بورس و کوچ نقدینگی

ملاحظات کوچ نقدینگی به بازار بورس
آثار احتمالی کوچ نقدینگی از بورس
علی سعدوندی استاد اقتصاد و بازار بورس در گفتگو با خبرنگار اقتصاد24 بیان کرد: کوچ نقدینگی به سایر بازارهای موازی باعث بروز مشکلاتی میشود؛ مثلا اگر نقدینگی [1] به بازار ارز کوچ کند، قیمت ارز بیشتر از قیمت تقاضا آن میشود و آن را میتوان نوعی تهدید برای اقتصاد کشور به شمار آورد.
وی افزود: اگر قیمت مسکن بیش از این گرانتر شود دسترسی مردم برای خرید مسکن کمتر و یا قطع میشود و خرید مسکن برای مردم دور از دسترس خواهد شد. به همین خاطر در کوتاهمدت بهترین سیاست این است که اگر انباشت نقدینگی صورت گرفته، این انباشت نقدینگی به سمت بازار بورس هدایت شود.
دکتر سعدوندی در ادامه اظهار کرد: اگر این انباشت نقدینگی به سمت بازار بورس هدایت شود اشکال آن این است که اگر در بازار بورس حباب ایجاد شود و این حباب خنثی شود، باعث هجوم نقدینگی به سایر بازارها میشود.
بیشتر بخوانید: مشتقات مالی چیست؟
اثر کوچ نقدینگی بر ارزش بازار سرمایه
این کارشناس بازار سرمایه در پاسخ به این سوال که وزیر اقتصاد اعلام کرده است که ارزش معاملات بازار سرمایه روزانه به 15 تا 25 هزار میلیارد تومان میرسد. آیا نباید نگران تزریق این حجم از نقدینگی به بورس بود؟ مطرح کرد: ارزش معاملات بازار سرمایه نسبت به سایر بورسهای جهانی اتفاقا بسیار کم است و باید بیش از 25 هزار میلیارد تومان باشد و پیشنهاد میشود که هزینه نقل و انتقال سهام کاهش پیدا کند تا تعداد معاملات افزایش پیدا کند و این مسئله مشکلی ایجاد نخواهد کرد.
دکتر علی سعدوندی در ادامه بیان کرد: امروزه ارزش کل بازار سرمایه در حد تولید ناخالص ملی [2] است و با این روند از آن بیشتر میشود. از این نظر حجم کل بازار بزرگ شده و میشود گفت که حباب در بخشی از بازار سرمایه قابل مشاهده است. البته نباید تصور شود که حباب این بازار ظرف 1 هفته ریزش میکند و سیاستگذار نیز باید متوجه آن باشد که بیش از حد، حباب در بازار به وجود نیاید.
بیشتر بخوانید: آموزش تحلیل تکنیکال
دوره آموزش تحلیل شاخصهای اقتصادی
چگونگی تاثیر شاخصهای اقتصادی – Economic Indicators بر اقتصاد جهانی و داراییهای شما و واکنش بازارها به روندهای صعودی و نزولی را در دورهی تحلیل شاخصهای اقتصادی بیاموزید.
نحوه مدیریت حباب بورس
وی خاطر نشان کرد: رشد بیسابقه بورس قابل پیشبینی بود چرا که نقدینگی مازاد به سمت این بازار هدایت شده است. اما مسئله این است که برخی از سهامهای بازار بورس دچار حباب شدهاند و باید این حباب را مدیریت کرد که اگر مدیریت درستی صورت نگیرد ممکن است بازار سرمایه دچار مشکل شود؛ با عرضه سهام دولتی در بورس یا عرضه سهامی که دولت در آن قدرت دارد، میشود تا حدودی این حباب را مدیریت کرد.
بیشتر بخوانید: جریان نقد آزاد چیست؟
بیتوجهی به جریان نقدی شرکتها در پی کوچ نقدینگی
این کارشناس اقتصادی در پاسخ به این سوال که چرا در بازار بورس سهام برخی از شرکتها و کارخانجات که رسما ورشکسته هستند، همچنان افزایش مییابد؟ گفت: دلیل اصلی این مسئله این است که مهاجرت نقدینگی صورت گرفته است.
برای خریداران سهام این شرکتها دستاویزی شده است که ارزش جایگزینی [3] این داراییها بالا است پس ارزش خرید دارند. درحالیکه باید به جریان نقدی [4] شرکتها توجه کرد و جریان نقدی بسیاری از شرکتها، دچار مشکل شده است. واقعیت این است که تفاوتی بین امروز و چند ماه گذشته در بازار سرمایه دیده میشود.
بسیاری از شرکتها که بعد از تحریمها دچار رکود شدید و افت تولید شده بودند در نیمهی دوم سال 98 به وضعیت پیش از تحریمی خود بازگشتند و حتی فراتر از آن هم پیش رفتند. بنابراین رشد شاخص بورس مقداری هم به خاطر رشد واقعی اقتصاد است اما امروزه که وضعیت اقتصاد به سمت رکود قدم برداشته است، باید دید که قیمت سهام شرکتهای ورشکسته چگونه قابل توجیه است؟
بیشتر بخوانید: آموزش فارکس
بیشتر بخوانید: آموزش کدال
دوره مدیت ریسک مالی، مشتقات: آتیها و سلفها
برای آشنایی با ابزارهای مشتقه، بازار مشتقات مالی، انواع ریسکهای مالی و راههای کنترل آنها دوره آموزشی مدیریت ریسک مالی مشتقات: آتیها و سلفها را همین الان ثبت نام کنید.
دیدگاهتان را بنویسید