است، جفت ارزها معمولاً در تغییر اسپرد پیپ محدودی، تقریباً 30 پیپ، قفل میشوند. با شروع فعالیت همزمان دو بازار بهراحتی میتوان حرکت بیشتر به سمت 70 پیپ را مشاهده کرد، بهخصوص زمانی که خبر مهمی منتشر شود.

همپوشانی ساعات کار بازارهای فارکس
با جزئیات و اهمیت این همپوشانیها که در بازارهای اصلی رخ میدهد در آدامه آموزش فارکس بیشتر آشنا خواهیم شد. بهترین زمان برای معامله زمانی است که بین ساعات کار بازارهای فارکس همپوشانی وجود داشته باشد. همپوشانی به معنای دامنههای قیمت بالاتر و در نتیجه فرصتهای معاملاتی بزرگتر است. در اینجا به بررسی دقیق سه همپوشانی که هر روز اتفاق میافتند میپردازیم:
1- ایالات متحده و لندن (8 بامداد تا ظهر)
بزرگترین همپوشانی بین دو بازار در بازارهای ایالات متحده و لندن رخ میدهد. به گزارش لین، بیش از 70 درصد کل معاملات زمانی اتفاق میافتند که این دو بازار همپوشانی دارند، چراکه دلار آمریکا و یورو (EUR) محبوبترین ارزهای معاملاتی هستند. همپوشانی این دو بازار بهترین زمان برای معامله است، چراکه نوسان قیمت (یا فعالیت قیمت) بالاست.
2- سیدنی و توکیو (2 تا 4 بامداد)
این بازهی زمانی به اندازهی همپوشانی ایالات متحده و لندن پرنوسان نیست، اما فرصتی برای معامله در دورهای با نوسان پیپ بیشتر فراهم میکند. در این بازهی زمانی، EUR/JPY (یورو در مقابل ین ژاپن) جفت ارز ایدهآلی برای زیر نظر گرفتن است، چراکه یورو و ین ژاپن ارزهایی هستند که بیشتر از سایر ارزها تحت تأثیر این همپوشانی قرار میگیرند.
3- لندن و توکیو (3 تا 4 بامداد)
این همپوشانی به دلیل زمان (اکثر معاملهگران آمریکایی در این ساعات بیدار نخواهند بود) و مدت همپوشانی (یک ساعت)، از کمترین میزان فعالیت در بین سه همپوشانی برخوردار است و فرصت چندانی برای مشاهدهی تغییرات بزرگ پیپ فراهم نمیکند.
آموزش فارکس: تأثیر انتشار اخبار بر معاملات فارکس
در حالی که درک بازارها و همپوشانیهای آنها میتواند به معاملهگر در تنظیم برنامهی معاملاتی کمک کند، عامل تاثیرگذار دیگری نیز وجود دارد که نباید فراموش شود: انتشار اخبار.
انتشار اخبار مهم این قدرت را دارد که دورههای معاملاتی معمولاً کند را بهبود بخشد. هنگامی که خبر مهمی درباره دادههای اقتصادی منتشر میشود (بهخصوص زمانی که برخلاف پیشبینیها باشد) ارزش یک ارز میتواند ظرف چند ثانیه کاهش یا افزایش یابد.
با اینکه هر روز دهها خبر اقتصادی در تمام مناطق زمانی منتشر میشوند و بر همهی ارزها تأثیر میگذارند، نیازی نیست که معاملهگر از همهی آنها اطلاع داشته باشد. اولویتبندی اخبار به مواردی که باید رصد شوند و مواردی که باید زیر نظر گرفته شوند اهمیت دارد.
بهطور کلی، هر چه کشور رشد اقتصادی بیشتری داشته باشد، اقتصاد آن توسط سرمایهگذاران بینالمللی مثبتتر در نظر گرفته میشود. سرمایهگذاری معمولاً به سمت کشورهایی جریان مییابد که تصور میشود چشمانداز رشد خوبی دارند و به تبع آن فرصتهای سرمایهگذاری خوبی دارند که به تقویت نرخ ارز کشور منجر میشوند.
کشورهایی که نرخهای بهرهی بالاتری از طریق اوراق قرضه دولتی خود ارائه میدهند نیز معمولاً سرمایه بیشتری جذب میکنند، چراکه سرمایهگذاران خارجی به دنبال فرصتهای پربازده هستند. با این حال، رشد اقتصادی پایدار بهطور اجتنابناپذیری با بازده یا نرخ بهرهی جذاب درهمتنیده شده است.
چند نمونه از رویدادهای خبری مهم:
در ادامه آموزش رایگان فارکس برخی از رویدادهای خبری مهم را بررسی میکنیم:
1- تصمیمات بانکهای مرکزی درباره نرخ بهره، چراکه نرخهای بهرهی بیشتر معمولاً به جذب سرمایهگذاری جهانی بیشتر منجر میشود و جریانهای سرمایه باعث تقویت ارز میشوند
2- دادههای شاخص قیمت مصرفکننده (CPI) که تورم را اندازهگیری میکند و میتواند بر سیاستگذاری بانک مرکزی تأثیر بگذارد
3- کسری تجاری یا واردات بیش از صادرات: کسری تجاری به معنای بیشتر بودن جریانهای سرمایه فرامرزی است که بر نرخهای ارز تأثیر میگذارد
4- مصرف مصرفکننده که از محرکهای اصلی رشد اقتصادی در ایالات متحده و در سطح جهان است
5- جلسات بانک مرکزی، چراکه هرگونه اظهارنظری بهدقت برای مشاهدهی نشانههایی از تغییرات آتی نرخ بهره رصد میشود
6- اعتماد مصرفکننده که میزان خوشبینی مصرفکنندگان نسبت به وضعیت کلی اقتصاد را اندازهگیری میکند و بر مخارج مصرفکننده تأثیر میگذارد
7- دادههای GDP یا تولید ناخالص داخلی معیاری برای همهی کالاها و خدمات تولیدشده در کشور است
8- نرخ بیکاری که نیروی کار بدون شغل را اندازهگیری میکند، چراکه نرخ بیکاری کمتر معمولاً به رشد بهتر و ارز قویتر منجر میشود و بالعکس.
9- خردهفروشی مبلغی را که مصرفکنندگان هزینه کردهاند، و باعث رشد اقتصادی میشود، اندازهگیری میکند
جمعبندی
مهم است که هنگام تنظیم برنامهی زمانی معاملات از همپوشانیهای بازار استفاده کنید و انتشار اخبار را بهدقت زیر نظر داشته باشید. معاملهگرانی که به دنبال بهبود سود هستند باید در حین نظارت بر انتشار دادههای اقتصادی جدید، در دورههای زمانی پرنوسانتر معامله انجام دهند. این تعادل به معاملهگران پارهوقت و تماموقت اجازه میدهد تا برنامهای تنظیم کنند که به آنها آسودگی خاطر بدهد، چون میدانند وقتی چشم از بازارها برمیدارند یا باید چند ساعت بخوابند فرصتها از دست نمیروند.
آموزش فارکس: پلتفرم بدون میز معاملات (NDD)
بدون میز معاملات (NDD) چیست؟
منظور از بدون میز معاملات (NDD) پلتفرم معاملاتی ارائهشده توسط کارگزار فارکسی است که دسترسی نامحدود به نرخهای ارز بازار بینبانکی را فراهم میکند.
نکات کلیدی
1- بروکرهای NDD به مشتریان اجازه میدهند که مستقیماً با نرخهای بینبانکی معامله کنند.
2- دسترسی مستقیم به نرخهای بینبانکی ممکن است در برخی موارد به معاملهگران کمک کنند اما در موارد دیگر به آنها آسیب میرسانند.
3- معامله در بروکرهای NDD به معاملهگران اطمینان میدهد که کارگزار آنها هیچ تعارض منافعی با معاملاتشان ندارد.
آشنایی با پلتفرم بدون میز معاملات (NDD)
بر خلاف بروکرهای با پلتفرم میز معاملات (DD) یا کارگزاران بازارساز (Market Making) که نرخها و قیمتهایی را منتشر میکنند که مشابه نرخهای بازار بینبانکی نیستند، کارگزاران بدون میز معاملات (NDD) آنچه را که اجرای پردازش مستقیم (STP) معاملات فارکس نامیده میشود، ارائه میدهند.
آن دسته از کارگزاران فارکس که از این سیستم استفاده میکنند مستقیماً با تأمینکنندگان نقدیندگی بازار کار میکنند. هنگام معامله از طریق NDD، به جای معامله با یک تأمینکنندهی نقدینگی، سرمایهگذار با تأمینکنندگان متعددی معامله میکند تا رقابتیترین قیمت پیشنهادی و درخواستی را دریافت کند. سرمایهگذار با استفاده از این روش به نرخهای بلافاصله قابلاجرا دسترسی دارد. سرمایهگذار میتواند از روشهای شبکهی ارتباطات الکترونیکی (ECN) برای معاملات استفاده کنند.
معاملهی مستقیم با بازار بینبانکی دو پیامد مهم دارد: اندازهی اسپرد نرخ ارز و مقدار هزینهی اضافی برای انجام معامله. در کارگزاریهای با پلتفرم NDD، معاملهگران بهطور مستقیم در معرض اسپردی قرار میگیرند که برای مشتریان خرد بازار بینبانکی در دسترس قرار دارد. بسته به جفت ارز مورد معامله و کارگزار با پلتفرم میز معاملات که با کارگزار NDD مقایسه میشود، کارگزاران NDD ممکن است اسپردهای بالاتری ارائه دهند. این بدان معناست که هزینهی انجام معامله بیشتر است (زیرا معاملهگران خرد باید با هر معاملهای مبلغ اسپرد را پرداخت کنند).
علاوه بر این، کارگزار NDD ممکن است کارمزد یا کمیسیون از معاملهگر دریافت کند. ازآنجاکه آنها اسپرد را مستقیماً به مشتری منتقل میکنند، باید کارمزد خود را از راه دیگری دریافت کنند، در غیر این صورت برای خدماتشان پولی دریافت نخواهند کرد؛ بنابراین، معامله با کارگزار NDD ممکن است در نهایت نسبت به معامله با کارگزاران با پلتفرم میز معاملات گرانتر تمام شود.
کارگزاران بازارگردان
در ادامه برای تکمیل مباحث مرتبط با انواع کارگزاران در آموزش فارکس با نوع دیگر آنها که بازارگردان هستند آشنا خواهیم شد. کارگزار NDD در مقابل کارگزاران بازارگردانی قرار میگیرند که تلاش میکنند بین مشتریان و بازار بینبانکی قرار گیرند و بهعنوان ابزاری برای انجام سریعتر و کارآمدتر معاملات عمل کنند. برای انجام این کار، آنها این ریسک را میپذیرند که میتوانند تغییرات بازار را به اندازه کافی خوب پیشبینی کنند تا در برابر ریسک بازار از خودشان محافظت کنند.
هدف آنها این است که انجام معامله را راحتتر و کمهزینهتر کنند تا معاملهگران خرد مایل باشند با آنها معامله کنند. بدین منظور، آنها به معاملهگری که مستقیماً با بازار بینبانکی کار میکند کمک نمیکنند، بلکه بازاری ایجاد میکنند، یا به عبارت دیگر معاملاتی را پیشنهاد میدهند که در آنها میتوانند اسپرد را بهطور بالقوه با اسپرد نرخ بازار بینبانکی یکسان کنند یا حتی اسپرد کمتری دریافت کنند. در چنین معاملهای، معاملهگر خرد با پرداخت پول کمتر سود میبرد. کارگزار نیز سود میبرد، چراکه میتواند کل اسپرد نزد خود نگه دارد.
اشکال کار اینجاست که برای رسیدن به این هدف، کارگزاران با پلتفرم میز معاملات اغلب با گرفتن سمت دیگر معامله، بازار ایجاد میکنند که آنها را در تعارض منافع مستقیم با مشتریانشان قرار میدهد. تا زمانی که در ارائه چنین قیمتگذاریهایی مهارت بالایی داشته باشند و از نرخهای بینبانکی فاصله نگیرند، این مدل کسبوکار هم به نفع آنها و هم به نفع مشتریانشان است؛ اما انجام این کار همیشه آسان نیست و برخی کارگزاران میز معاملاتی به دلیل اجرای ضعیف مدلهای کسبوکار خود باید تحت مقررات نظارتی قرار گیرند.
با استفاده از میز معاملات، کارگزار فارکسی که بهعنوان کارگزار بورس آتی (FCM) و کارگزار خرد معاملات ارز (RFED) ثبت شده است، میتواند پول کافی برای جبران ضرر معاملات و حتی ارائه اسپردهای رقابتیتر داشته باشد. اگر از سیستم بدون میز معامله استفاده شود، موقعیتهای معاملاتی بهطور خودکار جبران میشوند و سپس بهطور مستقیم به بازار بینبانکی منتقل میشوند که این امر ممکن است به سود معاملهگر خرد باشد یا نباشد.
آموزش فارکس: بروکرهای بازارگردان (Market Maker) در مقابل شبکههای ارتباطات الکترونیکی (ECN)
بازار تبادل ارزهای خارجی (فارکس یا FX) بازاری غیرمتمرکز و جهانی است که معاملات آن در بورس صورت نمیگیرد و مکان فیزیکی برای انجام معاملات وجود ندارد. بر خلاف سهام که از طریق بورسهای سراسر جهان، مانند بورس نیویورک یا بورس لندن، معامله میشوند، معاملات ارزی در خارج از بورس (OTC) و بین خریداران و فروشندگان مورد اعتماد از سراسر جهان انجام میشود. این شبکه از فعالان بازار متمرکز نیست، بنابراین، نرخ مبادلهی هر جفت ارز در هر زمان میتواند از کارگزاری به کارگزار دیگر متفاوت باشد.
بازیگران اصلی بازار، بزرگترین بانکهای جهان هستند و یک باشگاه اختصاصی تشکیل میدهند که بیشتر فعالیتهای تجاری در آن انجام میشود. این باشگاه با عنوان بازار بینبانکی شناخته میشود. معاملهگران خرد نمیتوانند به بازار بینبانکی دسترسی داشته باشند، چراکه با این بازیگران بزرگ ارتباطات اعتباری ندارند. این بدان معنا نیست که معاملهگران خرد از معاملات فارکس منع شدهاند؛ بلکه آنها میتوانند این کار را عمدتاً از طریق دو نوع کارگزار انجام دهند: بازارگردانان و شبکههای ارتباطات الکترونیکی (ECN). در ادامه آموزش فارکس به بررسی تفاوتهای بین این دو نوع کارگزار میپردازیم و بستری برای درک این امر فراهم میکنیم که چطور این تفاوتها میتوانند بر معاملهگران فارکس تأثیر بگذارند.
بازارگردانها چگونه کار میکنند
یکی از انواع کارگزارانی که در بازار فارکس فعالیت میکنند د بازارسازها هستند که در ادامه مطالب جامع آموزش فارکس با آنها آشنا میشویم. بازارگردانها قیمتهای پیشنهادی و درخواستی را بر روی سیستمهای خود «ایجاد» یا تعیین میکنند و آنها را بهطور علنی در صفحههای نمایش قیمت خود نشان میدهند. بازارگردانها آمادهاند که با این قیمتها با مشتریانشان معامله کنند. مشتریان آنها از بانکها گرفته تا معاملهگران خرد فارکس را شامل میشوند. به این ترتیب، بازارگردانها مقداری نقدینگی در اختیار بازار قرار میدهند. بازارگردانها از حیث قیمتگذاری بهعنوان طرفهای مقابل هر معاملهی فارکس در نظر گرفته میشوند و در معامله باید طرف مقابل شما باشند؛ به عبارت دیگر، هر زمان که شما میفروشید، باید از شما بخرند و بالعکس.
نرخهای ارزی که بازارگردانها تعیین میکنند بر مبنای منافع خودشان هستند. روی کاغذ، روشی که آنها از طریق فعالیتهای بازارسازی خود برای شرکت سود ایجاد میکنند، مطابق با اسپردی است که از مشتریانشان دریافت میکنند. اسپرد به معنای اختلاف قیمت پیشنهادی خرید و فروش است و اغلب توسط هر بازارگردان تعیین میشود. اسپردها معمولاً در نتیجهی رقابت شدید بین بازارسازان متعدد، نسبتاً در محدودهی معقولی نگه داشته میشوند. بسیاری از بازارگردانها، بهعنوان طرفهای مقابل معامله، سعی میکنند ریسک سفارش شما را پوشش دهند. آنها این کار را از طریق انتقال آن ریسک به شخصی دیگر انجام میدهند. گاهی اوقات نیز بازارگردانها ممکن است تصمیم بگیرند که سفارش شما را نگه دارند و در مقابل شما معامله کنند.
دو نوع بازارگردان وجود دارد: بازارگردان خرد و بازارگردان نهادی. بازارگردانهای نهادی میتوانند بانکها یا سایر شرکتهای بزرگ باشند که معمولاً قیمت پیشنهادی خرید یا فروشی را به بانکها، مؤسسات، ECN ها یا حتی بازارگردانهای خرد ارائه میدهند. بازارگردانهای خرد معمولاً شرکتهایی هستند که خدمات تبادل ارز خرد را به معاملهگران فردی ارائه میدهند.
برای درک بهتر ویژگیهای کارگزارهای بازارساز در ادامه مطالب آموزش فارکس به مزایا و معایب آنها اشاره میکنیم:
مزایا
1- پلتفرم معاملاتی معمولاً به همراه نرمافزار ترسیم نمودار و فیدهای خبری رایگان ارائه میشود.
2- برخی از بازارگردانها پلتفرمهای معاملاتی کاربرپسندتری دارند.
3- قیمتهای ارز میتواند در مقایسه با قیمتهایی که در ECN ها اعلام میشوند، نوسان کمتری داشته باشد، اگرچه این امر میتواند برای اسکالپرها (نوسانگیرها) یک نقطه ضعف باشد.
معایب
1- بازارگردانها میتوانند تعارض منافع آشکاری در اجرای سفارش داشته باشند، چراکه ممکن است در مقابل شما معامله کنند.
2- ممکن است قیمت پیشنهادی خرید یا فروشی را نمایش دهند که از آنچه میتوانید از بازارگردان دیگر یا از ECN دیگر دریافت کنید، بدتر باشد.
3- این امکان برای بازارگردانها وجود دارد که قیمت ارز را دستکاری کنند تا مشتریان خود را به حد ضررهایشان برسانند یا اجازه ندهند معاملات مشتریان به اهداف سود برسند. بازارگردانها همچنین ممکن است قیمتهای ارز خود را 10 تا 15 پیپ متفاوت از سایر نرخهای بازار تعیین کنند.
4- هنگام انتشار اخبار ممکن است لغزش قیمت زیادی رخ دهد. سیستمهای نمایش قیمت و سفارشدهی بازارگردانها نیز ممکن است در هنگام نوسانات زیاد بازار «فریز» (متوقف) شوند.
5- بسیاری از بازارگردانها شیوههای اسکالپینگ (نوسانگیری) را ناپسند میشمارند و تمایل دارند که اسکالپرها را روی «اجرای دستی» قرار دهند، به این معنا که ممکن است سفارشهای آنها با قیمتهایی که میخواهند انجام نشود.
آموزش فارکس: نحوه کارکرد ECN ها
پس از آشنایی با کارگزاران بازار ساز در بخش قبلی آموزش فارکس لازم است تا با کارگزارهای ECN آشنا شویم. شبکههای ارتباطات الکترونیکی (ECN ها) قیمتهای چندین مشارکتکننده در بازار، مانند بانکها، بازارگردانها و همچنین سایر معاملهگران متصل به ECN را ارائه میکنند و بر اساس این قیمتها، بهترین قیمتهای پیشنهادی خرید یا فروش را در پلتفرمهای معاملاتی خود نمایش میدهند. کارگزاران ECN نیز بهعنوان طرفهای مقابل معاملات فارکس عمل میکنند، اما به جای قیمتگذاری، بر مبنای تسویه کار میکنند. بر خلاف اسپردهای ثابت که توسط برخی بازارگردانها ارائه میشوند، اسپرد جفت ارزها در ECN، بسته به فعالیتهای معاملاتی جفت ارز متفاوت است. در طول دورههای معاملاتی پرفعالیت، گاهی اوقات ممکن است، بهویژه در هنگام معاملهی جفت ارزهای بسیار نقدپذیر، مانند جفت ارزهای اصلی (EUR/USD، USD/JPY، GBP/USD و USD/CHF) و برخی جفت ارزهای کراس، اصلاً اسپردِ ECN نداشته باشید.
شبکههای الکترونیکی از طریق دریافت کمیسیون ثابت برای هر تراکنش از مشتریان درآمد کسب میکنند. ECN های معتبر در ایجاد یا تعیین قیمتها هیچ نقشی ندارند، بنابراین، ریسک دستکاری قیمت برای معاملهگران خرد کاهش مییابد.
درست مانند بازارگردانها، دو نوع ECN نیز وجود دارد: ECN خرد و ECN نهادی. ECN های نهادی بهترین قیمتهای پیشنهادی خرید یا فروش تعداد زیادی از بازارگردانهای نهادی مانند بانکها، به بانکها و مؤسسات دیگر مانند صندوقهای پوشش ریسک یا شرکتهای بزرگ را ارائه میکنند. از سوی دیگر، ECN های خرد، قیمتهای پیشنهادی چند بانک و سایر معاملهگران حاضر در ECN را به معاملهگر خرد ارائه میدهند.
مزایا
1- معمولاً میتوان قیمتهای پیشنهادی خرید یا فروش بهتری دریافت کرد، چراکه قیمتها از چندین منبع گرفته میشوند.
2- میتوان بر اساس قیمتهایی که اسپرد بسیار کمی دارند و یا در زمانهای خاصی اسپرد ندارند، معامله انجام داد.
3- کارگزاران ECN معتبر در مقابل شما معامله نمیکنند، چراکه سفارشهای شما را به بانک یا مشتری دیگری در طرف مقابل معامله منتقل میکنند.
4- قیمتها ممکن است نوسان بیشتری داشته باشند که برای اهداف اسکالپینگ بهتر خواهد بود.
5- ازآنجاکه میتوانید قیمتی بین قیمت پیشنهادی خرید یا فروش ارائه دهید، میتوانید نقش بازارگردان را نسبت به سایر معاملهگران ECN بر عهده بگیرید.
معایب
1- بسیاری از ECN ها ترسیم نمودار و فیدهای خبری یکپارچه ارائه نمیدهند.
2- پلتفرمهای معاملاتی آنها معمولاً کمتر کاربرپسند هستند.
3- ممکن است پیشاپیش محاسبه کردن حد ضرر و نقاط سربهسر در پیپها دشوارتر باشد، چراکه اسپردها (اختلافهای بین قیمت پیشنهادی و قیمت درخواستی) متغیر هستند.
4- معاملهگران باید برای هر معامله کمیسیون بپردازند.
جمعبندی
با توجه به بخشهای پیشین که در آموزش فارکس مرور کردیم نوع کارگزاری که استفاده میکنید میتواند بهطور چشمگیری بر عملکرد معاملاتی شما تأثیرگذار باشد. اگر کارگزار معاملات شما را بهموقع و با قیمتی که میخواهید انجام ندهد، آنچه میتوانست فرصت معاملاتی خوبی باشد میتواند بهسرعت به زیان غیرمنتظره تبدیل شود؛ بنابراین، مهم است که قبل از تصمیمگیری درباره معامله از طریق هر کارگزار، مزایا و معایب هر کارگزار را بهدقت بسنجید.
آموزش فارکس: چگونگی تاثیر طلا بر ارزها
جذابیت (و تأثیر) ماندگار طلا. اگرچه طلا بهعنوان شکل اصلی ارز دیگر در کشورهای توسعه یافته استفاده نمیشود، این فلز زرد رنگ همچنان تأثیر زیادی بر ارزش ارزهای اصلی دارد. علاوه بر این، همبستگی قدرتمندی بین ارزش طلا و قدرت معاملات ارزها در فارکس وجود دارد.
برای توضیح رابطهی بین طلا و مبادلات ارزی، این چهار ویژگی مهم طلا را که در ادامه مقاله جامع آموزش فارکس بررسی میکنیم در نظر بگیرید:
نکات کلیدی
1- در طول تاریخ بشر، همواره بهنحوی از طلا بهعنوان شکلی از پول استفاده شده است.
2- از سکههای طلا گرفته تا اسکناسهای کاغذی با پشتوانهی استاندارد طلا، تنها در سالهای اخیر پول به سیستم فیات جابجا شده و دیگر توسط کالای فیزیکی پشتیبانی نمیشود.
3- پس از انتقال به سیستم فیات، تورم و کاهش ارزش دلار به معنای افزایش قیمت طلا بوده است. با خرید طلا، افراد همچنین میتوانند از خودشان در برابر دورههای عدماطمینان اقتصادی جهانی محافظت کنند.
4- ذخایر طلا نیز ممکن است بر اقتصادهای ملی درگیر تجارت جهانی و امور مالی بینالمللی تأثیر بگذارند.
طلا زمانی بهعنوان پشتوانهی ارزها استفاده میشد
در اولین ویژگی از چهار ویژگی که در آموزش فارکس برای آشنایی بهتر با طلا باید بدانیم به تاریخ استفاده از آن در اقتصادهای قدیم میپردازیم. در اوایل امپراتوری بیزانس، از طلا بهعنوان پشتوانهی ارزهای ملی (یعنی ارزهایی که در کشور مبدأ خود ارز قانونی در نظر گرفته میشدند) استفاده میشد. طلا در بیشتر سالهای قرن بیستم نیز بهعنوان ارز ذخیره جهانی استفاده میشد؛ ایالات متحده تا سال 1971 از سیستم پولی استاندارد طلا استفاده میکرد تا اینکه در این سال رئیسجمهور نیکسون استفاده از این سیستم را متوقف کرد.
تا زمانی که استاندارد طلا کنار گذاشته نشده بود، کشورها نمیتوانستند ارزهای خود را بدون پشتوانه چاپ کنند. اسکناس کاغذی باید با مقدار مساوی طلای موجود در ذخایر کشور پشتیبانی میشد (در آن زمان نیز مانند اکنون، کشورها ذخایر شمش طلا را نگهداری میکردند). اگرچه استاندارد طلا سالهاست که در کشورهای توسعهیافته کنار گذاشته شده است، برخی اقتصاددانان احساس میکنند که به دلیل نوسانات دلار آمریکا و سایر ارزها باید دوباره به آن بازگردیم؛ آنها این سیستم را به این دلیل دوست دارند که مقدار پولی را که کشورها مجاز به چاپ آن هستند محدود میکند.
طلا در گذشته برای پوشش ریسک تورم استفاده میشد
در این بخش از آموزش فارکس به بررسی مختصر کاربرد تاریخی طلا اشاره میکنیم. سرمایهگذاران معمولاً زمانی که کشورشان تورم بالایی را تجربه میکند مقادیر زیادی طلا خریداری میکنند. تقاضا برای طلا در زمان تورم به دلیل ارزش ذاتی و عرضهی محدود آن افزایش مییابد. ازآنجاکه ارزش طلا را نمیتوان تقلیل داد، این فلز گرانبها میتواند ارزش خود را بسیار بهتر از سایر انواع ارز حفظ کند.
برای مثال، در آوریل 2011، سرمایهگذاران از کاهش ارزش ارز بیپشتوانه هراس داشتند و این امر قیمت هر اونس طلا را به 1500 دلار رساند. این نشان میدهد که اطمینان کمی به ارزها در بازار جهانی وجود داشت و انتظارات از ثبات اقتصادی آینده ترسناک بود.
نکته مهم
توجه داشته باشید که اقتصاددانان درباره اینکه آیا طلا به همان اندازهای که هواداران آن ادعا میکنند ریسک تورم را پوشش میدهد یا خیر اختلاف نظر دارند، چراکه دادهها در این زمینه متناقض هستند. نرخ افزایش قیمت طلا گاهی اوقات از نرخ تورم فراتر میرود و گاهی اوقات در طول دورههای زمانی از ارزش آن کاسته میشود. طلا در برابر رکودهای اقتصادی پوشش ریسک بسیار مؤثرتری را نشان داده است.
قیمت طلا بر کشورهایی که آن را وارد و صادر میکنند تأثیر میگذارد
ارزش پول کشور بهشدت به مقدار واردات و صادرات آن وابسته است. وقتی واردات کشوری بیش از صادراتش باشد، ارزش پول آن کاهش مییابد. از طرف دیگر، ارزش پول کشور زمانی افزایش مییابد که کشور صادرکنندهی خالص باشد؛ بنابراین، کشوری که طلا صادر میکند یا به ذخایر طلا دسترسی دارد، با افزایش قیمت طلا شاهد افزایش قدرت پول خود خواهد بود، چراکه افزایش قیمت طلا ارزش کل صادرات کشور را افزایش میدهد.
به عبارت دیگر، افزایش قیمت طلا میتواند مازاد تجاری ایجاد کند یا به جبران کسری تجاری کمک کند.
در مقابل، کشورهایی که واردکنندگان بزرگ طلا هستند، با افزایش قیمت طلا بهطور حتم ارز ضعیفتری خواهند داشت. برای مثال، کشورهایی که در تولید محصولات ساختهشده با طلا تخصص دارند، اما فاقد ذخایر طلا هستند، واردکنندگان بزرگ طلا خواهند بود. در نتیجه، این کشورها بهطور ویژهای در برابر افزایش قیمت طلا آسیبپذیر خواهند بود.
زمانی که بانکهای مرکزی طلا خریداری میکنند، این امر بر عرضه و تقاضای ارز داخلی تأثیر میگذارد و ممکن است به تورم منجر شود. این امر تا حد زیادی بدان دلیل است که بانکها برای خرید طلا به چاپ پول بیشتر متکی هستند و در نتیجه عرضهی اضافی ارز فیات ایجاد میکنند.
در اغلب موارد از قیمت طلا برای اندازهگیری ارزش واحد پول محلی استفاده میشود
در آخرین ویژگی مهمی که از طلا در آموزش فارکس باید بدانیم کاربرد قیمت طلا را بررسی خواهیم کرد. بسیاری از افراد به اشتباه از طلا بهعنوان واسطه برای ارزشسنجی واحد پول کشور استفاده میکنند. بدون شک رابطهای بین قیمت طلا و ارزش ارزهای بیپشتوانه وجود دارد، اما بر خلاف تصور مردم، رابطهی بین قیمت طلا و ارزش ارزهای بیپشتوانه همیشه معکوس نیست.
برای مثال، اگر تقاضای زیادی از طرف یک صنعت که برای تولید به طلا نیاز دارد، وجود داشته باشد، این امر به افزایش قیمت طلا منجر میشود؛ اما این موضوع اطلاعاتی درباره واحد پول محلی که ممکن است بهطور همزمان بسیار ارزشمند باشد، در اختیار ما قرار نمیدهد؛ بنابراین، در حالی که قیمت طلا در اغلب موارد میتواند بهعنوان بازتابی از ارزش دلار آمریکا یا هر ارز دیگری استفاده شود، شرایط باید مورد تحلیل قرار گیرد تا مشخص شود که آیا در نظر گرفتن رابطهی معکوس واقعاً مناسب است یا خیر.
جمعبندی
طلا تأثیر عمیقی بر ارزش ارزهای جهان دارد. استاندارد طلا کنار گذاشته شده است، اما طلا بهعنوان کالا میتواند بهعنوان جایگزینی برای ارزهای فیات عمل کند و پوشش ریسک مؤثر در برابر تورم را ارائه دهد. شکی نیست که طلا همچنان نقشی اساسی در بازار فارکس ایفا خواهد کرد؛ بنابراین، طلا به دلیل توانایی بیهمتایی که در نمایش سلامت اقتصادهای محلی و بینالمللی دارد، فلز مهمی به شمار میرود که به پیگیری و تحلیل آن نیاز داریم.
آموزش فارکس: شاخصهای احساسات بازار
طبق گزارش اخیر بانک تسویه حسابهای بینالمللی (BIS)، روزانه بهطور میانگین تقریباً 6 تریلیون دلار معاملهی فارکس انجام میشود. با توجه به تعداد زیاد فعالان بازار (که اکثر آنها برای سفتهبازی معامله میکنند) دستیابی به برتری در بازار فارکس بسیار مهم است.
تحلیل بنیادی دید وسیعی نسبت به تحرکات جفت ارزها فراهم میکند و تحلیل تکنیکال روندها را تعریف میکند و به تشخیص نقاط بازگشت روند کمک میکند. شاخصهای احساسات از ابزارهایی هستند که میتوانند معاملهگران را از شرایط حداکثری و احتمال برگشت قیمت آگاه کنند و میتوان از آنها به همراه تحلیل تکنیکال و بنیادی استفاده کرد.
شاخصهای احساسات در اشکال مختلف ارائه میشوند و از منابع مختلف به دست میآیند. یک شاخص لزوماً بهتر از شاخص دیگر نیست و میتوان از شاخصها توأم با یکدیگر استفاده کرد یا راهبردهای خاصی را میتوان با اطلاعاتی که تفسیر آنها برای شما راحتتر است مطابقت داد.
نکات کلیدی
1- احساسات، معیاری است که نشان میدهد معاملهگران و سرمایهگذاران چگونه به چشمانداز بازار و اقتصاد بزرگتر نگاه میکنند.
2- معاملهگران فارکس میتوانند شاخصهای احساسات تکنیکال برای کمک به شناسایی نقاط ورود و خروج معاملات جفت ارز استفاده کنند.
3- این شاخصها شامل گزارشهای تعهد معاملهگران (COT)، معاملات باز و خلاصههای موقعیت معاملاتی کارگزاران است.
شاخصهای احساسات چطور کار میکنند
شاخصهای احساسات، درصد یا دادههای خام مربوط به اینکه چند معامله یا معاملهگر موقعیت معاملاتی خاصی را در یک جفت ارز در اختیار دارند را نشان میدهند. برای مثال، فرض کنید 100 معاملهگر یک جفت ارز را معامله میکنند. اگر 60 نفر در موقعیت معاملاتی خرید و 40 نفر در موقعیت معاملاتی فروش باشند، آنگاه 60 درصد از معاملهگران روی جفت ارز در موقعیت معاملاتی خرید هستند.
شاخصهای احساسات زمانی بسیار مفید هستند که درصد معاملات یا معاملهگران در یک موقعیت معاملاتی به سطح حداکثری برسد. فرض کنید جفت ارز یاد شده در بالا به صعود ادامه دهد و در نهایت، 90 معاملهگر از 100 معاملهگر در موقعیت معاملاتی خرید باشند (10 معاملهگر در موقعیت معاملاتی فروش باشند)؛ در این وضعیت، معاملهگران بسیار کمی برای پیش بردن روند رو به رشد باقی میمانند. احساسات نشان میدهند که زمان شروع نظارت برای برگشت قیمت فرا رسیده است. وقتی قیمت پایینتر میرود و سیگنالی را نشان میدهد که به اوج رسیده است، معاملهگر با روش احساسات با این فرض وارد موقعیت فروش میشود که کسانی که در موقعیت خرید هستند باید بفروشند تا از ضرر بیشتر ناشی از کاهش قیمت جلوگیری کنند.
شاخصهای احساسات سیگنالهای خرید یا فروش دقیقی نیستند. قبل از اقدام بر مبنای سیگنالهای احساسات منتظر بمانید تا قیمت، معکوس شدن را تأیید کند. ارزها میتوانند برای مدت طولانی سطوح حداکثری باقی بمانند و ممکن است بازگشت قیمت بلافاصله محقق نشود.
«سطوح حداکثری» از جفت ارزی به جفت ارز دیگر متفاوت خواهند بود. فرض کنید قیمت یک جفت ارز مطابق روال گذشته زمانی معکوس میشود که خرید به 75 درصد میرسد. هنگامی که تعداد افراد در موقعیت خرید دوباره به آن سطح برسد، به احتمال زیاد جفت ارز در سطح حداکثری قرار دارد و باید مراقب نشانههای برگشت قیمت باشید. با این حال، اگر جفت ارز دیگری مطابق روال گذشته زمانی معکوس میشود که حدود 85 درصد معاملهگران در موقعیت فروش باشند، در این صورت باید مراقب بازگشت قیمت در این سطحِ درصد یا قبل از آن باشید. در ادامه بحث شاخص احساسات از دوره فارکس رایگان دو شاخص مهم شامل COT و قراردادهای باز را بررسی خواهیم کرد.
آموزش فارکس: گزارشهای تعهد معاملهگران
ابزار محبوبی که توسط معاملهگران بازار آتیها برای درک احساسات استفاده میشود، برای معاملهگران بازار نقدی فارکس نیز قابلاستفاده است. گزارش تعهد معاملهگران (COT) هر جمعه توسط کمیسیون معاملات آتیهای کالای ایالات متحده (CFTC) منتشر میشود. دادهها بر اساس موقعیتهایی معاملاتیای هستند که از سهشنبهی قبل نگه داشته شدهاند و این بدان معناست که دادهها لحظهای نیستند، اما همچنان مفید هستند.
تفسیر گزارشهای واقعی منتشرشده توسط کمیسیون معاملات آتی کالا میتواند گیجکننده و تا حدودی یک کار هنری باشد؛ بنابراین، ترسیم نمودار دادهها و تفسیر سطوح نشاندادهشده، راه آسانتری برای سنجش احساسات از طریق گزارشهای COT است.
نحوه خواندن گزارشهای تعهد معاملهگران
وبسایت Barchart.com راه آسانی برای ترسیم نمودار دادههای COT به همراه یک نمودار قیمت آتی خاص ارائه میدهد. نمودار زیر قرارداد آتی پیوستهی روزانهی Euro FX بهعلاوهی شاخص نمودار خطی تعهد معاملهگران را نشان میدهد. دادههای COT به صورت درصدی از تعداد معاملهگران در موقعیت خرید یا فروش نمایش داده نمیشود، بلکه به صورت تعداد قراردادهایی که در موقعیت خرید یا فروش هستند نمایش داده میشود.

سفتهبازان بزرگ (خط سبز) برای سود معامله میکنند و دنبالکنندگان روند هستند. افراد حوزهی تجارت (خط قرمز) از بازار آتیها برای پوشش ریسک استفاده میکنند و در نتیجه، معاملهگران خلاف روند هستند. روی سفتهبازان بزرگ تمرکز کنید؛ این معاملهگران وضع مالی خوبی دارند، اما نمیتوانند برای مدت طولانی در معاملات زیانده باقی بمانند. وقتی تعدادی بسیار زیادی سفتهباز در یک سمت بازار هستند، احتمال برگشت بازار زیاد است.
در طول دورهی زمانی نشاندادهشده، در زمانهایی که سفتهبازان بزرگ حدود 200,000 قرارداد فروش داشتهاند، پس از مدت کوتاهی حداقل یک افزایش قیمت کوتاهمدت اتفاق افتاده است. این سطح حداکثری قطعی یا «ماندگار» نیست و ممکن است با گذشت زمان تغییر کند.
راه دیگر استفاده از دادههای COT جستجوی نقاط برخورد (کراساورها) است. زمانی که سفتهبازان بزرگ از یک موقعیت فروش خالص به یک موقعیت خرید خالص (یا بالعکس) حرکت میکنند، روند کنونی تأیید میشود و این نشان میدهد که هنوز فضای بیشتری برای پیشروی قیمت وجود دارد.
در حالی که روش تقاطع مستعد ارائه برخی سیگنالهای کاذب است، در طول سالها به چندین حرکت بزرگ با استفاده از این روش پی برده شده است. هنگامی که سفتهبازان از موقعیت فروش خالص به خرید خالص حرکت میکنند، به دنبال قیمت آتیهای یورو و در نتیجه EUR/USD برای افزایش قیمت باشید. هنگامی که سفتهبازان از موقعیت خرید خالص به فروش خالص میروند، به دنبال کاهش ارزش معاملات آتی و جفت ارزهای مرتبط با آنها باشید. اکنون پس از آشنایی با گزارش COT در سلسله بحثهای پکیج آموزش فارکس رایگان میتوانیم قراردادهای باز را بررسی کنیم.
آموزش فارکس: قراردادهای باز آتی
بازار فارکس «خارج از بورس» است و کارگزاران و معاملهگران مستقل از سراسر جهان بازاری غیرمتمرکز ایجاد میکنند. در حالی که برخی کارگزاران حجم تولیدشده توسط سفارشهای مشتریانشان را منتشر میکنند، این حجم با دادههای حجم یا قراردادهای بازی که توسط یک بورس متمرکز، مانند بورس آتیها در دسترس است قابلمقایسه نیست.
آمار برای همهی قراردادهای آتی معاملهشده در دسترس قرار دارد و قراردادهای باز میتواند به سنجش احساسات کمک کند. قرارداد باز به زبان ساده تعداد قراردادهایی است که تسویه نشدهاند و در موقعیتهای باز باقی میمانند.
برای مثال، اگر جفت ارز AUD/USD (دلار استرالیا / دلار آمریکا) روند صعودی داشته باشد، توجه به قراردادهای باز در معاملات آتی دلار استرالیا، بینش اضافی درباره این جفت ارز فراهم میکند. افزایش قراردادهای باز همزمان با افزایش قیمت نشان میدهد که روند احتمالاً ادامه خواهد داشت. ثابت ماندن یا کاهش قراردادهای باز نشان میدهد که روند صعودی ممکن است به پایان خود نزدیک باشد.
تفسیر معاملات باز
جدول زیر نشان میدهد که قراردادهای باز آتیها معمولاً چگونه تفسیر میشود.
قیمت آتی | قراردادهای باز | تفسیر |
صعودی | صعودی | قوی / در حال تقویت |
صعودی | نزولی | تضعیف |
نزولی | صعودی | ضعیف / در حال تضعیف |
نزولی | نزولی | تضعیف |
سپس دادهها باید به بازار فارکس اعمال شوند. برای مثال، قدرت آتیهای یورو (ضعف دلار آمریکا) احتمالاً EUR/USD را بالاتر خواهد برد. ضعف معاملات آتی ین ژاپن (قدرت دلار آمریکا) احتمالا USD/JPY را بالاتر خواهد برد.
اطلاعات حجم آتیها و قراردادهای باز توسط گروه بورس بازرگانی شیکاگو ارائه میشود. این اطلاعات از طریق پلتفرمهای معاملاتی مانند TD Ameritrade’s Thikorswim نیز در دسترس قرار دارد.
خلاصههای موقعیت معاملاتی ارائهشده توسط کارگزار
برای ایجاد شفافیت در بازار خارج از بورس فارکس، بسیاری از کارگزاران فارکس درصد کل معاملهگران یا معاملاتی را که در حال حاضر برای یک جفت ارز خاص در موقعیت خرید یا فروش هستند منتشر میکنند.
دادهها فقط از مشتریان آن کارگزار جمعآوری میشوند و بنابراین نمونهی کوچکی از احساسات کل بازار ارائه میدهند. خوانش احساسات منتشرشده توسط یک کارگزار ممکن است مشابه اعداد منتشرشده توسط کارگزاران دیگر باشد یا نباشد. کارگزاران کوچک با مشتریان کم احتمال کمتری دارد که احساسات کل بازار (متشکل از همهی کارگزاران و معاملهگران) را بهدقت نشان دهند، در حالی که کارگزاران بزرگتر با مشتریان بیشتر، بخش بزرگتری از کل بازار را تشکیل میدهند و بنابراین احتمالاً شواهد بهتری از احساسات کلی ارائه میدهند.
بسیاری از کارگزاران ابزار احساسات رایگانی را در وبسایت خود ارائه میدهند. اطلاعات ارائهشده توسط چند کارگزار را بررسی کنید تا ببینید آیا خوانشهای احساسات آنها مشابه است یا خیر. در مواردی که چند کارگزار خوانشهای حداکثری ارائه میدهند، به احتمال زیاد وقوع برگشت قیمت نزدیک است. اگر ارقام احساسات بهطور چشمگیری بین کارگزاران متفاوت باشد، تا زمانی که ارقام در یک راستا قرار گیرند، نباید از این نوع شاخصها استفاده کرد.
برخی منابع آنلاین نیز شاخصهای احساسات خودشان را توسعه دادهاند. برای مثال، دیلیافاکس گزارش احساسات مشتریان رایگان به همراه تحلیل و ایدههایی دربارهی نحوهی معامله بر اساس دادهها منتشر میکند. اکنون با دانستن نحوه تحلیل COT و قراردادهای باز که در ادامه مطالب پکیج آموزش فارکس رایگان شرح دادیم، میتوانیم معاملات را به شیوه بهتری تجزیهوتحلیل کنیم.
جمعبندی
شاخصهای احساسات فارکس به اشکال مختلف و توسط منابع مختلف ارائه میشوند. استفاده از چند شاخص احساسات در کنار تحلیل بنیادی و تکنیکال، دید وسیعی از تحرکات معاملهگران بازار ارائه میدهد. شاخصهای احساسات میتوانند به شما هشدار دهند که چه زمانی، به دلیل خوانش احساسات حداکثری، احتمال بازگشت وجود دارد. این شاخصها همچنین میتوانند روند کنونی را تأیید کنند.
شاخصهای احساسات بهخودیخود سیگنال خرید یا فروش نیستند؛ قبل از اقدام بر اساس خوانشهای شاخص احساسات، قیمتها را دنبال کنید تا آنچه را که احساسات نشان میدهند تأیید کنند. معاملات زیانده حتی در صورت استفاده از شاخصهای احساسات نیز رخ میدهند. سطوح حداکثری ممکن است برای مدت طولانی باقی بمانند یا برگشت قیمت ممکن است بسیار کوچکتر یا بزرگتر از آن چیزی باشد که خوانشهای احساسات نشان میدهند.
آموزش فارکس: معامله در چند بازهی زمانی در فارکس
اکثر معاملهگران تکنیکال بازار فارکس، چه تازهکار باشند و چه حرفهای و با تجربه، با مفهوم تحلیل بازهی زمانی چندگانه در آموزشهای بازار مواجه شدهاند. با این حال، این ابزارهای معتبر خوانش نمودارها و تدوین استراتژیها اغلب اولین سطح تحلیلی هستند که وقتی یک معاملهگر به دنبال برتری در بازار است فراموش میشوند.
در فعالیت تخصصی بهعنوان معاملهگر روزانه، معاملهگر مومنتوم، معاملهگر بریکاوت یا معاملهگر ریسک رویداد و غیره، بسیاری از فعالان بازار روند بزرگتر را فراموش میکنند، سطوح واضح حمایت و مقاومت را نادیده میگیرند و به سطوح ورود و توقف احتمال بالا بیتوجهی میکنند. در این مقاله، به توضیح تحلیل بازهی زمانی چندگانه و نحوهی انتخاب دورههای مختلف و نحوهی کنار هم قرار دادن همهی آنها میپردازیم.
تحلیل چهارچوب زمانی چندگانه چیست؟
در ادامه مباحث پکیج آموزش فارکس رایگان تحلیل در چند تایم فریم را بررسی خواهیم کرد. تحلیل چهارچوب زمانی چندگانه شامل نظارت بر جفت ارز یکسان در تناوبهای مختلف (یا فشردگیهای زمانی مختلف) است. در حالی که محدودیت واقعی برای تعداد تناوبهایی که میتوان تحت نظارت قرار داد یا برای انتخاب تناوبهای خاص وجود ندارد، چند دستورالعمل کلی وجود دارد که اکثر متخصصان از آنها پیروی میکنند.
بهطور معمول، استفاده از سه دورهی زمانی مختلف خوانش کافی از بازار را فراهم میکند، در حالی که استفاده از دورههای زمانی کمتر از این تعداد میتواند به از دست دادن دادههای زیادی منجر شود و استفاده از دورههای زمانی بیشتر معمولاً باعث تحلیل بیش از حد لزوم میشود. هنگام انتخاب سه تناوب زمانی، یک استراتژی ساده پیروی از «قانون چهار» است. قانون چهار به این معناست که ابتدا باید یک دورهی میانمدت تعیین شود و این دوره باید بهعنوان معیاری برای مدتزمان نگهداری معاملات عادی در نظر گرفته شود. سپس باید یک بازهی زمانی کوتاهتر انتخاب شود که حداقل یکچهارم بازهی میانمدت باشد (برای مثال، نمودار 15 دقیقهای برای بازهی زمانی کوتاهمدت و نمودار 60 دقیقهای برای بازهی زمانی میانمدت). بر اساس همین محاسبات، بازهی زمانی بلندمدت باید حداقل چهار برابر بازهی زمانی میانمدت باشد (بنابراین، نمودار 240 دقیقهای یا چهار ساعته، سه تناوب زمانی را تکمیل خواهد کرد).
انتخاب بازهی زمانی صحیح در هنگام تعیین سه دورهی زمانی ضروری است. واضح است که معاملهگران بلندمدت که موقعیت معاملاتی را چند ماه نگه میدارند، از ترکیب 15 دقیقه، 60 دقیقه و 240 دقیقه سود چندانی نخواهند برد. در عین حال، ترکیب روزانه، هفتگی و ماهانه نیز برای معاملهگرانه روزانه سود چندانی به همراه نخواهد داشت، چراکه معاملهگران روزانه موقعیت معاملاتی را چند ساعت و بهندرت بیشتر از یک روز نگه میدارند. منظور این نیست که معاملهگر بلندمدت از توجه به نمودار 240 دقیقهای یا معاملهگر کوتاهمدت از داشتن نمودار روزانه سودی نمیبرد، بلکه منظور این است که آنها به جای اتکا به کل دامنه، باید به سراغ نقاط انتهایی بروند.
چهارچوب زمانی بلندمدت
با آگاهی از پیشنیازهای لازم برای توضیح تحلیل چهارچوب زمانی چندگانه که تا به حال در مقاله جامع آموزش فارکس توضیح دادیم، اکنون زمان بهکارگیری آن در بازار فارکس فرا رسیده است. در این روشِ مطالعهی نمودارها، بهطور کلی بهترین خطمشی این است که با چهارچوب زمانی بلندمدت شروع کنیم و بهتدریج به سراغ بازههای زمانی کوتاهتر برویم. با بررسی چهارچوب زمانی بلندمدت، روند غالب درک میشود. بهتر است این ضربالمثل را که بیش از حد در معاملات برای این بازهی زمانی استفاده میشود به خاطر بسپارید: «روند دوست شماست».
معاملات نباید بر اساس این نمودارِ با گسترهی وسیع انجام شوند، اما معاملاتی که انجام میشوند باید در همان جهتی باشند که روند این تناوب به آن سمت در حال حرکت است. منظور این نیست که نمیتوان خلاف روند بزرگتر معامله انجام داد، منظور این است که با معامله خلاف روند احتمال موفقیت کمتر میشود و حد سود باید کمتر از زمانی باشد که معاملات در جهت روند کلی انجام میشوند.
در بازارهای ارز، زمانی که چهارچوب زمانی بلندمدت دارای تناوب روزانه، هفتگی یا ماهانه است، عوامل بنیادی معمولاً تأثیر چشمگیری بر جهتگیری دارند؛ بنابراین، معاملهگر در هنگام دنبال کردن روند کلی در این بازهی زمانی، باید روندهای عمدهی اقتصادی را تحت نظر داشته باشد. فرقی ندارد که دغدغهی اقتصادی اصلی کسری حساب جاری، مخارج مصرفکنندگان، سرمایهگذاری کسبوکار یا هر تعداد دیگری از عوامل تأثیرگذار باشد، این تحولات باید برای درک بهتر جهتگیری روش پرایس اکشن تحت نظارت قرار گیرند. در عین حال، چنین پویاییهایی معمولاً بهندرت تغییر میکنند و روند قیمت در این بازهی زمانی نیز بهندرت تغییر میکند، بنابراین تنها نیاز است که گاهی اوقات بررسی شود.
موضوع دیگری که باید در بازهی زمانی بزرگتر در این محدوده مورد توجه قرار گیرد، نرخ بهره است. نرخ بهره تاحدی بازتاب سلامت اقتصاد و از مؤلفههای اساسی در قیمتگذاری نرخ ارز است که در ابتدای مقاله جامع آموزش فارکس به بررسی آن همراه با نقش بانکهای مرکزی پرداختیم. دربارهی جفت ارزها، در اکثر مواقع، سرمایه به سمت ارز با نرخ بالاتر جریان مییابد، چراکه نرخ بالاتر به معنای بازده سرمایهگذاری بیشتر است.
چهارچوب زمانی میانمدت
با بررسی بازهی زمانی میانمدت در همان نمودار، تغییرات کوچکتری در روند گستردهتر قابلمشاهده میشوند. چهارچوب زمانی میانمدت پرکاربردترین چهارچوب زمانی در بین این سه تناوب است، چراکه با استفاده از این چهارچوب میتوان به درکی از بازههای زمانی کوتاهمدت و بلندمدت نیز دست یافت. همانطور که در بالا اشاره شد، چهارچوب زمانی میانمدت بر اساس دورهی نگهداری مورد انتظار یک موقعیت معاملاتی تعیین میشود. در واقع، هنگام برنامهریزی یک معامله این چهارچوب باید نموداری باشد که در حین انجام معامله و با نزدیک شدن موقعیت معاملاتی به هدف سود یا حد ضرر، بیشتر از سایر نمودارها مورد توجه قرار گیرد.
چهارچوب زمانی کوتاهمدت
معاملات باید در چهارچوب زمانی کوتاهمدت انجام شوند. همزمان که نوسانات کوچکتر پرایس اکشن واضحتر میشوند، معاملهگر بهتر میتواند ورودی جذاب را برای موقعیتی انتخاب کند که جهت آن قبلاً توسط نمودارهای تناوب بالاتر مشخص شده است.
موضوع دیگری که باید در رابطه با این چهارچوب زمانی مورد توجه قرار گیرد این است که روندهای بنیادی در این نمودارها نیز تأثیر زیادی بر پرایس اکشن دارند، اگرچه این تأثیر بسیار متفاوت از تأثیر آنها در چهارچوب زمانی بلندمدتتر است. وقتی چهارچوب زمانی نمودارها کوتاهتر از چهار ساعته باشند، روندهای بنیادی دیگر قابل تشخیص نیستند. در عوض، چهارچوب زمانی کوتاهمدت با افزایش نوسانات نسبت به شاخصهایی واکنش نشان میدهد که حرکت دادن بازار نامیده میشوند. هرچه این چهارچوب زمانی کوتاهتر باشد، واکنش به شاخصهای اقتصادی بیشتر به نظر خواهد رسید. این حرکات تند در اغلب موارد برای مدت بسیار کوتاهی ادامه مییابند و به همین دلیل، گاهی اوقات بهعنوان نویز شناخته میشوند. با این حال، معاملهگران اغلب از انجام معاملات ضعیف بر اساس این عدمتعادلهای موقت اجتناب میکنند، چراکه بر روند تدریجی سایر بازههای زمانی نیز نظارت دارند. حال، پس از معرفی سه چهارچوب زمانی مختلف در پکیج آموزش فارکس رایگان، ترکیب آنها با یکدیگر را شرح میدهیم.
آموزش فارکس: کنار هم قرار دادن همهی چهارچوبهای زمانی
وقتی هر سه چهارچوب زمانی برای ارزیابی یک جفت ارز ترکیب شوند، معاملهگر میتواند بهراحتی شانس موفقیت معامله را بدون توجه به سایر قواعد اعمالشده برای استراتژی بهبود بخشد. انجام تحلیل بالا به پایین، معامله بر اساس روند بزرگتر را ترغیب میکند. این امر بهتنهایی ریسک را کاهش میدهد، چون احتمال بیشتری وجود دارد که پرایس اکشن در نهایت روند بلندمدتتر را ادامه دهد. با اعمال این نظریه، سطح اطمینان معامله باید بر اساس نحوهی قرارگیری چهارچوبهای زمانی اندازهگیری شود.
برای مثال، اگر روند بلندمدت صعودی باشد اما روندهای میانمدت و کوتاهمدت نزولی باشند، باید از فروش استقراضی احتیاطی با اهداف سود معقول استفاده کرد. از طرف دیگر، معاملهگر میتواند صبر کند تا موج نزولی در نمودارهای با تناوب پایینتر به پایان برسد و زمانی که سه چهارچوب زمانی بار دیگر در یک راستا قرار بگیرند، در یک سطح خوب نسبت به خرید اقدام کند.
از دیگر مزایای آشکار استفاده از چند چهارچوب زمانی در تحلیل معاملات، توانایی شناسایی خوانشهای حمایت و مقاومت و همچنین شناسایی سطوح مناسب ورود و خروج است. شانس موفقیت معامله زمانی بهبود مییابد که در نمودار کوتاهمدت دنبال شود، چراکه معاملهگر میتواند از قیمتهای ورود نامناسب، حد ضررهای نامناسب و یا اهداف سود نامعقول اجتناب کند.
مثال
برای بهکارگیری این نظریه، EUR/USD را تحلیل میکنیم.

در شکل 1، تناوب ماهانه برای چهارچوب زمانی بلندمدت انتخاب شده است. این نمودار نشان میدهد که EUR/USD به مدت چند سال روند صعودی داشته است. به بیان دقیقتر، این جفت ارز خط روند صعودی نسبتاً ثابتی را از زمان نوسان پایین رخ داده در اواخر سال 2005 شکل داده است. طی چند ماه، قیمت لحظهای از این خط روند دور شد.

با بررسی چهارچوب زمانی میانمدت، روند صعودی کلی مشاهدهشده در نمودار ماهانه همچنان قابلشناسایی است. با این حال، اکنون مشخص شده است که قیمت لحظهای در این چهارچوب زمانی روند صعودی متفاوت و در عین حال قابلتوجهی ایجاد کرده است و ممکن است اصلاح به روند بزرگتر در شرف وقوع باشد. با در نظر گرفتن این موضوع، میتوان معامله را تشریح کرد. برای داشتن بهترین شانس رسیدن به سود، موقعیت خرید تنها در صورتی باید در نظر گرفته شود که قیمت در چهارچوب زمانی بلندمدت به خط روند پولبک بزند. معاملهی احتمالی دیگری که میتوان در نظر گرفت، فروش استقراضی در زمان شکست این خط روند میانمدت و تعیین هدف سود بیشتر از سطح تکنیکالِ نمودار ماهانه است. تا این بخش از آموزش فارکس چهارچوبهای زمانی بلندمدت و میانمدت را در یک مثال بررسی کردیم، در ادامه با چهارچوب کوتاهمدت، یک نتیجهگیری از ترکیب این تایمفریمها ارائه میدهیم.

بسته به جهتی که بر اساس نمودارهای با چهارچوبهای زمانی طولانیتر انتخاب میکنیم، چهارچوب زمانی کوتاهتر میتواند نقطهی ورود برای فروش یا نظارت بر کاهش به سمت خط روند اصلی را به شکل بهتری تعیین کند. روی نمودار چهار ساعتهی نشاندادهشده در شکل 3، سطح حمایت در 1.4525 بهتازگی کاهش یافته است. در اغلب موارد، سطح حمایت قبلی به سطح مقاومت جدید تبدیل میشود (و بالعکس)، بنابراین میتوان دستور ورود محدود فروش استقراضی را دقیقاً زیر این سطح تکنیکال تعیین کرد و دستور حد ضرر را بالای 1.4750 تعیین کرد تا در صورتی که قیمت لحظهای برای تست روند نزولی جدید و کوتاهمدت افزایش یابد، از درستی معامله اطمینان حاصل شود.
جمعبندی
استفاده از تحلیل چهارچوب زمانی چندگانه میتواند شانس معاملهی موفق را بهشدت افزایش دهد. متأسفانه، بسیاری از معاملهگران پس از یافتن جایگاه ویژه تخصصی، سودمندی این تکنیک را نادیده میگیرند. همانطور که در این مقاله نشان دادیم، ممکن است زمان آن فرا رسیده باشد که بسیاری از معاملهگران تازهکار دوباره این روش را مورد توجه قرار دهند، چراکه روش سادهای برای اطمینان از این موضوع است که موقعیت معاملاتی از جهتگیری روند اصلی سود میبرد.
آموزش فارکس: معاملهی انتقالی
معاملهی انتقالی چیست؟
معاملهی انتقالی در بازار فارکس یک استراتژی معاملاتی شامل قرض گرفتن در دارایی با نرخ بهرهی پایین و سرمایهگذاری در دارایی با نرخ بهرهی بالاتر است. معاملهی انتقالی معمولاً بر مبنای استقراض ارز با نرخ بهرهی پایین و تبدیل مبلغ قرضگرفتهشده به ارز دیگر است. در صورتی که ارز دوم نرخ بهرهی بالاتری داشته باشد، سود حاصل از سرمایهگذاری معمولاً در ارز دوم سپردهگذاری میشود. درآمدهای حاصل را همچنین میتوان در داراییهایی مانند سهام، کالا، اوراق قرضه یا املاک و مستغلات که بر حسب ارز دوم محاسبه میشوند، سرمایهگذاری کرد.
1- ریسک کاهش شدید قیمت داراییهای سرمایهگذاریشده
2- ریسک مبادلهی ارز یا ریسک ارز، زمانی که ارز تأمین مالی با واحد پول داخلی قرضکننده متفاوت است.
نکات کلیدی
1- معاملهی انتقالی به راهبردی اشاره دارد که استقراض با نرخ بهرهی پایین و سرمایهگذاری مجدد در ارز یا محصول مالی دیگر با نرخ بازده بالاتر را شامل میشود.
2- به دلیل ریسکهای معاملهی انتقالی، این راهبرد معاملاتی فقط برای سرمایهگذارانی مناسب است که وضع مالی بسیار خوبی دارند.
3- یک مثال خوب برای معاملات انتقالی مربوط به زمانی است که کارت اعتباری شرکتی را میپذیرید که صفر درصد کارمزد دریافت وجه ارائه میدهد تا وجه قرضگرفتهشده را در داراییهایی با بازده بالاتر سرمایهگذاری کنید. این راهبرد معاملۀ انتقالی ممکن است برای شما سود یا زیان خالص به همراه داشته باشد.
آشنایی با معاملهی انتقالی
در ادامه مباحث مهم و کاربردی آموزش فارکس با ذکر یک مثال به بررسی معاملهی انتقالی میپردازیم. آیا تا به حال وسوسه شدهاید که صفر درصد کارمزد دریافت وجه ارائهشده توسط صادرکنندگان کارت اعتباری برای دورههای محدود را بهمنظور سرمایهگذاری در دارایی با بازده بالاتر دریافت کنید؟ این تاکتیک همان آوای دلفریب معاملهی انتقالی است.
بسیاری از صادرکنندگان کارت اعتباری مشتریان را با پیشنهاد سود صفر درصدی برای دورههای مختلف از شش ماه تا یک سال وسوسه میکنند، اما در عین حال درخواست میکنند که یک درصد «کارمزد تراکنش» ثابت را از قبل پرداخت کنید. در صورتی که برای دریافت 10,000 دلار، پرداخت یک درصد کارمزد لازم باشد، فرض کنید سرمایهگذار این مبلغ قرضگرفتهشده را در گواهی سپرده (CD) یک ساله که دارای نرخ بهرهی 3 درصد است، سرمایهگذاری کند. این معاملهی انتقالی به سود 200 دلاری (10,000 دلار × [3٪ – 1٪]) یا 2 درصدی منجر میشود.
اگرچه معاملات انتقالی میتوانند شامل پاداشهای مالی بالقوه باشند، اما این راهبرد میتواند ریسکهای بزرگی را نیز به همراه داشته باشد.
هشدار
استراتژی معاملهی انتقالی برای سرمایهگذاران شخصی یا نهادی خبره با وضع مالی بسیار خوب و ریسکپذیری بالا مناسب است.
آموزش فارکس: ریسکهای معاملات انتقالی
ریسک نرخ ارز در معاملات انتقالی بهندرت پوشش داده میشود، چراکه درصورت استفاده از سلفهای ارز (یا قراردادهایی که نرخ ارز را برای زمان معینی در آینده قفل میکنند) برای پوشش ریسک، هزینهی اضافی تحمیل میکند یا تفاوت نرخ بهرهی مثبت را منفی میکند.
برای مثال، تا سال 2007، معاملات انتقالی شامل ین ژاپن به 1 تریلیون دلار رسیده بود، چراکه ین به دلیل نرخهای بهرهی نزدیک به صفر به ارز مطلوبی برای استقراض تبدیل شده بود. اما با بدتر شدن وضع اقتصاد جهانی در طول بحران مالی سال 2008، سقوطِ قیمت تقریباً تمامی داراییها به کاهش تدریجی معاملات انتقالی با ین ژاپن منجر شد. متعاقباً در سال 2008، مبادلات انتقالی به میزان 29 درصد در برابر ین و تا سال 2009، به میزان 19 درصد در برابر دلار آمریکا افزایش یافت.
نکته مهم
معاملات انتقالی زمانی محبوب هستند که اشتیاق زیادی برای ریسک وجود داشته باشد؛ اما اگر محیط مالی بهطور ناگهانی تغییر کند و سفتهبازها مجبور به معاملات انتقالی شوند، این امر میتواند پیامدهای منفی برای اقتصاد جهانی به همراه داشته باشد.
آموزش فارکس: همبستگی بین نفت و ارزها
ارتباط پنهانی بین ارزها و نفت خام وجود دارد. رفتار قیمتی یک محل، باعث واکنش سمپاتیک یا مخالف در محلی دیگر میشوند. این همبستگی به دلایل متعددی از جمله توزیع منابع، تراز تجاری (BOT) و روانشناسی بازار تداوم مییابد.
سهم چشمگیر نفت خام در فشارهای تورمی و ضد تورمی نیز باید در نظر گرفته شود که این روابط متقابل را در طول دورههای بهشدت رونددار (هم در جهت صعودی و هم در جهت نزولی) تشدید میکند.
نکات کلیدی
1- نفت و ارز ذاتاً از این جهت به هم مرتبط هستند که رفتار قیمتی یک کشور دارای ذخایر عظیم به ایجاد واکنش مثبت یا منفی در کشور دیگر منجر میشود.
2- کشورهایی که نفت خام میخرند و کشورهایی که آن را تولید میکنند، دلار را در سیستمی به نام سیستم پترودلار مبادله میکنند.
3- دلار از کاهش پرشتاب ارزش نفت خام سود برده است، چراکه بخش انرژی سهم عمدهای در تولید ناخالص داخلی ایالات متحده دارد.
4- ایالات متحده در سال 2020 از واردکنندهی خالص به صادرکنندهی خالص انرژی تبدیل شد و در سال 2021 بزرگترین تولیدکنندهی جهان بود.
5- کشورهایی که بهشدت به صادرات نفت خام وابسته هستند، در مقایسه با کشورهایی که منابع متنوعتری دارند، آسیب اقتصادی بیشتری را تجربه میکنند.
نفت قیمتگذاریشده به دلار
برای داشتن معاملات موفق، در ادامه مباحث آموزش فارکس به بررسی اثر نفت و همبستگی جفت ارزها با آن خواهیم پرداخت. نفت خام به دلار آمریکا (USD) قیمتگذاری میشود. کشورهایی که نفت وارد میکنند هزینهی آن را به دلار پرداخت میکنند. بهطور مشابه، کشورهای صادرکنندهی نفت نیز هزینه را به دلار دریافت میکنند. قدمت این سیستم به اوایل دههی 1970 و پس از فروپاشی سیستم استاندارد طلای برتون وودز باز میگردد. در این دوره شاهد ظهور سیستم پترودلار بودیم که دلار آمریکا را به ارز ذخیرهی جهانی تبدیل کرد. تولیدکنندگان و خریداران نفت از این سیستم برای مبادلهی نفت بر حسب دلار آمریکا استفاده میکنند.
هر افزایش و کاهش ارزش دلار یا قیمت نفت به تنظیم مجدد فوری نرخ بین دلار و چندین جفت ارز کراس در بازار فارکس منجر میشود. این تحرکات در کشورهایی مانند ژاپن که ذخایر نفت خام زیادی ندارند، همبستگی کمتری دارند و در کشورهایی مانند کانادا، روسیه و برزیل که ذخایر زیادی دارند، همبستگی بیشتری دارد.
آموزش فارکس: توسعه ناشی از همبستگیهای نفت
کشورهای زیادی در طول رشد تاریخی بازار انرژی در بازهی زمانی اواسط دههی 1990 تا اواسط دههی 2000 از ذخایر نفت خام خود استفاده کردند و وامهای بزرگی برای ایجاد زیرساخت، گسترش عملیات نظامی و آغاز برنامههای اجتماعی دریافت کردند.
موعد پرداخت این وامها پس از فروپاشی اقتصادی سال 2008 بود. در این زمان برخی کشورها اهرمزدایی کردند در حالی که برخی دیگر ریسک بیشتری پذیرفتند و وامهای سنگینتری به اعتبار ذخایر خود دریافت کردند تا اعتماد را به اقتصاد آسیبدیدهی خود برگردانند.
این بدهیهای سنگینتر به بالا نگه داشتن نرخ رشد کمک کردند تا اینکه قیمتهای جهانی نفت خام در سال 2014 سقوط کرد و کشورهای حساس به قیمت نفت را دچار رکود کرد. کانادا، روسیه، برزیل و سایر کشورهای غنی از انرژی با مشکل مواجه شدند و مجبور شدند خود را با کاهش شدید ارزش دلار کانادا (CAD)، روبل روسیه (RUB) و رئال برزیل (BRL) وفق دهند.
فشار فروش به سایر گروههای کالایی سرایت کرد و نگرانیهای زیادی از وقوع تورم منفی در سراسر جهان ایجاد شد. این امر همبستگی بین کالاهای تحت تأثیر، از جمله نفت خام و مراکز اقتصادی فاقد ذخایر فراوان نفت خام مانند منطقهی یورو را افزایش داد.
ارزش واحد پول کشورهای دارای ذخایر معدنی فراوان اما ذخایر انرژی اندک، مانند دلار استرالیا (AUD)، نیز به همراه ارزش ارز کشورهای نفتخیز بهشدت کاهش یافت.
مشکلات منطقهی یورو
پس از منفی شدن شاخصهای قیمت مصرفکنندهی محلی در اواخر سال 2014، کاهش قیمت نفت خام به وحشت ناشی از تورم منفی در منطقهی یورو منجر شد. فشار بر بانک مرکزی اروپا (ECB) در اوایل سال 2015 افزایش یافت تا برنامهی محرک پولی در مقیاس بزرگی را برای متوقف کردن مارپیچ تورم منفی و افزودن تورم به سیستم ارائه کند.
دور اول خرید اوراق قرضه در این نسخهی اروپاییِ تسهیل کمّی (QE) از هفتهی اول مارس 2015 آغاز شد. تسهیل کمّی توسط بانک مرکزی اروپا تا اواسط سال 2018 ادامه یافت.
اتحادیه اروپا در سال 2019 رشد را تجربه کرد و این رشد تا سال 2020 ادامه یافت. همهگیری کووید-19 در سال 2020 به رکود منجر شد. در سال 2022، افزایش قیمت انرژی به کاهش مصرف خانوارها منجر شد و بر اقتصادی که در تلاش برای بهبود بود تأثیر منفی گذاشت.
اوضاع با حملهی روسیه به اوکراین بدتر شد. حملهی روسیه به اوکراین قیمتهای نفت را افزایش داد و نگرانیهایی را در رابطه با امنیت انرژی اروپا ایجاد کرد. با شروع تحریمها علیه روسیه، چندین کشور منطقهی یورو دریافتند که اتکای آنها به نفت و گاز روسیه وضعیت ژئوپلیتیکی ناخوشایندی را به وجود آورده است.
آموزش فارکس: یورو/ دلار آمریکا در مقابل نفت خام
بسیاری از فعالان بازار فارکس تمام توجه خود را به EUR/USD، محبوبترین و نقدپذیرترین بازار ارز جهان معطوف میکنند. ارزش این جفت ارز در مارس 2014 به اوج خود رسید، تنها سه ماه بعد نفت خام کاهش ارزش خفیفی را تجربه کرد که در سه ماههی چهارم به سیر نزولی تبدیل شد. درست در این زمان بود که ارزش نفت خام از بالای 80 دلار به زیر 50 دلار رسید. فشار فروش یورو تا مارس 2015 ادامه یافت و درست زمانی به پایان رسید که بانک مرکزی اروپا بستهی محرک پولی خود را ارائه کرد.
کاهش ارزش یورو تا سال 2022 ادامه یافت و به 1.05 دلار به ازای هر یورو رسید. در عین حال، قیمت نفت خام تا سهماههی دوم سال 2022 در حدود 100 دلار باقی ماند.
نکتهی سریع
در سال 2021، ونزوئلا با نزدیک به 304 میلیارد بشکه نفت بزرگترین ذخایر نفت خام اثباتشده را در اختیار داشت. این کشور تا پایان سال 2020 بیش از یکچهارم سهم عرضهی جهانی اوپک را در اختیار داشت.
تأثیر دلار آمریکا (USD)
ایالات متحده علیرغم داشتن ذخایر اثباتشده، از دیرباز واردکنندهی خالص نفت بوده است. این روند در سال 2020 تغییر کرد. تولید نفت خام ایالات متحده در سال 2020 افزایش یافت و صادرات نفت روزانهی این کشور به 8.51 میلیون بشکه رسید. در سال 2021، ایالات متحده 8.63 میلیون بشکه در روز صادر کرد. این صادرات به ایالات متحده کمک کرد تا پس از چین به دومین تولیدکنندهی بزرگ انرژی جهان تبدیل شود. این افزایش تولید نفت خام همچنین به آمریکا کمک کرد تا تحریمهایی علیه روسیه اعمال کند و صادرات خود به کشورهای اروپایی را در سال 2022 افزایش دهد.
ازآنجاکه ایالات متحده در تولید جهانی نفت در رتبههای بالاتری قرار گرفته است، دلار آمریکا نیز به دلایل مختلف از کاهش پرشتاب ارزش نفت خام سود برده است. اول اینکه، رشد اقتصادی ایالات متحده پس از بازار نزولی، در مقایسه با شرکای تجاری این کشور بهطور غیرعادی قوی بود و ترازنامهها دستنخورده باقی ماند. دوم اینکه، اگرچه بخش انرژی بهطرز چشمگیری به تولید ناخالص داخلی ایالات متحده کمک کرد، تنوع اقتصادی فراوان ایالات متحده اتکای این کشور به صنعت نفت را کاهش داد.
از زمان حملهی روسیه به اوکراین در سال 2022، دلار آمریکا، بهخاطر اثر ارز امن بودن و افزایش تورم، در برابر بسیاری از ارزهای جهانی تقویت شده است. این اتفاق حتی با افزایش سرسامآور قیمت نفت نیز رخ داده است.
نتایج وابستگی بیش از حد
در پایان بررسی اثر نفت بر جفت ارزها و همبستگی آنها با نفت، مثالی مهم از عملکرد روبل روسیه را در آموزش فارکس شرح میدهیم. منطقی است که کشورهای با وابستگی بیشتر به صادرات نفت خام در مقایسه با کشورهایی که منابع متنوعتری دارند، آسیب اقتصادی بیشتری متحمل شوند. روسیه نمونهی کاملی برای این امر ارائه میدهد. انرژی بیش از 65 درصد صادرات روسیه در سال 2014 را تشکیل میداد. این رقم در سال 2021 به کمی بیش از 40 درصد صادرات کاهش یافت. به دنبال اعمال تحریمهای شدید پس از حملهی روسیه به اوکراین در سال 2022، این رقم حتی بیش از آن نیز کاهش یافته است.
روسیه در سال 2015 با کاهش 4.6 درصدی تولید ناخالص داخلی نسبت به مدت مشابه سال قبل (YOY) در سهماههی دوم سال 2015، دچار رکود شدیدی شد که به دلیل تحریمهای غرب ناشی از اولین حمله به اوکراین و تصرف کریمه تشدید شد. تولید ناخالص داخلی روسیه در سهماههی سوم سال 2015 به میزان 2.6 درصد و سپس در سهماههی چهارم همان سال به میزان 2.7 درصد نسبت به سال قبل کاهش یافت.
سپس، با افزایش قیمت نفت خام، افزایش چشمگیری در تولید ناخالص داخلی روسیه نیز مشاهده شد. رشد تولید ناخالص داخلی در سهماههی چهارم سال 2016 مثبت شد و از آن زمان تاکنون به همین صورت باقی مانده است. در سال 2022، اقتصاددانان پیشبینی کردند که اقتصاد روسیه بهطور چشمگیری دچار رکود خواهد شد، چراکه ارزش روبل سقوط کرده است و تورم نیز در پی تهاجم بزرگتر روسیه به اوکراین افزایش یافته است.
در اینجا فهرست کشورهایی ارائه شده است که بیشترین تولید نفت خام را در سال 2022 داشتند:
1- ایالات متحده: 11.6 میلیون بشکه در روز
2- روسیه: 10.5 میلیون بشکه در روز
3- عربستان سعودی: 10.2 میلیون بشکه در روز
4- کانادا: 4.7 میلیون بشکه در روز
5- عراق: 4.3 میلیون بشکه در روز
تنوع فعالیتهای اقتصادی در مقایسه با ارقام مطلق صادرات اثر بیشتری بر ارزش واحد پول هر کشور دارد. کلمبیا در رتبهی نوزدهم تولیدکنندگان نفت خام قرار دارد، اما نفت خام 25 درصد از کل صادرات این کشور را تشکیل میدهد. این وابستگی بالا با سقوط ارزش پزو کلمبیا (COP) در سال 2014 نشان داده شد.
آموزش فارکس: افت ارزش روبل
بسیاری از پلتفرمهای فارکس غربی در اوایل سال 2015 معاملات روبل را به دلیل مشکلات نقدپذیری و کنترل سرمایه متوقف کردند و معاملهگران را تشویق کردند که از کرون نروژ (NOK) بهعنوان بازار واسطه (Proxy Market) استفاده کنند. دلار آمریکا / کرون نروژ (USD/NOK) الگوی مبنای گستردهای را بین سالهای 2010 و 2014، یعنی همان زمانی که نفت خام بین 75 دلار و 115 دلار در نوسان بود، نشان داد. سیر نزولی نفت خام در سهماههی دوم سال 2014 با سیر صعودی قدرتمند USD/NOK که در سهماههی چهارم شتاب گرفت، مطابقت داشت.
این افزایش تا نیمهی دوم سال 2015 ادامه یافت و این جفت ارز به بالاترین سطح خود در دهه 2010 رسید. این امر به فشارهای مداوم بر اقتصاد روسیه منجر شد، هرچند نفت خام از پایینترین سطح ارزش خود خارج شده بود. با این حال، ارزش این جفت ارز همزمان با افزایش ازش نفت خام افزایش یافت. نوسانات زیاد این بازار را برای موقعیتهای معاملاتی بلندمدت فارکس به یک بازار دشوار تبدیل کرده است، اما معاملهگران کوتاهمدت میتوانند سودهای بسیار خوبی را در این بازار پر روند کسب کنند.
از سال 2020، USD/NOK در یک بازار خنثی نوساناتی را نشان داده است.
در سال 2022، روبل بار دیگر شاهد کاهش ارزش شدید در واکنش به تحریمهای اقتصادی اعمالشده علیه روبل در پی حملهی روسیه به اوکراین بود. بانک مرکزی روسیه برای حمایت از روبل وارد عمل شد و رئیسجمهور پوتین خواستار آن شد که هزینهی صادرات نفت به روبل پرداخت شود. این امر تقاضا برای روبل روسیه را افزایش داد و این ارز را در نیمهی دوم سال 2022 تقویت کرد.
جمعبندی
نفت خام به سه دلیل با بسیاری از جفت ارزها همبستگی زدیکی دارد. اول، قرارداد به دلار آمریکا قیمتگذاری میشود، بنابراین تغییرات قیمتگذاری تأثیر فوری بر ارزهای کراس مرتبط دارد. دوم، وابستگی زیاد به صادرات نفت خام، اقتصادهای ملی را به سمت روندهای صعودی و نزولی در بازارهای انرژی سوق میدهد. سوم، سقوط قیمت نفت خام باعث کاهش سمپاتیکِ قیمت کالاهای صنعتی میشود و تهدید تورم منفی در سراسر جهان را افزایش میدهد و جفت ارزها را به قیمتگذاری مجدد نرخهایشان وادار میکند.
آموزش فارکس: یورو دلار
یورودلار چیست؟
اصطلاح یورودلار به سپردهگذاری دلار آمریکا در بانکهای خارجی یا شعبههای خارج از کشور بانکهای آمریکایی اشاره دارد. ازآنجاکه یورودلار در خارج از ایالات متحده نگهداری میشود، مشمول مقررات هیئت حاکمهی فدرال رزرو شامل سپرده قانونی نیست. سپردههای دلاری که مشمول مقررات بانکی ایالات متحده نبودند، در ابتدا تقریباً فقط در اروپا نگهداری میشدند (به همین دلیل یورودلار نامیده شدند). در حال حاضر، بهطور گسترده در شعب بانکهای واقع در باهاما و جزایر کیمن نیز نگهداری میشوند.
نکات کلیدی
1- یورودلار به حسابهای دلاری در بانکهای خارجی یا شعبههای خارج از کشور بانکهای آمریکایی اشاره دارند.
2- بازار یورودلار یکی از بزرگترین بازارهای سرمایهی جهان است و از ابزارهای مالی پیچیدهای تشکیل شده است.
آشنایی با یورودلار
اهمیت درک مفهوم یورودلار، تاریخچه و چیستی آن بر کسی پوشیده نیست، لذا در ادامه مباحث پایانی آموزش فارکس این موضوع را توضیح میدهیم. این واقعیت که بازار یورودلار نسبتاً مبرای از مقررات است به این معناست که چنین سپردههایی میتوانند سود بیشتری فراهم کنند. در خارج از کشور نگهداری شدن باعث میشود که این دلارها در معرض ریسک سیاسی و اقتصادی کشور محل نگهداری قرار گیرند؛ با این حال، اکثر شعبی که سپردهها در آنها نگهداری میشوند در مکانهایی قرار دارند که از نظر سیاسی و اقتصادی بسیار باثبات هستند.
بازار یورودلار یکی از بازارهای سرمایه بینالمللی اصلی در جهان است. این بازار به تداوم حضور سپردهگذارانی نیاز دارند که پول خود را در بانکهای خارجی نگهداری میکنند. این بانکهای یورودلاری ممکن است در صورت کاهش عرضهی سپردهها با مشکل نقدینگی مواجه شوند.
سپردههای یکشبه تا یکهفتهای بر اساس نرخ وجوه فدرال قیمتگذاری میشوند. سپردههای با سررسید طولانیتر بر اساس نرخ بهرهی استقراض بینبانکی لندن (LIBOR) قیمتگذاری میشوند. حجم سپردههای یورودلاری بسیار بزرگ است؛ سپردهگذاریها توسط شرکای تجاری حرفهای و به مبالغ حداقل 100,000 دلار و معمولاً بیش از 5 میلیون دلار انجام میشوند. غیر معمول نیست که بانک سپردهای به مبلغ 500 میلیون دلار یا بیشتر را در بازار یکشبه بپذیرد. مطالعهی سال 2014 بانک فدرال رزرو نشان داد که میانگین حجم روزانهی این بازار 140 میلیارد دلار است.
اکثر معاملات بازار یورودلار معاملات یکشبه هستند، به این معنا که در روز کاری بعدی سررسید میشوند. در تعطیلات آخر هفته و تعطیلات رسمی، معاملات یکشبه ممکن است تا چهار روز طول بکشند. معاملات معمولاً در همان روزی که اانجام میشوند شروع میشوند و انتقال وجه بین بانکها از طریق سیستمهای Fedwire و CHIPS انجام میشود. معاملات یورودلار با سررسید بیش از شش ماه معمولاً به صورت گواهی سپرده (CD) انجام میشوند که بازار ثانویه محدودی نیز برای آنها وجود دارد.
آموزش فارکس: تاریخچهی یورودلار
قدمت بازار یورودلار به دورهی پس از جنگ جهانی دوم باز میگردد. بخش اعظمی از اروپا در اثر جنگ ویران شده بود و ایالات متحده وجوهی را از طریق طرح مارشال به بازسازی قارهی اروپا اختصاص داد. این امر به گردش گستردهی دلار در خارج از کشور و ایجاد بازار جداگانه و تحت نظارت کمتر برای سپردهگذاری این وجوه منجر شد. این وجوه، برخلاف سپردههای داخلی ایالات متحده، مشمول الزامات سپردهی قانونی فدرال رزرو نیستند و تحت پوشش بیمهی FDIC نیز قرار ندارند. این امر به نرخ بهرهی بالاتر برای یورودلار منجر میشود.
بسیاری از بانکهای آمریکایی شعبههایی در خارج از کشور و معمولاً در منطقهی کارائیب دارند که از طریق آنها سپردههای یورودلاری را میپذیرند. بانکهای اروپایی نیز در این بازار فعال هستند. معاملات شعب بانکهای آمریکایی در منطقۀ کارائیب معمولاً توسط معاملهگرانی انجام میشود که به صورت فیزیکی در اتاقهای معاملات ایالات متحده حضور دارند و پول برای تأمین مالی عملیات داخلی و بینالمللی قرض داده میشود.
آموزش فارکس: اثر بینالمللی فیشر
اثر بینالمللی فیشر چیست؟
اثر بینالمللی فیشر (IFE) نظریهای اقتصادی است که بیان میکند اختلاف انتظاری بین نرخ مبادلهی دو ارز تقریباً با تفاوت بین نرخهای بهرهی اسمی کشورهای دو ارز برابر است.
نکات کلیدی
1- اثر بینالمللی فیشر (IFE) بیان میکند که از اختلاف بین نرخهای بهرهی اسمی کشورها میتوان برای پیشبینی تغییرات نرخ ارز استفاده کرد.
2- بر اساس اثر بینالمللی فیشر، کشورهایی که نرخهای بهرهی اسمی بالاتری دارند، نرخهای تورم بالاتری را تجربه میکنند که به کاهش ارزش پول آنها در برابر سایر واحدهای پول منجر میشود.
3- در عمل، شواهد IFE ضدونقیض هستند و در سالهای اخیر تخمین مستقیم تحرکات ارزها از تورم انتظاری روش رایجتری بوده است.
آشنایی با اثر بینالمللی فیشر (IFE)
در ادامه مطالب انتهایی پکیج آموزش فارکس رایگان با اثر بینالمللی فیشر آشنا خواهیم شد. اثر بینالمللی فیشر بر مبنای تحلیل نرخهای بهرهی مرتبط با سرمایهگذاریهای بدون ریسک فعلی و آینده، مانند اوراق خزانه، است و از آن برای کمک به پیشبینی تغییرات ارزها استفاده میشود. این روش در تضاد با روشهای دیگری است که صرفاً از نرخهای تورم در پیشبینی تغییرات نرخ ارز استفاده میکنند در عوض اثر بینالمللی فیشر به صورت ترکیبی عمل میکند و تورم و نرخهای بهره را با افزایش یا کاهش ارزش پول مرتبط میسازد.
این نظریه از این مفهوم سرچشمه میگیرد که نرخهای بهرهی واقعی مستقل از سایر متغیرهای پولی، مانند تغییرات سیاستگذاری پولی کشور هستند و شواهد بهتری از سلامت یک ارز خاص در بازار جهانی ارائه میدهند. اثر بینالمللی فیشر این فرض را مطرح میکند که کشورهای دارای نرخ بهرهی پایینتر احتمالاً سطوح پایینتری از تورم را نیز تجربه خواهند کرد که این امر میتواند به افزایش ارزش واقعی واحد پول کشور در مقایسه با سایر کشورها منجر شود. در مقابل، کشورهایی که نرخهای بهرهی بالاتری دارند، کاهش ارزش پول خود را تجربه خواهند کرد.
این نظریه به افتخار اقتصاددان آمریکایی، ایروینگ فیشر نامگذاری شده است.
محاسبهی اثر بینالمللی فیشر
اثر بینالمللی فیشر (IFE) به شرح زیر محاسبه میشود:

در این معادله:
E = درصد تغییر نرخ ارز
i_1 = نرخ بهرهی کشور الف
i_2 = نرخ بهرهی کشور ب
برای مثال، اگر نرخ بهرهی کشور الف 10% و نرخ بهرهی کشور ب 5% باشد، ارزش واحد پول کشور ب باید نسبت به واحد پول کشور الف تقریباً 5% افزایش یابد. منطق اثر بینالمللی فیشر این است که کشوری با نرخ بهرهی بالاتر به نرخ تورم بالاتر نیز گرایش خواهد داشت. این مقدار افزایش تورم باید باعث میشود که ارزش پول کشور دارای نرخ بهرهی بالاتر در مقابل ارزش پول کشور دارای نرخ بهرهی پایینتر کاهش یابد.
اثر فیشر و اثر بینالمللی فیشر
اثر فیشر و اثر بینالمللی فیشر مدلهای مرتبطی هستند اما نمیتوانند به جای یکدیگر استفاده شوند. اثر فیشر بیان میکند که ترکیب نرخ تورم پیشبینیشده و نرخ بازده حقیقی در نرخهای بهرهی اسمی نشان داده میشود. اثر بینالمللی فیشر (IFE) اثر فیشر را بسط میدهد و بیان میکند که چون نرخهای بهرهی اسمی منعکسکنندهی نرخهای تورم پیشبینیشده هستند و تغییرات نرخ ارز ناشی از نرخهای تورم هستند، بنابراین تغییرات ارزی با اختلاف بین نرخهای بهرهی اسمی دو کشور تناسب دارند.
آموزش فارکس: همبستگیهای ارزها
استفاده از همبستگیهای بین ارزها
برای اینکه معاملهگر موفقی باشید، مهم است که حساسیت کل پرتفوی خود را نسبت به نوسانات بازار درک کنید. این امر بهطور ویژهای هنگام معامله در بازار فارکس صادق است. ازآنجاکه ارزها به صورت جفتی قیمتگذاری میشوند، هیچ جفت ارزی کاملاً مستقل از سایر جفت ارزها معامله نمیشود. وقتی از این همبستگیها و نحوid تغییر آنها آگاهی داشته باشید، میتوانید از آنها برای کنترل مواجهه با ریسک پرتفوی کلی خود استفاده کنید.
نکات کلیدی
1- همبستگی یک معیار آماری است که چگونگی ارتباط بین دو متغیر را نشان میدهد. هر چه ضریب همبستگی بزرگتر باشد، همسویی دو متغیر بیشتر است.
2- همبستگی مثبت به این معناست که مقادیر دو متغیر در یک جهت حرکت میکنند، همبستگی منفی به معنای حرکت مقادیر دو متغیر در جهات مخالف است.
3- در بازارهای فارکس، از همبستگی برای پیشبینی نرخهای جفت ارزیهایی استفاده میشود که احتمالاً در یک راستا حرکت میکنند.
4- از ارزهای دارای همبستگی منفی نیز میتوان برای اهداف پوشش ریسک استفاده کرد.
تعریف همبستگی
با توجه به اینکه معاملهگران بازار فارکس موقعیتهای معاملاتی مختلف در جفتارزهای مختلف باز میکنند لازم است تا در ادامه مطلب آموزش فارکس به بررسی تعریف و روابط همبستگی جفت ارزها بپردازیم. علت وابستگی متقابل جفت ارزها بهراحتی قابلمشاهده است: برای مثال، اگر پوند انگلیس را با ین ژاپن (جفت ارز GBP/JPY) معامله میکنید، در واقع در حال معاملهی مشتقهی جفت ارزهای GBP/USD و USD/JPY هستید؛ بنابراین، GBP/JPY باید تا حدودی با یکی از این جفت ارزهای دیگر و شاید هر دوی آنها همبستگی داشته باشد. با این حال، وابستگی متقابل بین ارزها از چیزی بیش از این واقعیت ساده که آنها جفت ارز هستند نشات میگیرد. در حالی که برخی جفت ارزها در یک راستا حرکت میکنند، جفت ارزهای دیگر ممکن است در جهت مخالف حرکت کنند، که این امر نتیجهی نیروهای پیچیدهتر است.
همبستگی، در دنیای مالی، یک معیار آماری برای رابطهی بین دو اوراق بهادار است. ضریب همبستگی در محدودهی 1.0- و 1.0+ قرار دارد. همبستگی 1+ به این معناست که دو جفت ارز در 100% مواقع در یک جهت حرکت خواهند کرد و همبستگی 1- به این معناست که دو جفت ارز در 100% مواقع در جهت مخالف حرکت خواهند کرد. همبستگی صفر به این معناست که رابطهی بین جفت ارزها کاملاً تصادفی است.
فرمول همبستگی به شرح زیر است:

در این معادله:
r = ضریب همبستگی
X ̅ = میانگین مشاهدات متغیر X
Y ̅ = میانگین مشاهدات متغیر Y
خواندن جدول همبستگی
اکنون بیایید با استفاده از اطلاعاتی که در مورد همبستگیها به دست آوردیم جدولهای زیر را بررسی کنیم. این جدولها هر کدام همبستگیهای بین جفت ارزهای اصلی را نشان میدهند (بر اساس معاملات واقعی اخیر در بازارهای فارکس).


جدول اول نشان میدهد که در طول یک ماه EUR/USD و GBP/USD همبستگی مثبت و بسیار قوی 0.95 داشتهاند. این نشان میدهد که وقتی جفت ارز EUR/USD افزایش مییابد، جفت ارز GBP/USD نیز در 95 درصد مواقع افزایش مییابد. در طول شش ماه گذشته، این همبستگی ضعیفتر بوده است (0.66)، اما در بلندمدت (یک سال) این دو جفت ارز همچنان همبستگی قدرتمندی دارند.
در مقابل، جفت ارزهای EUR/USD و USD/CHF همبستگی منفی تقریباً کامل و برابر 1.00- داشتهاند. این نشان میدهد که در 100% مواقع، وقتی EUR/USD افزایش یافته است، قیمت USD/CHF کاهش یافته است. این رابطه حتی در دورههای طولانیتر نیز صادق است، چراکه ارقام همبستگی نسبتاً ثابت میمانند.
با این حال همبستگیها همیشه ثابت نمیمانند. برای مثال، جفت ارزهای USD/CAD و USD/CHF را در نظر بگیرید. با ضریب 0.95، این جفت ارزها در سال گذشته همبستگی مثبت قدرتمندی داشتند، اما این همبستگی در ماه گذشته بهطور چشمگیری کاهش یافت و به 0.28 رسید. این امر میتواند به چند دلیل باشد که در کوتاهمدت باعث واکنش شدید برخی ارزهای ملی میشوند. برای مثال میتوان به افزایش قیمت نفت (که بهطور ویژهای اقتصاد کانادا و ایالات متحده را تحت تأثیر قرار میدهد) یا اعمال سیاست پولی انقباضی توسط بانک مرکزی کانادا اشاره کرد.
همبستگیها تغییر میکنند
پس واضح است که همبستگیها تغییر میکنند، که این امر دنبال کردن تغییر همبستگیها را به موضوع مهمتری تبدیل میکند. احساسات و عوامل اقتصادی جهانی بسیار پویا هستند و حتی ممکن است هر روز تغییر کنند. همبستگیهای قویِ امروز ممکن است با همبستگی بلندمدت بین دو جفت ارز همسو نباشد. به همین دلیل است که بررسی همبستگی انتهایی شش ماهه نیز بسیار مهم است. این همبستگی چشمانداز روشنتری از میانگین رابطهی ششماههی بین دو جفت ارز ارائه میدهد که معمولاً دقیقتر است. همبستگیها به دلایل مختلفی تغییر میکنند که رایجترین آنها عبارتند از: سیاستهای پولی واگرا، حساسیت یک جفت ارز خاص به قیمتهای کالاها و همچنین عوامل اقتصادی و سیاسی خاص.
خودتان همبستگیها را محاسبه کنید
بهترین راه برای بهروز ماندن درباره جهتگیری و قدرت همبستگی جفت ارزها این است که خودتان آنها را محاسبه کنید. این کار ممکن است دشوار به نظر برسد، اما واقعاً بسیار ساده است. نرمافزار به محاسبهی سریع همبستگیهای تعداد زیادی از ورودیها کمک میکند.
برای محاسبهی همبستگیهای ساده، فقط از برنامههای صفحهگسترده، مانند مایکروسافت اکسل، استفاده کنید. بسیاری از نرمافزارهای ترسیم نمودار (حتی برخی موارد رایگان) به شما اجازه میدهند تا قیمتهای ارز روزانه گذشته را دانلود و به نرمافزار اکسل منتقل کنید. در اکسل، فقط از تابع همبستگی استفاده کنید:
خوانشهای انتهایی یکساله، ششماهه، سهماهه و یکماهه جامعترین دید از شباهتها و تفاوتهای همبستگی در طول زمان را ارائه میدهند. با این حال، میتوانید خودتان تصمیم بگیرید که قصد دارید کدام خوانش یا خوانشها را تحلیل کنید.
در اینجا فرایند محاسبهی همبستگی به صورت گامبهگام بررسی میشود:
1- دادههای قیمتگذاری دو جفت ارز خود را دریافت کنید؛ مثلاً GBP/USD و USD/JPY.
2- دو ستون جداگانه در نرمافزار ایجاد کنید و هر کدام را با یکی از این جفت ارزها نامگذاری کنید. سپس ستونها را با قیمتهای روزانهی هر جفت ارز در بازهی زمانی مورد نظر پر کنید.
3- در پایین یکی از ستونها، در یک سلول خالی این عبارت را تایپ کنید:
4- همهی دادههای یکی از ستونهای قیمتگذاری را انتخاب کنید؛ محدودهای از سلولها را در کادر فرمول دریافت خواهید کرد.
5- برای افزودن یک سلول جدید، کاما را تایپ کنید.
6- مراحل 3-5 را برای ارز دوم تکرار کنید.
7- فرمول را ببندید تا چیزی شبیه به تابع زیر به دست آید
8- عددی که تولید میشود نشاندهندهی همبستگی بین دو جفت ارز است.
با اینکه همبستگیها در طول زمان تغییر میکنند، لازم نیست هر روز اعدادتان را بهروز کنید؛ بهروزرسانی هر چند هفته یکبار یا حداقل یکبار در ماه معمولاً ایدهی خوبی است.
نحوهی استفاده از همبستگیها برای معامله در بازار فارکس
اکنون که میدانید چطور همبستگیها را محاسبه کنید، وقت آن رسیده است که نحوهی استفاده از آنها به نفع خودتان را بررسی کنید.
اول اینکه، همبستگیها میتوانند به شما کمک کنند تا از وارد شدن به دو موقعیت معاملاتی که یکدیگر را خنثی میکنند اجتناب کنید. برای مثال، با دانستن اینکه EUR/USD و USD/CHF تقریباً در 100% مواقع در جهت مخالف حرکت میکنند، خواهید دانست که داشتن پرتفو با موقعیت معاملاتی خرید EUR/USD و خرید USD/CHF مثل این است که تقریباً هیچ موقعیت معاملاتیای نداشته باشید (زیرا همانطور که همبستگی نشان میدهد، وقتی ارزش EUR/USD افزایش یابد، USD/CHF دچار تنزل ارزش میشود). از طرف دیگر، نگه داشتن موقعیت معاملاتی خرید EUR/USD و موقعیت معاملاتی خرید AUD/USD یا NZD/USD مشابه تکرار موقعیت معاملاتی مشابه است، چراکه همبستگی بین این جفت ارزها بسیار قوی است.
تنوع بخشیدن از دیگر عواملی است که باید در نظر گرفته شود. ازآنجاکه همبستگی EUR/USD و AUD/USD همیشه 100% مثبت نیست، معاملهگران میتوانند از این دو جفت ارز برای متنوع کردن ریسکشان استفاده کنند و در عین حال جهتگیری اصلی را حفظ کنند. برای مثال، برای به نمایش گذاشتن چشمانداز نزولی در رابطه با USD، معاملهگر به جای خرید دو لات EUR/USD، میتواند یک لات EUR/USD و یک لات AUD/USD خریداری کند.
همبستگی ناقص بین دو جفت ارز به تنوع بیشتر و ریسک کمتر حاشیهای منجر میشود. علاوه بر این، بانکهای مرکزی استرالیا و اروپا سوگیریهای سیاست پولی متفاوتی دارند و بنابراین در صورت صعود دلار آمریکا، دلار استرالیا ممکن است کمتر از یورو تحت تأثیر قرار گیرد یا بالعکس.
معاملهگر همچنین میتواند از مقادیر پیپ یا پوینت متفاوت به نفع خودش استفاده کند. بیایید یک بار دیگر جفت ارزهای EUR/USD و USD/CHF را در نظر بگیرید. این دو جفت ارز همبستگی منفی تقریباً کاملی دارند، اما ارزش جابجایی پیپ در جفت ارز EUR/USD برای لاتی با 100,000 واحد برابر با 10 دلار است در حالی که ارزش جابجایی پیپ USD/CHF برای همان تعداد واحد 9.24 دلار است. این یعنی معاملهگران میتوانند از USD/CHF برای پوشش ریسک EUR/USD استفاده کنند.
پوشش ریسک به این صورت عمل خواهد کرد: فرض کنید معاملهگر پرتفویی با یک لات 100,000 واحدی با موقعیت معاملاتی فروش از جفت ارز EUR/USD و یک لات 100,000 واحدی با موقعیت معاملاتی فروش از جفت ارز USD/CHF دارد. وقتی EUR/USD به میزان 10 پیپ یا پوینت افزایش مییابد، معاملهگر 100 دلار ضرر میکند. با این حال، ازآنجاکه USD/CHF برخلاف جهت EUR/USD حرکت میکند، موقعیت فروش USD/CHF سودآور خواهد بود و احتمالاً نزدیک به ده پیپ بالاتر خواهد رفت و حداکثر به 92.40 دلار خواهد رسید. این باعث خواهد شد که ضرر خالص پورتفو به جای 100- دلار، 7.60- دلار باشد. البته، این پوشش ریسک همچنین به معنای سود کمتر در صورت نزول شدید قیمت جفت ارز EUR/USD خواهد بود، اما در سناریوی بدترین حالت، زیان نسبتاً کمتر میشود.
صرفنظر از اینکه به دنبال متنوع کردن موقعیتهای معاملاتی خود یا یافتن جفت ارزهای جایگزین برای استفاده از اهرم باشید، بسیار مهم است که از همبستگی بین جفت ارزهای مختلف و روندهای در حال تغییر آنها آگاه باشید. این دانش بسیار مفیدی برای تمامی معاملهگران حرفهای است که بیش از یک جفت ارز در حسابهای معاملاتی خود دارند. چنین دانشی به معاملهگران کمک میکند تا سود خودشان را پوشش داده، متنوع کرده یا آن را دو برابر کنند.
جمعبندی
برای اینکه معاملهگر موثری باشید و میزان مواجهه با ریسک خود را درک کنید، مهم است که بدانید جفت ارزهای مختلف چگونه نسبت به یکدیگر حرکت میکنند. برخی جفت ارزها در یک راستا حرکت میکنند، در حالی که برخی دیگر ممکن است در جهت مخالف یکدیگر حرکت کنند. آشنایی با همبستگی ارزها به معاملهگران کمک میکند تا پرتفوی خود را به شکل مناسبتری مدیریت کنند. صرفنظر از اینکه از کدام استراتژی معاملاتی استفاده میکنید و اینکه آیا به دنبال متنوعسازی موقعیتهای معاملاتی خود یا یافتن جفت ارزهای جایگزین برای استفاده از اهرم هستید، بسیار مهم است که همبستگی بین جفت ارزهای مختلف و روندهای همواره در حال تغییر آنها را در نظر داشته باشید.
آموزش فارکس: ارزهای امن
ارز امن چیست؟
ارز امن ارزی است که انتظار میرود ارزش آن در دورههای آشفتگی بازار حفظ شود یا افزایش یابد. در مواقعی که بیثباتی ژئوپلیتیکی یا اقتصادی بالاست، سرمایهگذاران اغلب به دنبال ارزهای امن بهعنوان نوعی امنیت مالی هستند. این ارزها معمولاً توسط کشورهای باثبات و از نظر اقتصادی قوی منتشر میشوند و این امر آنها را به ذخایر ارزش مطمئن تبدیل میکند.
چند مثال از ارزهای امن شامل دلار آمریکا (USD)، فرانک سوئیس (CHF) و ین ژاپن (JPY) است. این ارزها به دلیل نقدپذیری قوی، تورم نسبتاً پایین و نظامهای سیاسی باثبات بهعنوان ارزهای امن در نظر گرفته میشوند. همچنین معمولاً با عملکرد سهام و اوراق قرضه همبستگی کم یا منفی دارند که باعث میشود برای پوشش ریسک رکود بازار مفید باشند.
نکات کلیدی
1- ارزهای امن به ارزهایی اطلاق میشود که انتظار میرود ارزش آنها در دورههای آشفتگی بازار حفظ شود یا افزایش یابد.
2- این ارزها معمولاً توسط کشورهایی منتشر میشوند که از نظر اقتصادی و سیاسی باثبات هستند.
3- دلار آمریکا، فرانک سوئیس و ین ژاپن به دلیل نقدپذیری قوی و نظامهای سیاسی باثبات، اغلب بهعنوان ارزهای امن در نظر گرفته میشوند.
4- معاملهی ارزهای امن میتواند حرکتی استراتژیک برای سرمایهگذارانی باشد که به دنبال محافظت از پرتفوی خود در طول دورههای بیثباتی بازار هستند.
آشنایی با ارزهای امن
ارزهای امن بهعنوان پوششی در برابر نوسانات بازار عمل میکنند. وقتی چشمانداز اقتصاد جهان تیره و تار است، سرمایهگذاران ممکن است داراییهای خود را به ارزهای امن تبدیل کنند تا بتوانند از ثروت خود محافظت کنند. علت این کار این است که ارزهای امن در مقایسه با داراییهای پرریسکتر مانند سهام یا ارزهای بازارهای نوظهور، به احتمال بیشتری ارزش خود را حفظ میکنند یا افزایش میدهند.
تقاضا برای ارزهای امن معمولاً در زمان بحرانها افزایش مییابد که این امر میتواند به تقویت ارزش آنها منجر شود.
با این حال، ارزهای امن از نوسانات در امان نیستند و آنها نیز ممکن است تحت فشار نزولی از سوی عوامل مختلف قرار گیرند. برای مثال، تغییرات سیاستگذاری پولی، روابط تجاری، رخدادهای ژئوپلیتیکی یا مسائل داخلی ممکن است بر عملکرد و جذابیت ارزهای امن تأثیر بگذارند.
از این رو، سرمایهگذاران باید در هنگام معامله با ارزهای امن محتاط و آگاه باشند و شرایط و احساسات بازار را بهدقت زیر نظر داشته باشند. ارزهای امن شاید محافظت و متنوعسازی را ارائه دهند، اما ریسکها و چالشهایی را نیز به همراه دارند.
نکتهی مهم
ارزهای امن ممکن است به دلیل تقاضای بالا، بیش از حد ارزشگذاری شوند که این امر میتواند به رقابتپذیری صادراتی و رشد اقتصادی آنها صدمه وارد کند. برای مثال، بانک مرکزی سوئیس در سالهای 2011 و 2015 در بازار ارز مداخله کرد تا از افزایش بیش از حد ارزش فرانک سوئیس جلوگیری کند.
انواع ارزهای امن
دلار آمریکا
دلار آمریکا (USD) اغلب به دلیل ثبات اقتصادی و سیاسی ایالات متحده بهعنوان ارز امن در نظر گرفته میشود. این ارز ذخیرهی اصلی جهان است و بهطور گسترده در تجارت و امور مالی بینالمللی استفاده میشود.
فرانک سوئیس
فرانک سوئیس (CHF) نیز از ارزهای امن شناختهشده به شمار میرود. اقتصاد قدرتمند سوئیس، میزان پایین بدهی و سابقهی بیطرفی سیاسی این کشور، فرانک سوئیس را به گزینهای محبوب برای سرمایهگذارانی تبدیل کرده است که به دنبال امنیت هستند.
ین ژاپن
ین ژاپن (JPY) نیز بهعنوان ارز امن در نظر گرفته میشود. علیرغم میزان بالای بدهی دولت ژاپن، اقتصاد بزرگ و داراییهای خارجی فراوان این کشور به جایگاه امن ین کمک میکند.
معامله با ارزهای امن
معامله با ارزهای امن میتواند حرکتی استراتژیک برای سرمایهگذارانی باشد که به دنبال محافظت از پرتفوی خود در دورههای بیثباتی بازار هستند. با این حال، درک این مسئله مهم است که معاملهی ارز با ریسک همراه است و ارزش ارزهای امن میتواند به علت عوامل مختلفی دچار نوسان شود.
جفت کردن ارزهای امن با ارزهای پرریسکتر
جفت کردن ارز امن با ارز پرریسکتر و با بازده بالاتر یکی از راهبردهای رایج است. برای مثال، در دوران ثبات و رشد اقتصادی، معاملهگران میتوانند دلار استرالیا (AUD) را بخرند و ین ژاپن (JPY) را بفروشند. جفت ارز AUD/JPY اغلب بهعنوان شاخصی برای تمایل به ریسک استفاده میشود. اگر وضع اقتصاد جهان خوب باشد، قدرت دلار استرالیا معمولاً در برابر ین افزایش مییابد و بالعکس.
استراتژی معاملهی انتقالی
در استراتژی معاملهی انتقالی، معاملهگر مبلغی را به ارزی با نرخ بهرهی پایین (مانند ین ژاپن) قرض میگیرد و آن را در ارزی با نرخ بهرهی بالا سرمایهگذاری میکند. این استراتژی زمانی که بازارها آرام هستند خوب عمل میکند، اما در زمانهایی که بازارها پرنوسان هستند میتواند خطرناک باشد، چراکه ارزش ارزهای امن اغلب زمانی افزایش مییابد که تمایل به ریسک بالا باشد.
پوشش ریسک با ارزهای امن
معاملهگران همچنین میتوانند از ارزهای امن برای پوشش ریسک نوسانات سرمایهگذاریهای پرخطر استفاده کنند. برای مثال، اگر یک معاملهگر روی یکی از ارزهای بازارهای نوظهور موقعیت معاملاتی خرید بزرگی داشته باشد که انتظار میرود ارزش آن کاسته شود، میتواند یک ارز امن مانند فرانک سوئیس (CHF) خریداری کند تا زیانهای بالقوه را جبران کند.
رصد شاخصهای اقتصادی
معاملهگران اغلب شاخصهای کلان اقتصادی و رویدادهای خبری را زیر نظر میگیرند تا پیشبینی کنند که ارزهای امن چگونه حرکت خواهند کرد. برای مثال، اگر دادههای اقتصادی یا اخبار به افزایش ریسک بازارها دلالت داشته باشند، معاملهگران ممکن است ارزهای امن را با این پیشبینی خریداری کنند که سرمایهگذاران دیگر نیز همین کار را انجام میدهند.
نکتهی مهم
به خاطر داشته باشید، در حالی که این استراتژیها میتوانند مؤثر باشند، معاملهی ارز کار پیچیدهای است و ریسک قابل توجهی به دنبال دارد. تحقیق کامل و دریافت مشاوره از مشاوران مالی یا معاملهگران باتجربه قبل از هر گونه تصمیم معاملاتی از اهمیت بالایی برخوردار است.
جمعبندی
ارزهای امن مانند دلار آمریکا، فرانک سوئیس و ین ژاپن نقش مهمی در اقتصاد جهان ایفا میکنند و در دورههای آشفتگی بازار نوعی امنیت مالی ارائه میدهند. این ارزها که توسط کشورهایی که از لحاظ اقتصادی و سیاسی باثبات هستند منتشر میشوند، به دلیل اطمینان و حفظ ارزشی که فراهم میکنند مورد توجه سرمایهگذاران قرار میگیرند. معاملهی ارزهای امن میتواند حرکتی استراتژیک برای سرمایهگذارانی باشد که به دنبال محافظت از پرتفوی خود در طول دورههای بیثباتی بازار هستند.
سوالات متداول در آموزش فارکس
چرا در بازارهای فارکس شبانهروز معامله انجام میشود اما در بازارهای سهام این کار انجام نمیشود؟
بازارهای فارکس به تعبیری «24 ساعت روز و 7 روز هفته باز هستند»، چراکه در بازارهای معاملات ارز مختلف در سراسر جهان جفت ارزهای یکسانی معامله میشوند. در بازار سهام معمولاً سهام یک کشور خاص پذیرفته و معامله میشود، بنابراین حتی زمانی که سایر بازارهای سهام در سطح بینالمللی باز هستند، عمدتاً اوراق بهادار محلی معامله میشوند و سهام دقیقاً یکسانی معامله نمیشود. برای مثال، در حالی که سهام خارجی در ایالات متحده به صورت رسیدهای سپردهی آمریکایی (ADRs) پذیرفته میشوند، در ساعات خاصی که سهام خارجی واقعی باز است، سهام ADR بسته میماند و بالعکس.
چرا نقدپذیری فارکس مهم است؟
نقدپذیری دارایی به این مفهوم اشاره دارد که با چه سرعتی میتوان با قیمت منصفانه به خرید یا فروش آن دارایی اقدام کرد. اگر نقدپذیری بالا باشد، اختلاف قیمت پیشنهادی خرید و فروش کمتر خواهد بود و میتوانید بدون حرکت دادن بازار بیشتر معامله کنید. از طرف دیگر، در یک بازار نقدناپذیر، اختلاف قیمت پیشنهادی خرید و فروش ممکن است بسیار عریض و نه چندان عمیق باشد. بهطور کلی جفت ارزهای نقدپذیر آن جفت ارزهایی هستند که فعال هستند و حجم معاملات بالایی دارند.
نقدپذیرترین ارزها کدامند؟
پرمعاملهترین ارزهای جهان عبارتند از: دلار آمریکا (USD)، یورو (EUR)، ین ژاپن (JPY)، پوند انگلیس (GBP)، دلار استرالیا (AUD)، دلار کانادا (CAD) و فرانک سوئیس (CHF). چهار جفت ارز اصلی در حال حاضر عبارتند از: EUR/USD، USD/JPY، GBP/USD و USD/CHF.
سیاست پولی چیست و چگونه بر نرخهای تبادل اثر میگذارد؟
بانکهای مرکزی همانطور که بهدنبال حفظ ثبات در سیستم مالی هستند نقش اساسی ایفا میکنند. بیشترِ بانکهای مرکزی بر اساس دستوری متمرکز بر تورم، رشد تولید ناخالص داخلی، بیکاری یا ترکیبی از این موارد عمل میکنند. یک بانک مركزی از طریق تغییر نرخ بهره میتواند اثر موجی در بازار فارکس داشته باشد. به همین دلیل است که معاملهگران باید سیاست بانک مرکزی و عوامل مؤثر بر بازار را بدانند و درک کنند.
چه عاملی قیمتها را در فارکس جابجا میکند: انتظارات نرخ بهره یا اعلام نرخ بهره؟
معاملهگران FX و معاملهگران نهادهای بزرگ بهدنبال سرنخهایی دربارهی نرخ بهره و معامله بر اساس آن هستند. اگر انتظار این باشد که نرخها افزایش مییابد و انتظار بهطور گسترده تطبيق داده شود، ارزش ارز مدنظر حتی قبل از اعلام نرخ بهره، افزایش خواهد یافت. به همین دلیل اغلب، انتظارات بهعنوان محرک نرخها در فارکس شناخته میشود.
معاملهی انتقالی چگونه میتواند بر سرمایهگذار تأثیر منفی داشته باشد؟
به جای گواهی سپرده، سرمایهگذار ممکن است تصمیم بگیرد که 10,000 دلار در بازار سهام سرمایهگذاری کند تا به بازده کل 10 درصدی دست پیدا کند. در این صورت، اگر بازارها همکاری کنند، بازده خالص 9 درصد خواهد بود؛ اما اگر اصلاح ناگهانی در بازار رخ دهد و ارزش پرتفوی سرمایهگذار تا پایان سال (زمانی که سررسید کارمزد 10,000 دلاری کارت اعتباری فرا میرسد)، 20 درصد کاهش یابد چه اتفاقی رخ میدهد؟ در این شرایط، معاملهی انتقالی شکست خورده است و سرمایهگذار اکنون به جای 9 درصد سود، 2,000 دلار کسری دارد.
این مثال را یک گام دیگر جلو میبریم و فرض میکنیم که به جای بازار سهام، سرمایهگذار 10,000 دلاری را که قرض گرفته است را روی یک ارز غیر معمول (EC) با نرخ بهرهی 6 درصد سرمایهگذاری کرده است. در پایان سال، اگر نرخ مبادلهی بین دلار و ارز غیر معمول بدون تغییر مانده باشد، بازده این معاملهی انتقالی 5 درصد (6 درصد – 1 درصد) است. اگر ارزش ارز غیر معمول تا 10 درصد افزایش یافته باشد، بازده 15 درصد (5 درصد + 10 درصد) خواهد بود؛ اما اگر ارزش ارز غیر معمول 10 درصد کاهش یافته باشد، بازده 5- درصد (5 درصد – 10 درصد) خواهد بود.
چه چیزی نفت خام را به ارزها مرتبط میکند؟
عوامل متعددی نفت خام را به ارزها مرتبط میکنند، بهطوری که ممکن است در صورت تغییر قیمت یکی از آنها، واکنش مرتبط یا مخالفی نسبت به دیگری وجود داشته باشد. این امر اغلب به توزیع منابع و تراز تجاری کشور (توازن بین صادرات و واردات کشور) مرتبط است. رفتارها و احساسات بازار و تأثیری که نفت خام روی تورم دارد نیز در رابطهی بین نفت خام و ارزها نقش ایفا میکند.
سیستم پترودلار چیست؟
تولیدکنندگان و خریداران از سیستم پترودلار برای داد و ستد نفت خام استفاده میکنند. پترودلار ارز مجزایی نیست. بلکه دادوستد با دلار آمریکا انجام میشود. این سیستم در اوایل دههی 1970 پس از توقف استفاده سیستم پولی استاندارد طلای برتون وودز ایجاد شد. در آن زمان، ایالات متحده با عربستان سعودی قراردادی برای استانداردسازی فروش نفت بر حسب دلار منعقد کرد.
کدام کشورها بیشترین نفت خام را در روز تولید میکنند؟
در سال 2021، ایالات متحده با تولید 11.6 میلیون بشکه نفت در روز به بزرگترین تولیدکنندهی نفت جهان تبدیل شد. روسیه، عربستان سعودی، کانادا و عراق در ردههای بعدی قرار گرفتند.
کاربرد اثر بینالمللی فیشر چیست؟
در پژوهشهای تجربی بر روی اثر بینالمللی فیشر نتایج متفاوتی مشاهده شده است و این احتمال وجود دارد که عوامل دیگری نیز بر تغییرات نرخ ارز تأثیرگذار باشند. از منظر تاریخی، در دورانی که نرخهای بهره با مقادیر چشمگیرتری تعدیل میشدند، اثر بینالمللی فیشر از اعتبار بیشتری برخوردار بود؛ اما در سالهای اخیر انتظارات تورمی و نرخهای بهرهی اسمی در سراسر جهان عموماً پایین بودهاند و میزان تغییرات نرخ بهره نیز بهطور نسبی کوچک بوده است. در اغلب موارد از نشانههای مستقیم نرخهای تورم، مانند شاخصهای قیمت مصرفکننده (CPI)، برای تخمین تغییرات انتظاری نرخ ارز استفاده میشود.
آیا یورو از ارزهای امن به شمار میرود؟
در نظر گرفتن یورو (EUR) بهعنوان ارز امن کمی بحثبرانگیزتر است. برخی تحلیلگران استدلال کردهاند که یورو در سالهای گذشته نشانههای یک ارز امن شامل نقدپذیری بالا، نرخ بهرهی پایین و چشمانداز اقتصادی مثبت برای برخی کشورهای اروپایی را به نمایش گذاشته است. برخی دیگر به این نکته اشاره کردهاند که یورو در برابر بیثباتیهای سیاسی و اقتصادی در داخل اتحادیه اروپا، مانند برگزیت، بحرانهای بدهی دولتی و تورم آسیبپذیر است.
بنابراین، اینکه یورو ارز امن است یا خیر، به تعریف و معیار شما از مفهوم امن بودن بستگی دارد. یورو معمولاً در هنگام وقوع آشفتگی جهانی در مقایسه با ارزهای پرریسکتر خوب عمل میکند، اما این احتمال وجود دارد که با چالشهایی از طرف عوامل داخلی مواجه شود که ممکن است بر ثبات و ارزش بلندمدت آن تأثیر منفی بگذارند.
آیا ممکن است دلار آمریکا جایگاه خود بهعنوان یک ارز امن را از دست بدهد؟
بله دلار آمریکا به لحاظ نظری میتواند به دلیل عواملی مانند بیثباتی شدید اقتصادی، میزان بالای بدهی یا تورم، تغییر ساختارهای اقتصادی جهان، تغییرات روابط ژئوپلیتیکی یا تغییر سیاستگذاری پولی ایالات متحده، جایگاه امن خود را از دست بدهد؛ اما با توجه به نقش دلار که عمیقاً در اقتصاد جهانی ریشه دوانده است، هر تغییری در جایگاه آن بهعنوان ارز امن احتمالاً فرایندی پیچیده و تدریجی خواهد بود. با این حال، چیزی شبیه به نکول ناشی از عدم افزایش سقف بدهی فدرال میتواند برای دلار دردسرساز شود.
علاوه بر ارزهای باثبات، چه داراییهای امن دیگری وجود دارند؟
طلا احتمالاً دارایی امنی است که بیشتر از سایر داراییهای امن در مورد آن صحبت میشود. از گذشته، طلا بهعنوان ذخیرهی ارزش مطمئن عمل کرده است. در دورههای آشفتگی اقتصادی، آشفتگی بازار و تورم بالا شاهد هجوم سرمایهگذاران برای خرید طلا هستیم.
اوراق قرضهی دولتی که توسط اقتصادهای توسعهیافته عرضه میشوند نیز اغلب بهعنوان دارایی امن در نظر گرفته میشوند، چراکه ریسک نکول و نوسان کمی دارند و بازده پایداری فراهم میکنند. سرمایهگذاران زمانی که انتظار دارند نرخهای بهره کاهش یابند یا زمانی که میخواهند سرمایه خود را حفظ کنند مایل به خرید اوراق قرضهی دولتی هستند.
قسمت 5 - ارز پایه و مظنه چیست؟
در فارکس ارزها به صورت جفت معامله میشوند. اولین ارز در یک جفت ارز پایه نامیده میشود و دومین ارز، ارز مظنه نامیده میشود. گاهی به ارز مظنه، ارز مقابل هم گفته میشود. بهترین راه برای درک منظور از ارز پایه و ارز مظنه یاد گرفتن آن با نرخ مبادله آنهاست. بهعنوان مثال نرخ مبادله 1.14020 در جفت ارز یورو به دلار یعنی برای این که یک یورو یا ارز پایه داشته باشیم 1.14020 دلار باید بپردازیم.
قسمت 6 - جفتارزهای اصلی (Major) در فارکس
به 7 جفتارز که بیشترین معاملات در فارکس مربوط به آنهاست، ماژور یا اصلی گفته میشود که شامل یورو به دلار آمریکا، دلار آمریکا به ین ژاپن، پوند بریتانیا به دلار آمریکا، دلار استرالیا به دلار آمریکا، دلار آمریکا به فرانک سوییس، دلار آمریکا به دلار کانادا و دلار نیوزلند به دلار آمریکا است. نقدپذیری بسیار بالا، حجم نوسانات بالا، امکان دستکار کمتر و اسپرد پایینتر از ویژگی این جفت ارزهاست.
برای مشاهده قسمتهای بعدی آموزش ویدئویی فارکس همین الان ثبت نام کنید.
ویدئوهای تکمیلی آموزش فارکس
[1] Open Market Operations (Investopedia)
[2] Discount WIndow (Wikipedia)
[3] Lender of Last Resort (Investopedia)
[5] Federal Reserve (Wikipedia)
[7] Bank of England (Wikipedia)
[9] Fractional Reserve Banking (Investopedia)
[12] Carry Trade (Investopedia)
[13] Sterilized Intervention (Investopedia)
[14] Moral Suasion (Investopedia)
[15] Concerted Intervention (MoneyWords)
[16] Real Interest Rate (Investopedia)
بیشتر بخوانید: تورم چیست؟
دوره مدیت ریسک مالی، مشتقات: آتیها و سلفها
برای آشنایی با ابزارهای مشتقه، بازار مشتقات مالی، انواع ریسکهای مالی و راههای کنترل آنها دوره آموزشی مدیریت ریسک مالی مشتقات: آتیها و سلفها را همین الان ثبت نام کنید.
1 دیدگاه برای آموزش فارکس
.فقط مشتریانی که این محصول را خریداری کرده اند و وارد سیستم شده اند میتوانند برای این محصول دیدگاه ارسال کنند.
دوستان لطفا انتقادات و پیشنهادات خود را اینجا بنویسید.
درود و عرض ادب
فایلها اصلاح شدهاند. مجددا بررسی بفرمایید اگر همچنان مشکل باقی بود همینجا اعلام بفرمایید.
درود و عرض ادب
موارد برطرف شده؛
سپاسگزارم از لطفتون