مدیریت سرمایه

مدیریت سرمایه در بازارهای مالی
مدیریت سرمایه در بازارهای مالی
برای انجام یک سرمایهگذاری هوشمندانه، باید قبل از ورود به بازارهای مالی آموزش دید و اصول معاملهگری شامل تحلیل تکنیکال و تحلیل فاندامنتال، روانشناسی و مدیریت سرمایه را فرا گرفت. در این بین، مدیریت سرمایه از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. چراکه مستقیماً با حفظ و رشد سرمایه در ارتباط است و بهکارگیری ناصحیح آن میتواند به از دست رفتن سرمایه منجر شود. معاملهگری که این مفهوم را به خوبی اجرا کند، از آرامش روانی بیشتری در معاملات برخوردار میشود. در این مقاله به بررسی اهمیت مدیریت سرمایه در بازارهای مالی میپردازیم.
بیشتر بخوانید: تورم چیست؟
مدیریت سرمایه چیست؟
چگونگی سرمایهگذاری با حداقل ریسک برای کسب بازده بیشتر مدیریت سرمایه است. هدف اصلی مدیریت سرمایه در مرحله اول، کنترل ریسک و حفظ سرمایه است. به همین علت در برخی از منابع آموزشی، به مدیریت سرمایه، مدیریت ریسک نیز میگویند. به بیان بهتر، مفهوم مدیریت سرمایه این است که برای کسب بازده مورد نظر باید حداقل ریسک معینی را پذیرفت. همچنین باید قبل از ورود به موقعیت معاملاتی، مقادیر این بازده و ریسک به گونهای متعادل شده باشند که یک نسبت ریسک به پاداش [1] منطقی را تشکیل دهند.
بیشتر بخوانید: لبه معاملاتی
برای آشنایی با مفاهیم تورم، تولید ناخالص داخلی (GDP)، اشتغال و نرخ بیکاری، منحنی فیلیپس، مدل ماندل-فلیمینگ، رژیمهای نرخ بهره، بدهی دولت و کسری بودجه با کلیک روی دکمه زیر از ۱۰% تخفیف بیشتر برای ثبتنام استفاده کنید.
اعمال صحیح قوانین مدیریت ریسک در معاملات، برای کاهش زیان، تأثیر مهمی دارد. به کارگیری یک استراتژی معاملاتی کارامد همراه با مدیریت سرمایه، ضمن پیشگیری از ضررهای سنگین، به تدریج منجر به رشد سرمایه شما خواهد شد. پیادهسازی اصول مدیریت ریسک در معاملات سهام یا حتی مشتقات مالی بین معاملهگران و سرمایهگذاران متفاوت است. در واقع جزئیات و نحوه اجرای مدیریت سرمایه، تا حد زیادی به افق سرمایهگذاری، اهداف مالی و ویژگیهای شخصیتی معاملهگر بستگی دارد. بر اساس چنین معیارهایی میتوان رویکرد سرمایهگذاران در برابر ریسک را تشخیص داد و آنها را به دو دسته کلی ریسکگریز و ریسکپذیر تقسیم کرد. برای مثال، ریسکپذیری معاملهگران کوتاهمدت در هر موقعیت معاملاتی نسبت به افراد با افق بلندمدت، متفاوت است است.
بیشتر بخوانید: مقایسه تحلیل تکنیکال و تحلیل بنیادی
رویای یک شبه ثروتمند شدن
بسیاری از افراد، با رویای یک شبه ثروتمند شدن وارد بازارهای مالی میشوند و انتظار دارند در زمان کوتاهی، سرمایه خود را چند برابر کنند. چراکه مفهوم ریسک برای آنها به درستی تعریف نشده است و در محاسبات ذهنی خود صرفاً به سود فکر میکنند. چنین معاملهگرانی امکان دارد برای مدتی معاملات موفقی را نیز تجربه کنند. اما، در نهایت به خاطر عدم رعایت مدیریت سرمایه و پذیرش بدون محدودیت ریسک، سرمایه خود را از دست میدهند. یکی از اصلیترین تفاوتهای معاملهگران موفق با دیگران، رعایت اصول مدیریت سرمایه است.
امروزه برای مدیریت ریسک مالی راههای متفاوتی موجود است. در نهایت این روش چهارچوبهای مشخصی برای آستانه ریسکپذیری معاملهگران تعیین میکنند.
بیشتر بخوانید: حد ضرر چیست؟
ارکان اصلی مدیریت سرمایه در بازارهای مالی چیست؟
هرچند مدیریت سرمایه روش و فرمول مشخصی ندارد؛ اما برای تدوین قوانین مدیریت ریسک و ارزیابی دقیق موقعیتهای معاملاتی در بازار، شاخصهای معین و مرسومی موجود است که مهمترین آنها شامل موارد زیر است:
1- ریسک
2- بازده
3- نسبت بازده به ریسک
4- حجم معاملات
5- نسبت افت سرمایه [2]
برای انجام معاملات اصولی، موارد اول تا چهارم را باید برای هر موقعیت معاملاتی و پیش از ورود به معامله، بررسی کرد و و تصمیم گرفت. در واقع پس از تشخیص این موارد میبینیم که نقاط خروج و حداکثر سود و زیان مورد نظر از موقعیت معاملاتی مذکور، با دقت تعیین میشوند.
بیشتر بخوانید: بهترین سایت تحلیل تکنیکال بورس ایران
برای یادگیری سنجش ارزش منصفانه سهام، ارزیابی مدیریت، ارزیابی توانایی شرکت در مواجه با رقیبان و تجزیه و تحلیل توان مالی شرکت به منظور تحلیل بنیادی (فاندامنتال) سهام با کلیک روی لینک زیر از 10% تخفیف بیشتر برای ثبت نام استفاده کنید.
چگونه میتوان ریسک را کنترل نمود؟
برای این کار روشهای مختلفی وجود دارد و در هر مشاوره مالی زوایای مختلف آن بررسی میشود. برای مثال برخی متخصصین مالی پیشنهاد میکنند نباید تک سهم بود و باید سبدی از سهام برای متنوعسازی [3] درست کرد تا ریسکهای غیر سیستماتیک را بتوان بهتر کنترل کرد.
برخی دیگر توصیه میکنند که باید به مشاوران مالی در شرکتهای مشاور سرمایهگذاری و صندوقها مراجعه کرد. روش عمومیتری که برای کنترل ریسک میتوان ارائه کرد این است که بخشی از سرمایه خودتان را سهام بخرید و تمام آن را در سهام سرمایهگذاری نکنید.
بیشتر بخوانید: تولید ناخالص داخلی
اصول مرسوم مدیریت سرمایه
1- محاسبات ریسک و بازده، تابع نقطه خروج احتمالی و حجم معاملات است.
2- بنا بر اصول سرمایهگذاری و توصیه پیشکسوتان، حداکثر ریسک در هر موقعیت معاملاتی، بهتر است از ۳ درصد بیشتر نشود. (برای معاملهگرانی با ریسکپذیری بالا حداکثر 5 درصد)
3- حداقل مقدار مجاز نسبت بازده به ریسک، 1 است.
4- در صورت نیاز به داشتن چندین موقعیت باز به صورت همزمان، باید حداکثر ریسک قابل تحمل را بین این معاملات تقسیم کرد.
5- زمانی که به سود نجومی معاملات اهرمی فکر میکنید، ریسک زیاد و زیان سنگین برابری احتمالی آنها را نیز در نظر بگیرید.
6- آستانه تحمل ضرر خود را دقیق مشخص کنید. هنگامی که ضرر شما به محدوده خطر رسید، معاملات خود را برای مدتی به منظور بررسی عملکرد پیشین کاهش دهید.
7- بزرگترین نقطه ضعف در بازارهای مالی، عدم توانایی در محاسبه ریسک است. چراکه در زندگی واقعی افراد معمولا مواجهه مستقیم با ریسک های مالی ندارند.
بیشتر بخوانید: نکات طلایی خرید سهام
حفظ اصل سرمایه: رکن اصلی استراتژی یک معاملهگر موفق
در گام نخست اصلیترین و مهمترین فکر شما باید این باشد که چگونه در بازار سرمایه بقا پیدا کنم؟ برای مدتی ریسکپذیریتان را کم کنید و مدیریت سرمایه را دقیق انجام دهید. ریسکی که اکثر افراد در آغاز فعالیت میپذیرند معمولا چند برابر ریسکی است که یک معاملهگر حرفهای در اصول خود رعایت میکند.
بیشتر بخوانید: FRM چیست؟
توصیههای تکمیلی در مدیریت سرمایه
1- بهتر است در ابتدا پس از بررسی و تجزیهوتحلیل سهمی را که در ٨٠ شرکت برتر بازار است برای نقدپذیری بهتر خریداری کنید تا با ریسک نقدینگی کمتری مواجه شوید.
2- بهتر است به سود شرکتها توجه کنید و در ابتدای فعالیت خود از خرید سهامی که در سال گذشته زیانده بوده یا سود کمی داشته دوری کنید.
3- به سیگنالهایی که در شبکههای اجتماعی افراد مختلف منتشر میکنند توجه نکنید، برخی اوقات افراد با نیت باد کردن و انداختن سهم [4] این کار را انجام میدهند.
4- با ثبت تحلیلها، معاملات و نتایج آنها در یک ژورنال روند کاری خود را پیوسته پایش کنید.
5- بازار سرمایه محل نامناسبی برای تصمیمگیری هیجانی است.
6- هدف اصلی باید حفظ سرمایه باشد و نباید به معاملاتی که اصل سرمایه را به خطر میاندازند وارد شد.
7- قبل از ورود به معامله زیان احتمالی را حساب کنید. برای آن برنامه داشته باشید و به حد ضرر خود پایبند باشید.
بیشتر بخوانید: وارن بافت
بیشتر بخوانید: نسبت P/E
برای فراگیری فرآیند ثروتآفرینی جهت کسب پول بیشتر در آینده با استفاده از اصولی که سرمایهگذاران بزرگ مانند وارن بافت، بنجامین گراهام، فیلیپ فیشر و … در سرمایهگذاری به کار بردهاند، با کلیک روی دکمه زیر از ۱۰% تخفیف بیشتر برای ثبتنام استفاده کنید.
دیدگاهتان را بنویسید