برداشت از صندوق توسعه ملی، تورمزاست

طرح حمایت از بازار سرمایه با برداشت از صندوق توسعه ملی
طرح حمایت از بازار سرمایه و تورمزایی آن
دکتر علی سعدوندی استاد اقتصاد کلان و مدیریت ریسک مالی در گفتوگو با پایگاه تحلیلی خبری رشد و توسعه با بیان این که بسته پیشنهادی برای حمایت از بازار سرمایه ممکن است تا حدودی موجب افزایش تورم شود، تصریح کرد: برداشت از صندوق توسعه ملی از پایه پولی تامین میشود و تورمزا است. همچنین بخش دیگری از این مصوبات که به کاهش درآمد دولت میانجامد از جمله کاهش نرخ خوراک پتروشیمیها که تورمزاست چرا که کسری بودجه [1] دولت در ایران از محل پایه پولی تامین میشود.
بیشتر بخوانید: بک تست چیست؟
تاثیرگذاری ناپایدار بسته حمایتی از بازار سرمایه
این اقتصاددان همچنین در پاسخ به سوالی درباره تاثیرگذاری بسته پیشنهادی بر بازار سرمایه اظهار کرد: برخی بندهای این برنامه از جمله آزادسازی قیمتها هم برای اقتصاد و هم برای بازار سرمایه مثبت خواهد بود، اما برخی موارد تاثیر منفی خواهد داشت. برای مثال برداشت از صندوق توسعه ملی نهتنها به لحاظ اخلاقی درست نیست، بلکه در بازاری به اندازه ۴ هزار همت تزریق ۲۰۰ میلیون دلار احتمالا فقط یک هفته بتواند بازار را کنترل کند.
از طرف دیگر او معتقد است با توجه به اینکه این روشها کوتاهمدت هستند. بعد از رفتن اثر آنها، بر اعتماد سهامداران اثر تخریبی خواهد داشت و وضع را بدتر میکند.
بیشتر بخوانید: جان مینارد کینز
برای آشنایی با مفاهیم تورم، تولید ناخالص داخلی (GDP)، اشتغال و نرخ بیکاری، منحنی فیلیپس، مدل ماندل-فلیمینگ، رژیمهای نرخ بهره، بدهی دولت و کسری بودجه با کلیک روی دکمه زیر از ۱۰% تخفیف بیشتر برای ثبتنام استفاده کنید.
راهکار صحیح برای برگشت بازار
دکتر سعدوندی همچنین در پاسخ به سوالی درباره راه حل بازگشت بازار سرمایه گفت: در این زمینه نیاز به تغییر عمده فکری است. در حال حاضر در میان فعالان و مدیران بازار سرمایه این برداشت وجود دارد که با پولپاشی میتوان بازار را کنترل کرد، اما این برداشت کاملاً غلط است، چرا که با توجه به بزرگی بازار، تنها روش ممکن برای اصلاح وضعیت، تقویت جریان نقد [2] و سودآوری شرکتهاست، اما تا کنون چنین نگرشی بین فعالان و مدیران بازار وجود نداشته است.
بیشتر بخوانید: آموزش اقتصاد
تاثیر برداشت از صندوق توسعه ملی بر جریان نقد شرکتها
وی افزود: برای مثال تجدید ارزیابی داراییها بر جریان نقد شرکت تاثیر ندارد یا خرید سهام خزانه [3] تاثیر منفی دارد. چراکه شرکت سهام خود را که بالاتر از قیمت تعادلی بوده خریداری کرده و این به ضرر شرکت خواهد بود و جریان نقد شرکت را تضعیف میکند که به ضرر بازار سرمایه است. یا بهعنوان مثال دیگر میتوان به اوراق تبعی اشاره کرد که سوبسیدی است و هدف آن حمایت از سهامدار بوده، اما به ضرر بازار سرمایه است چراکه با این روشها جریان نقد از بازار سرمایه خارج میشود.
اما به گفته این اقتصاددان در مصوبات اخیر اکثر موارد با همین رویکرد بوده است. بهعنوان مثال برداشت از صندوق توسعه ملی تاثیری بر جریان نقد نخواهد داشت، اما کاهش قیمت خوراک پتروشیمیها جریان نقدی داخل شرکتها را تقویت میکند، اما وضعیت دولت را بدتر میکند که ناعادلانه و غیراخلاقی است و تاثیر زیادی هم بر بازار ندارد.
بیشتر بخوانید: تعریف بانکداری
اهمیت آزادسازی برای حمایت از بازار سرمایه
دکتر سعدوندی در پایان توصیه کرد تا با شکلگیری یک عزم ملی، صنایع موثر در بازار سرمایه آزاد شوند و با آزادسازی این صنایع از قید و بندها و مانعزدایی، سودآوری به صنایع برگردد. در چنین شرایطی سهامدار نیز اقناع خواهد شد تا مجدداً در بازار سهام سرمایهگذاری کند یا حداقل در سهامهای خاصی شروع به سرمایهگذاری کند. صنایع خودرو، فولاد و سیمان صنایعی هستند که باید به سرعت مقرراتزدایی، مانعزدایی و آزادسازی قیمتی در آنها انجام شود. در ادامه این فرآیند، آزادسازی صنایع معدنی نیز موثر خواهد بود.
بیشتر بخوانید: نسبت فروش به سرمایه در گردش
بیشتر بخوانید: اندیکاتور و اسیلاتور
برای فراگیری فرآیند ثروتآفرینی جهت کسب پول بیشتر در آینده با استفاده از اصولی که سرمایهگذاران بزرگ مانند وارن بافت، بنجامین گراهام، فیلیپ فیشر و … در سرمایهگذاری به کار بردهاند، با کلیک روی دکمه زیر از ۱۰% تخفیف بیشتر برای ثبتنام استفاده کنید.
دیدگاهتان را بنویسید