سیاستهای حمایتی دولت

رفاه اقتصادی و سیاستهای حمایتی دولت
سیاستهای حمایتی دولت
گفتوگوی دکتر علی سعدوندی با روزنامه هممیهن
کالابرگ الکترونیک و رفاه اقتصادی
چرا مردم از کالابرگ الکترونیک استقبال نکرده اند؟
مدتها است که دولت میگردد و طرحهایی را که سالیان سال است شکست خورده پیدا میکند و دوباره آنها را اجرا میکند و مجدد شکست میخورد. حتی طرح سامانه نان که ادعا میکردند موفقیت آمیز بوده نیز متاسفانه شکست خورده است چه برسد به طرح کالابرگ الکترونیک که میگویند تنها در چند استان به صورت آزمایشگاهی اجرایی شده است.
در دولت یک بلبشو سیاستگذاری حاکم است و بخشی از دولت به دنبال ایجاد جمهوری دموکراتیک خلق و حزب کمونیست هستند و به طور مشخص از ونزوئلا که مقصد دولت پیشین بود به سمت کره شمالی در حال حرکتند، بخش دیگری از دولت نیز به دلیل اینکه ایده جدیدی ندارند هر چه در گذشته اجرا شده و شکست خورده را دوباره اجرا میکنند.
ما در دهه شصت طرح کوپنیشدن برخی کالاها را به صورت کاغذی داشتیم که هماکنون میخواهند آن را به صورت کالابرگ الکترونیک اجرا کنند که مشخص بود با شکست مواجه میشود. تنها طرح هدفمندی یارانهها بود که با موفقیت اجرا شد و اتفاقا در دنیا نیز مورد استقبال قرار گرفته اما دولت قبل این طرح را زمین زد و دولت جدید نیز همان مسیر را ادامه میدهد.
سرمقاله دکتر علی سعدوندی در روزنامه تعادل
انتشار اوراق بهترین تصمیمی است که دولت در شرایط بحرانی فعلی با استفاده از آن میتواند نیازهای نقدینگی را برطرف سازد و کنترل تورم کند.
بهترین راه افزایش رفاه اقتصادی
در این شرایط چگونه می شود از معیشت و رفاه مردم حمایت کرد؟
بهترین راه همان یارانه نقدی است که اولین بار نیز به صورت جدی در ایران اجرا شد و اکنون نیز در جهان با عنوان «یارانه نقدی مستقیم» مورد تاکید است. بقیه طرحهای حمایتی معمولا به دلیل فساد و ناکارآمدی که در اجرای آنها است از نظر اقتصاد سیاسی [1] حامیانی دارد اما در اجرا شکست میخورند، به این معنی که در آنها تعارض منافع وجود دارد.
دولتها با شعار حمایت از قشر ضعیف و کمتر برخوردار، این گونه طرحها را تصویب و اجرایی میکنند ولی در نهایت بودجه آن به یک قشر خاص برخوردار میرسد. این تجربه در ایران نیز اتفاق افتاده و همیشه دولتها به دنبال طرحهای غیرشفاف هستند، به عنوان مثال وقتی یارانه نقدی میدهند به ظاهر میخواهند از اقشار محروم حمایت کنند.
اما در باطن می خواهند از فلان دلال برنج و روغن حمایت کنند. توصیه من این است که باید از تعارض منافع [2] جلوگیری و شفافیت حاکم شود و دولت به شعارهایی که داده عمل کند، اکنون وزارتخانههای اقتصاد، صمت و جهادکشاورزی دقیقا عکس شعارهای داده شده توسط دولت در یک سال نیم گذشته را عمل میکنند.

علت شکست طرح هدفمندسازی یارانهها در افزایش رفاه اقتصادی
اگر طرح یارانه نقدی موفق بوده چرا دولتها همچنان با همان شیوه سال 87 آن را ادامه می دهند و یارانه را 45 هزار 500 تومان نگه داشتند؟
این کار دقیقا خلاف قانون و برای زمین زدن طرح بوده است. دولت گذشته منابع حاصل از هدفمندی یارانهها را به صورت کاملا غیرقانونی صرف طرح بیمه سلامت که در همه دنیا شکست خورده است کرد.
رییسجمهور قبل میگفت کشورهای اروپایی تعجب کردهاند که ما این طرح را چگونه اجرایی کردهایم در حالی که تعجب آنها از این بود که مشخص بود این طرح شکست میخورد و در حقیقت میخواستند این پیام را بدهند که مواظب باشید چون این طرح باعث کسری بودجه [3] و تورم شدید خواهد شد و اتفاقا اقشار مورد هدف طرح سلامت بیشتر آسیب خواهند دید.
فکر می کنید با توجه به اینکه دولت بودجه مناسبی ندارد و تورم هم بالا رفته است، روند پرداخت یارانه نقدی ادامه پیدا می کند؟
دولت راهی به جز این کار ندارد اما متاسفانه این مسیر مطلقا جلو نرفته است. دولت متاسفانه به دنبال تثبیت قیمتها است و این کار قطعا کشور را با آسیبهای جدی مواجه خواهد کرد. راه درست این است که اجازه دهند قیمتها به صورت عادلانه تعیین شود به این معنی که تولیدکننده آسیب نبیند.
ما در حال حاضر ضدتوسعهترین دولت تاریخ ایران را داریم، دولتی که وزارت صمت آن به اسم صنعت در صنعتزدایی [4] عالی عمل کرده و به توسعه صنعتی بیتوجه بوده و تنها به دنبال فعالیتهای پوپولیستی بوده است.
باز هم تاکید می کنم که راه دیگری به جز هدفمندی یارانهها برای حمایت از اقشار ضعیف و متوسط نداریم، دولت قبل خطاهای سیاستگذاری متعدد در عرصه اقتصاد داشته و اکنون نیز دولت فعلی همان شیوه را گام به گام اجرا میکند.
بیشتر بخوانید: ناترازی شبکه بانکی کشور
برای آشنایی با سرفصلهای چگونگی کارکرد بازار، بازارها و رفاه اقتصادی، اقتصاد بخش عمومی، اقتصاد بازار کار و رفتار بنگاه و سازماندهی صنعتی – Industrial Organization با کلیک روی دکمه زیر از ۱۰% تخفیف بیشتر برای ثبتنام استفاده کنید.
دیدگاهتان را بنویسید