روند انتشار اوراق بدهی و تاثیر آن بر بازار سرمایه

علی سعدوندی مشاور بینالمللی بانکداری، سرمایهگذاری و تأمین مالی روند انتشار اوراق بدهی در سالهای اخیر و تاثیر این مساله بر بازار سرمایه را در گفتگو با صدای بورس مورد بررسی قرار داد.
روند انتشار اوراق بدهی را در سالهای اخیر چطور میبینید؟
حجم انتشار اوراق در سالهای اخیر افزایش پیدا کرده است، که البته این مساله اتفاق مثبتی است. افزایش انتشار اوراق روش بهتری است که جایگزین روش سابق دولت شده؛ چرا که دولت در گذشته به شکل غیرشفاف و بدون نظارت عمومی از بانک مرکزی یا بانکهای تجاری استقراض میکرد و در حال حاضر انتشار اوراق بدهی دولت، به خودی خود اتفاق مثبتی است.
در خصوص انتشار اوراق بدهی چه نظری دارید؟
موضوع این است که وزارت اقتصاد همواره با انتشار اوراق مخالفت کرده است، اما در حال حاضر شاهد آن هستیم که در روزهای پایانی سال دولت قصد آن دارد که حجم بیشتری از اوراق را عرضه کند. با این حال بعید می باشد. که حجم زیادی از اوراق بدهی عرضه شده. توسط فعالان بازار خریداری گردیده.
چرا افراد فعال در بازار را خریدار اوراق بدهی دولتی نمی بینید؟
چون نرخ اوراق تغییر نکرده است. در واقع درست است که دولت حجم بیشتری اوراق عرضه کرده است. اما این اوراق از سوی بانکهای خود دولت خریداری گردیده. این اوراق توسط بازار خریداری نشده است. علاوه بر این طبیعی است که بخشی از افرادی که قصد خروج از بازار سهام را داشتند، در صندوقهای اوراق سرمایهگذاری کنند. موضوع قابل تامل این می باشد که اگر بازدهی اوراق دولتی پایین تر از میزان فعلی نیز باشد، این افراد همچنان در این اوراق سرمایه گذاری می نمودند.
بیشتر مطالعه نمایید: راهکارهای کاهش وابستگی به دلار چیست؟
شائبه انتشار اوراق بدهی در ریزش بازار را چگونه می دانید؟
این مسائل شایعاتی می باشد. که توسط همان افرادی تولید گردیده. باید در مقابل جامعه و افرادی که به آنها مشاوره می دهند. و سیگنال فروختند جوابگو باشند، این افراد با قرار گرفتن بازار در شرایط فعلی، قدرت توجیهی خوبی به دستشان رسید و همانند فردی که در حال غرق شدن می باشد و به هر خس و خاشاکی چنگ میاندازد تا غرق نگردند به هر توجیهی دست خواهند زد. البته باید بگوییم اعلام این نظر از سوی بنده به معنای توجیه روند غلط انتشار اوراق نخواهد بود. در واقع اثر انتشار اوراق بر بازار سرمایه توسط برخی فعالان بازار به شکل معکوس نشان داده شده. اگر بازار سهام جذاب گردد با این نرخ اوراق، قطعا اوراق نخواهد توانست با بازار سهام رقابت نماید. مشکل این می باشد که در حال حاضر بازار سهام جذاب نیست.
به نظر شما چرا بازار سهام در شرایط فعلی جذاب نیست؟
اوایل سال در شاخصی برابر شاخص فعلی (یعنی حدود یک میلیون و ۲۰۰هزار واحد) برای تمامی سهمها صف خرید موجود بود. با این حال در پایان سال به رغم تورم ، نه تنها صف خریدی ندیدیم.بلکه فقط صف فروش به چشم خواهد خورد. در آن مقطع فعالان بازار اعلام داشتند به این دلیل که نرخ تورم بالاتر می باشد و پیشبینی افزایش قیمت دلار نیز بود، بنابراین هر کس سهام خریداری می نمود منتفع می گردید. البته در اوایل سال وزارت اقتصاد به شدت با انتشار اوراق مخالفت می نمود و همین مساله به تشکیل هر چه بیشتر صفهای خرید کمک کرد. برنامه وزارت اقتصاد این شد که از محل فروش سهام دولتی کسب درآمد نماید که البته سیاست بسیار غلطی هست و نتایج زیان بار آن در آینده بیشتر نمایان می شود.
دیدگاهتان را بنویسید