دیر یا زود فنر ارزی و تورمی آزاد میشود
دیر یا زود فنر ارزی و تورمی آزاد میشود
دکتر علی سعدوندی در گفتگو با خبرگزاری تسنیم
علی سعدوندی در میزگرد چشمانداز تورم ۱۴۰۰ بیان کرد: تورم در دنیا پدیده منقرض شده است. برداشتی که مردم ما نسبت به تورم دارند در خیلی از کشورهای دنیا وجود ندارد و مردمشان اصلاً نمیدانند که تورم چه هست.
نقلهایی مطرح میشود که خطر تورم را اخیراً کمتر در نظر میگیرند. بهدلیل اینکه سالهاست این کشورها تورم نداشتهاند.انتظار تورمی هم ندارند. این موضوع یک ابزار بسیار خوبی در اختیار سیاستگذار پولی است.که میتواند از طریق ابزارهای پولی در راستای رشد اقتصادی هم استفاده کند. چراکه وقتی انتظارات تورمی نباشد میتوان منابع را به بخشهای واقعی اقتصاد منتقل کرد.
این کارشناس اقتصادی تأکید کرد: اما مطلقاً این موضوع برای کشور ما صادق نیست. کشوری که ۵۰ سال است طولانیترین و مزمنترین دوره تورمی جهان را بدون توقف بجز سالهای ۹۲ تا ۹۶ داشته است. نمیتواند از این ابزار استفاده کند.
وی با اشاره به وضعیت تورمی جامعه در سالهای ۹۲ تا ۹۶، بیان نمود: سیاستهایی که درآن سال ها بکار گرفته ایم. در واقع سیاستهای تعویق تورمی است، نه سیاستهای کنترل تورم و از بین رفتن تورم؛ سیاستهای تعویق تورم اتفاقاً سیاست مضرتری می باشد.
این سیاست پنجاه سال در حوزه نرخ ارز تجربه شده است؛ مرتب سعی کرده ایم نرخ ارز را سرکوب نماییم و کاهش دهیم و بعد از یک مدتی فنر ارزی آزاد گردانیم، هرچقدر دیرتر آزاد بشود انرژی آن بیشتر می گردد.
دیر یا زود فنر ارزی یا تورمی آزاد می گردد
این کارشناس اقتصادی تصریح نمود: دیر یا زود فنر ارزی یا تورمی آزاد می گردد. هر چقدر دیرتر انباشت تورمی و نقدینگی جامعه به زلزله ارزی و تورمی تبدیل گردد. آثار تخریبی آن بیشتر می شود. بنابراین این موضوع افتخار نخواهد بود که دولت در سال ۹۶ اعلام کرد ما به دستاورد تورمی دست یافتیم!
سعدوندی با تأکید براینکه آنچه در سال ۹۶ اتفاق افتاد نه تنها دستاورد تورمی نیست. بلکه از بین بردن بنیان های اقتصاد کشور بود، همچنین گفت: متاسفانه تحریم هم مزید بر علت شده اما بدون اغراق خواهم گفت که اگر برخی از سیاستگذاریهای اقتصادی کشور به درستی اعمال شده بود. شاید تحریمها اصلا مطرح نمی گردید و حتی اگر اعمال هم می شد انقدر نمیتوانست تاثیرگذار باشد.
وی گفت: سوء تدبیر در داخل و تعویق سیاستهای اصلاحی که از پنجاه سال قبل تا کنون هنوز انجام نگرفته. تأثیر منفی شدیدتری در اقتصاد کشور در شرایط تورمی دارد.
دوره جامع تحلیل بنیادی (فاندامنتال) فارکس
برای تحلیل بنیادی فارکس – Forex Fundamental Analysis نیازمند دانش تحلیل شاخصهای اقتصادی و درک سیاستگذاری پولی هستید، برای ثبتنام جامعترین دوره کلیک کنید
تمام نکات منفی پنجاه سال گذشته یکجا در بودجه ۱۴۰۰ است
او درباره سوال تسنیم که در سال ۱۴۰۰ به چه تورمی می رسیم؟ اینطور توضیح داد که در بودجه ۱۴۰۰ که از طرف دولت به مجلس ارائه شده، احتمالا بنا براین گذاشته شده که همه نکات منفی که در پنجاه سال گذشته اجرا نمودیم را همزمان و یکجار در بودجه ۱۴۰۰ لحاظ بنماییم!
سعدوندی ضمن اشاره به این موضوع که بودجه ۱۴۰۰ یک بودجه بسیار انبساطی و تورمی می باشد، بیان کرد: بنده بارها گفته بودم که باید به سمت سیاست های انبساطی بودجهای و پولی رفت. ولی وقتی از سیاست انبساطی بودجه ای صحبت می نماییم، یعنی رشد سه تا پنج درصدی بودجه برای جبران کاهش سرمایه گذاری بخش خصوصی، ولی دولت ناگهان هفتاد درصد بودجه را افزایش میدهد که این اصلا از آن گفتمان خارج گردیده.
اگر بنای توجیه بودجه ۱۴۰۰ را داریم. باید عرض کنم به رغم مکتبهای اقتصادی رایج در جهان، ما یک مکتب اقتصادی جدید را ساخته ایم، چراکه این بودجه اصلا داخل گفتمان بودجه انبساطی و انقباضی نیست و قادر نیستیم شواهدی برای توجیه اقتصادی بودجه برقرار کنیم.
در هیچ جای دنیا بازار سرمایه نخواهد توانست کسری بودجه ۷ تا ۱۰ درصدی یک دولت را تأمین نماید
وی اشاره کرد: در سال ۹۹ نیز مسایل منفی از سوی دولت دیدیم؛ برخی از سیاستهایی که باعث کنترل تورم گردیده را دولت خنثی نمود. بخش عمده اقتصاددان ها معتقد هستند که کسری بودجه از محل اوراق تأمین نگردد و از محل دیگری باشد. این محل دیگر متاسفانه بازار سرمایه شد، درحالی که در هیچ جای دنیا بازار سرمایه نمیتواند کسری بودجه ۷ تا ۱۰ درصدی یک دولت را تأمین نماید و طبیعی می باشد که کار به فاجعه بازار سرمایه انجامد.
این کارشناس اقصادی با تأکید براینکه در سال ۱۴۰۰ تجربیات ناموفق گذشته مجدداً تکرار شد. گفت: در سال آینده هم دولت بنا را بر این گذاشته بخشی از کسری بودجه را از بازار سرمایه تأمین نماید. اما مردمی که احساس میکنند در سال ۹۹ در بازار سرمایه دور زده شدهاند. بازهم در سال ۱۴۰۰ به کمک دولت می آیند؟ و دوباره فراخوانی درباره دارا دوم و پالایش دوم داشته باشید که مردم به صورت بسیار خرد در این بازار سرمایه گذاری نمایند که حتی نمی صرفد که اعتراض کنند!
سعدوندی در توضیح بیشتر این موضوع بیان کرد: واقعیت این می باشد. که کسی دارا یکم و پالایش یکم را طراحی کرده. کاملاً در جریان که چه دارد اتفاق می افتد. سعی کرده کاملاً سرمایه گذاری را خرد نماید.برای دارا یکم سقف ۲ میلیون گذاشته شد.که حتی اگر متضرر هم شدند. اعتراض به آن قابل به صرفه ای نباشد.
کسری بودجه نباید مطلقاً به صورت مستقیم از راهی به جز اوراق تأمین گردد
نه تنها دولت با مردم رو راست نیست بلکه مردم را دور زد و با افتخار هم اعلام نمود که از محل بازار سرمایه کسری بودجه جبران شد! این تفاوتی بود که سال ها به آن اشاره گردید، کسری بودجه نباید مطلقاً به صورت مستقیم از راهی به جز اوراق تأمین گردد.
این کارشناس اقتصادی در خصوص بودجه ۱۴۰۰ این را هم گفت: که تک تک منابع و مصارفی که در بودجه ۱۴۰۰ در نظر داریم. مشکل دار است نکته منفی دیگر این است که طی ۳۰-۴۰ سال گذشته هر وقت بودجه از سوی دولت به مجلس پیشنهاد گردید. کمیسیون تلفیق سعی در بزرگ کردن نقاط ممیزه بودجه دارد و باعث بزرگی مشکلات بودجه هم شد.
سعدوندی با بیان اینکه کورسوی امیدی می باشد که مجلس بودجه را رد نموده. اما حرکتی در جهت اصلاح و کنترل تورم انجام نگرفت حتی شعاری در جهت کنترل تورم هم نبود. گفت: برخی از نمایندگان مجلس گفتند. که برای توسعه احتیاج به قدری تورم خواهیم داشت. درحالی که این نگاه اشتباه که ۳۰-۴۰ سال قبل مطرح و همان زمان نیز نقض شد. برای رشد اقتصادی نیاز به محیطی است که سرمایه گذاری نماییم و برای این محیط هم باید تورم کنترل گردد.
اقتصاد توسعه، فرآیندی است که طی آن رفاه اقتصادی و کیفیت زندگی یک ملت، منطقه، جامعۀ محلی یا یک فرد بر اساس اهداف و مقاصد هدفمند بهبود مییابد.
دیدگاهتان را بنویسید