شاخص های اقتصاد در 1400

وضعیت شاخص های اقتصاد در 1400
شاخص های اقتصاد در 1400
گفتگوی دکتر علی سعدوندی با بورس پلاس شبکه تیوا
دکتر سعدوندی استاد اقتصاد کلان و مدیریت ریسک در پاسخ به وضعیت چشمانداز شاخصهای اقتصادی، وضعیت تورم، نرخ سود بانکی در سال 1400 و تاثیر آن در بازار سرمایه [1] پاسخ داد: اتفاقی در اقتصاد ایران از سال 1399 افتاد، با کمال تاسف نرخ تورم از کریدور بلندمدت خود خارج شد و به شرایطی وارد شدیم که ما در طی سه، چهار دهه نرخ رشد نقدینگی و نرخ رشد پایه پولی کشور بین 20 تا 30 درصد بود. در سال 1399 هم نرخ رشد پایه پولی و هم نقدینگی از 30 درصد فراتر رفت و به نرخ 40 درصد نزدیک شد. یک نوآوریهایی صورت گرفت که نرخ بیش از حد بالا نرود.
همین باعث شد، نرخ تورمی که در کشور بهوجود آمد بالا بود. طبیعی است وقتی در شرایط تورمی قرار داریم معمولا این موج تورمی در ترازنامه [2] و صورتحساب سود و زیان [3] شرکتهای پذیرفته شده در بورس دیر یا زود ظاهر خواهد شد.
معضلی که در کشور داریم، معضل قیمتگذاری است، یعنی موج تورمی به صورت یکسان در ترازنامه و صورتحساب شرکتهای بورسی یکسان پخش نمیشود. برخی شرکتها که تحت قیود و محدودیتهای قیمتگذاری هستند، این موج تورم دیر یا زود وارد خواهد شد اما با تاخیر خواهد بود.
اگر ما این قیمتگذاریها را نداشتیم شاید وضعیت بورس ما امروز خیلی بهتر از این بود. برداشت من نسبت به وضعیت 1400 از نظر رشد نقدینگی و پایه پولی ادامه سال 1399 است.
بیشتر بخوانید: تورم چیست؟
اثر تورم بر شرکتها
متاسفانه نقدینگی در کشور ما نه فقط نهادینه شده بلکه به قانون تبدیل شده است. ایجاد تورم توسط دولت قانون مصوب مجلس است، اگر تخطی صورت بگیرد، دولت باید در برابر نهادهای ناظر پاسخگو باشد.
آنچه در سال 1400 مطرح است این است که رشد نقدینگی خواهیم داشت. اما با توجه به گشایش ارزی که الان داریم، ممکن است این رشد نقدینگی در کوتاهمدت تبدیل به تورم نشود و ما شاهد تورم انباشته باشیم. تورم انباشته پس از مدتی در ترازنامه و صورتحساب سود و زیان شرکتها خواهد نشست و پس از آن به تدریج برخی فعالان بازار سرمایه که از تحلیل بنیادی استفاده میکنند، در بازار حضور پیدا خواهند کرد و به بازار برمیگردند و شاهد رونق بازار خواهیم بود.
بیشتر بخوانید: لبه معاملاتی
برای آشنایی با مفاهیم تورم، تولید ناخالص داخلی (GDP)، اشتغال و نرخ بیکاری، منحنی فیلیپس، مدل ماندل-فلیمینگ، رژیمهای نرخ بهره، بدهی دولت و کسری بودجه با کلیک روی دکمه زیر از ۱۰% تخفیف بیشتر برای ثبتنام استفاده کنید.
بیشتر بخوانید: نسبت P/E
برای فراگیری فرآیند ثروتآفرینی جهت کسب پول بیشتر در آینده با استفاده از اصولی که سرمایهگذاران بزرگ مانند وارن بافت، بنجامین گراهام، فیلیپ فیشر و … در سرمایهگذاری به کار بردهاند، با کلیک روی دکمه زیر از ۱۰% تخفیف بیشتر برای ثبتنام استفاده کنید.
دیدگاهتان را بنویسید