عرضه اولیه چیست؟
عرضه اولیه چیست؟
عرضه اولیه یا IPO به بخشی از سهام کل یک شرکت گفته می شود که برای اولین بار در بازار بورس عرضه میشود و با آن خرید و فروش انجام میدهند، عرضه اولیه ممکن است یه دوره به دست عده ایی خاص اداره شده باشد، اما زمانی که برای اولین بار در بورس معامله میشود به آن عرضه اولیه میگویند.
میزان عرضه شدن سهام یک شرکت به وضعیت شفافیت فعالیت ها، میزان سود دهی، سابقه فعالیت و کیفیت صورت های مالی، بستگی دارد.
شرکت ها به چه دلیل وارد بازار بورس میشوند؟
- از طریق بازار بورس راحتر از قبل خرید و فروش انجام میشود.
- افزایش نقد شوندگی
- کاهش هزینه سرمایه
- قدرت چانه زنی به سود شرکت ها است، در بازار بورس این شگرد سود جویی راحتر عملی میشود.
- بازار بورس از بازار های شناخته شده جهان است، سرمایه گذاری در این بازار اتبار داخلی و خارجی شرکت را افزایش میدهد.
- راحتی در کنترل میزان بستانکاری و بدهکاری
- بهبود ساختار مالی.
به چه دلیل عرضه اولیه شدن برای سهامداران جذاب است؟
- در بازار بورس سهام های شرکت ها با قیمت کمتر عرضه میشوند واین موضوع بسیار مورد استقبال خریداران قرار میگیرد، این اتفاق در زمانی که بازار از شاخص نقدینگی بالای برخوردار باشد بیشتر رخ میدهد. اما نقش عرضه اولیه درخرید و فروش بسیار پر رنگ است، زیرا عموما از سهم های پر سود شمرده میشوند.
- قبل از اینکه عرضه اولیه به بازار تزریق شود، سهامداران بر اساس ساعت و زمان سهم خریداری میکردند، یعنی آن شخصی که اخر از همه ثبت نام میکرد امکان داشت موفق به خریداری سهام نشود، اما عرضه اولیه این مشکل را حل کرد و دیگر خریداران با این مشکل سر و کار نخواهند داشت، همین باعث جذابیت عرضه اولیه شده.
- وقتی یک سهام خیلی بزرگ بین همه متقاضیان تقسیم میشود و همگی از آن بهره میبرند، به این روش book buldig میگویند. عرضه اولیه از این روش پیروی میکند و باعث صعودی شدن آمار عرضه اولیه شده است.
عرضه اولیه با روش book buldig
در این روش نیازی به عجله کردن نیست، شما میتوانید سر فرصت نمودار های شاخص های را بررسی کنید، جو بازار را مورد بررسی قرار دهید، پس از آن موجودی خود را افزایش دهید و نسبت به قیمتی که وارد سیستم کرده اید، سهام خود را خریداری کنید.
عرضه اولیه با روش حراج
سازمان بورس اوراق ساعت و روزی را مشخص میکند، که شما برای خرید سهام عرضه اولیه اقدام کنید. گاهی ساعت آن تمدید میکند ولی این اتفاق الزامی نیست پس بهتر است در همان ساعات اولیه خرید خود را انجام دهید.
آیا هزینه کلان برای خرید عرضه اولیه نیاز است؟
خرید عرضه اولیه نیاز به سرمایه اولیه زیادی نیست، شما با مراجعه با کارگزاری خلوت و اما کاربلد، با خیال راحت به خیرد و فروش سهام خود بپردازید.
اما گاهی میشود بدون هیچ نقدینگی سهام عرضه اولیه بازار را خریداری کرد. سهامداران در بعضی از موارد به جای نقدینگی در زمان معامله به خریدار سهام اعتبار میدهند و چند روز بعد با آن تسویه میکنند، اگر خریدار پس از گذشت یه هفته با سهامدارن اصلی تسویه کند، صاحب سهام خواهد شد.
مراحل خرید سهام عرضه اولیه
اگر شما یک سهامدار مبتدی هستید و به تازگی وارد دنیا بورس شدید، اصلا نگران عرضه اولیه و نحوه خریداری آن نباشید.
در مرحله اول شما نیاز به کد بورسی یا همان کد معاملاتی دارید. پس از دریافت کد برای شما یک رمز و نام کاربری ارسال میشود.
نسبت به تاریخ های عرضه اولیه آگاه شوید، زیرا همیشگی نبوده و فقط چندبار درسال عرضه میشود. البته نگران این موضوع نباشید، اکثر کارگزاری ها مشتریان خود را آگاه میکنند.
در تاریخ عرضه اولیه درساعت۸ الی۱۰ به سایت tsetmc مراجعه کرده و آمار ها را به دقت بررسی کنید. پس از آن با کلیک بر روی اعلام اشاره ، پیغام های ناظر بازار که برای همه نماد های مختلف را مشاهده و مقایسه کنید.
پیام ناظر شامل تاریخ عرضه اولیه، تعداد کل سهام، ساعت مجاز، سهمیه هر نفر، بازه قیمت هر سهم و سایر شرایط ورود میباشد.
پس پیام موجودی حساب خود را بر حسب نیاز افزایش دهید و عرضه اولیه را در ساعت مشخص برای ناظر ارسال کنید.
پس از اینکه از درستی کار خود مطمن شدید، نتیجه کار خود را بررسی کرده و در ساعات شبانی همان روز از میزان رشد سهام خود مطلع شوید.
رشد قیمت سهم پس از تزریق عرضه اولیه به عواملی بستگی دارد:
- تعداد سهام عرضه شده: تعداد فروشندگان عرضه با تعداد عرضه رابطه مستقیم دارد، هرچه فروشندگان کمتر باشند نتیچه میگیریم که تعداد سهام کمی به بازار تزریق شده است.
- رفتار سهامدار عمده: رشد سهام به عرضه اولیه مجدد بستگی دارد، اگر از عرضه سهام دیگر خوداری شود، عرضه اولیه رشد زیادی خواهد کرد.
- جو کلی بازار: در زمانی که جو رو به صعور است کمتر کسی پبدا میشود که قصد فروش داسته باشد.
پس از خرید سهام عرضه اولیه چه زمان مناسب فروش است؟
قطعا پس از هرخریدی، یه معامله فروش در پیش روی سهام دار است، اما بازار نوسان خود را دارد و در حین معاملات باید یه نکاتی توجه کرد:
- بررسی وضعیت فعلی، گذشته و آینده شرکت که سهام هارا عرضه کرده.
- توجه به کمییت سهام های شرکت.
- تحلیل اخبار ها در سایت های مختلف درباره سهام عرضه اولیه.
- رفتار سهامداران کلان را زیر ذرده بین خود بگیرید.
- از روند فعلی بازار غافل نشوید.
- بازار بورس مانند هر بازار دیگر از رکود و نزول در امان نیست، پس این شماهستید که به عنوان سهامدارد باید معاملات خودرا با نزول و صعود بازار هماهنگ کنید.
- بعد از عرضه اولیه قطعا صغ خرید و فروش تشکیل میشود، اما اگر پس اط گذشت زمان این صف کمرنگ تر شد، نشانه خوبی نیست .
آیا عرضه اولیه همیشه سود دهی دارد؟
نکته ایی که شما به عنوان سهامدار تازه وارد باید توجه کنید ، این است که سهام های اولیه همیشه باعث صعودی شدن سد شما نمیشود.
بازار بورس از صدها عرضه اولیه تشکیل شده اما همه انها به طور همیشگی به سمت بالا حرکت نکرده اند، گاهی افت داشته و باعث ضرر دهی شده. پس نگذارید خیال سود دهی شمارا از خرید و فروش به موقع منع کند.
برای شناخت عرضه اولیه هایی با بنیاد خوب دوره جامع تحلیل بنیادی سهام توصیه می شود
کلام اخر
هیچ بازاری در دنیا یک نواخت نبوده، همه آنها در هز زمینه ایی که فعالیت داشته باشند از نوسان های بازار در امان نبوده. اما اگر میخواهید به فرد موفق در بازار بورس تبدیل شوید، به شما توصیه میکنم مقاله ذکر شده را با دقت بخوانید و هرگز گول ظاهر نمودار شاخص را نخورید، هیچ چیز همیشگی نیست.
دیدگاهتان را بنویسید