تفاوتهای تحلیل تکنیکال و فاندامنتال

تحلیل تکنیکال و فاندامنتال: تفاوتها و شباهتها
تفاوتهای عمده بین تحلیل تکنیکال و تحلیل فاندامنتال
زمانی که فردی قصد دارد در بازارهای مالی سرمایهگذاری کند، باید درباره بازار هدف تحقیق کند. و همچنین متوجه شود که کدام دارایی ارزش سرمایهگذاری دارد. در بازارهای سرمایه [1] معمولا برای ارزیابی سهام شرکتها دو روش تحلیل وجود دارد. تحلیل تکنیکال و تحلیل فاندامنتال (بنیادی) روشهایی هستند که از آنها برای تحلیل سهام استفاده میشود.
این دو تحلیل اطلاعات مفیدی را در اختیار تحلیلگران قرار میدهند. با این حال راههای رسیدن به این اطلاعات مفید برای تصمیمگیری و انتخاب سهام در این دو روش کاملاً متفاوت است. در این مقاله تفاوتهای تحلیل تکنیکال و فاندامنتال را بررسی خواهیم کرد.
بیشتر بخوانید: تورم چیست؟
تحلیل تکنیکال
در تحلیل تکنیکال هدف صرفاً پیشبینی روند حرکت قیمت در آینده بر اساس دادههای گذشته و نمودار قیمتی است.
تحلیل تکنیکال با عوامل خارجی مانند مواردی که در تحلیل فاندامنتال بررسی خواهیم کرد، کاری ندارد. در این روش تحلیل تحلیل را فقط در نمودار قیمت انجام میدهیم. به عبارت دیگر تحلیل تکنیکال تنها با بررسی رفتار قیمت یک دارایی در گذشته، قیمت آن را در آینده پیشبینی میکند.
تحلیل تکنیکال تفاوت زیادی در بازارهای مالی مختلف ندارد و در هر بازاری که بتوان برای آن نمودار قیمتی ترسیم کرد، کاربرد دارد. همچنین از مهمترین اندیکاتورها در تحلیل تکنیکال میتوان به «شاخص قدرت نسبی» (Relative Strength Index) یا به اختصار RSI، میانگین متحرک، «میانگین متحرک همگرا واگرا» (MACD) [2] و «ابر ایچیموکو» (Ichimoku Cloud) [3] اشاره کرد.
بیشتر بخوانید: لبه معاملاتی
برای آشنایی با مفاهیم تورم، تولید ناخالص داخلی (GDP)، اشتغال و نرخ بیکاری، منحنی فیلیپس، مدل ماندل-فلیمینگ، رژیمهای نرخ بهره، بدهی دولت و کسری بودجه با کلیک روی دکمه زیر از ۱۰% تخفیف بیشتر برای ثبتنام استفاده کنید.
ابزارهای تحلیل تکنیکال
در تحلیل تکنیکال با ابزارهای مختلفی که برخی از آنها در زیر آمده است، تحلیل انجام میشود:
1- الگوهای قیمتی
2- انواع نمودار قیمتی
3- اسیلاتور و اندیکاتور
4- الگوهای شمعی یا کندل استیک
5- الگوهای هارمونیک
6- پرایس اکشن
7- خطوط فیبوناچی
8- امواج الیوت
بیشتر بخوانید: مقایسه تحلیل تکنیکال و تحلیل بنیادی
تحلیل فاندامنتال چیست؟
در تحلیل بنیادی تلاش میکنیم با بررسی عوامل خارجی تاثیرگذار بر یک دارایی ارزش ذاتی [4] آن را به دست بیاوریم.
در این نوع تحلیل، تشخیص ارزش ذاتی با بررسی و مطالعهی عوامل مختلفی به دست میآید. برای مثال کسی که قصد سرمایهگذاری در سهام یک شرکت اتوموبیلسازی را دارد میتواند عواملی مانند درآمد سالیانه آن شرکت یا ترازنامهی مالیاش را مطالعه کند. با این کار میتوان فاصله قیمت با ارزش ذاتی را تشخیص داد و برای خرید آن شرکت تصمیم گرفت.
در واقع تحلیلگران فاندامنتال بر این اعتقاد هستند که قیمت فعلی یک دارایی در هر بازار مالی اشتباه است و احتمال افزایش یا کاهش آن وجود دارد. نسبتها و پارامترهای مختلفی برای این کار وجود دارد. از مهمترین آنها میتوان به «سود هر سهم» (EPS)، «نسبت قیمت به درآمد» (P/E)، «نسبت قیمت به ارزش دفتری» (P/B) و نسبتهای دیگر اشاره کرد.
تحلیل فاندامنتال در برخی از بازارهای مالی مانند بازار ارزهای دیجیتال کمی با دیگر بازارها تفاوت دارد. تفاوت مهم، عواملی است که در تصمیمگیری تأثیر میگذارند. بهعنوان نمونه اگر ما بخواهیم روی ارز دیجیتال کاردانو سرمایهگذاری کنیم تحلیل فاندامنتال میتواند بررسی هدفهای پروژه، دنبال کردن اخبار درباره آن رمزارز، عملکرد تیم سازنده، تعداد آدرسهای فعال شبکه و … باشد.
بیشتر بخوانید: حد ضرر چیست؟
پارامترهای مهم در تحلیل بنیادی
1- درآمد هر سهم یا EPS
2- نسبت قیمت به درآمد P/E
3- رشد سود پیشبینی شده
4- نسبت قیمت به فروش P/S
5- نسبت قیمت به ارزش دفتری یا P/B
6- بازده سود سهام [5]
7- بازده سهام
8- نسبت پرداخت سود سهام
بیشتر بخوانید: بهترین سایت تحلیل تکنیکال بورس ایران
برای یادگیری سنجش ارزش منصفانه سهام، ارزیابی مدیریت، ارزیابی توانایی شرکت در مواجه با رقیبان و تجزیه و تحلیل توان مالی شرکت به منظور تحلیل بنیادی (فاندامنتال) سهام با کلیک روی لینک زیر از 10% تخفیف بیشتر برای ثبت نام استفاده کنید.
تفاوت تحلیل تکنیکال و فاندامنتال
تفاوتهای اصلی تحلیل تکنیکال و فاندامنتال را میتوان در مفهوم، افق سرمایهگذاری، هدف از تحلیل، نحوهی تصمیمگیری، نوع دادهها در تحلیل و نوع معامله دانست.
اکنون که با مفاهیم اولیه تحلیل تکنیکال و تحلیل فاندامنتال آشنا شدیم میتوانیم تفاوتهای اساسی این دو نوع تحلیل را بررسی کنیم. برای درک بهتر، این تفاوتها را در بخشهای مختلفی با هم مقایسه خواهیم کرد.
بیشتر بخوانید: تولید ناخالص داخلی
مفهوم
اصلیترین تفاوت تحلیل تکنیکال و فاندامنتال در مفهوم آنها است. همانطور که گفته شد در تحلیل تکنیکال سعی در آن است که با استفاده از فرمولها و روشهای مختلف ریاضی و آمار و براساس روند قیمت آن دارایی در گذشته، قیمت آینده و روند حرکتی بعدی آن را پیشبینی کنیم.
در حالی که در تحلیل فاندامنتال یا بنیادی هدف این است که ارزش ذاتی یک دارایی را با استفاده از عوامل بیرونی مشخص کنیم. همچنین بررسی کنیم که آیا قیمت فعلی آن از قیمت ذاتی آن دارایی پایینتر است یا بالاتر.
حرکت قیمت
منظور از مهارت نمودارخوانی در تحلیل تکنیکال، تمرکز بر بررسی سوابق قیمت یک دارایی از حرکت قیمت در گذشته است. به این ترتیب میتوان پیشبینی کرد که در آینده چه تغییراتی احتمال دارد در قیمت یک دارایی ایجاد شود.
هدف از تحلیل
مورد دیگری که تحلیل فاندامنتال و تکنیکال را از هم متفاوت میکند هدف از آن تحلیل است. به عبارت دیگر وقتی میخواهیم ببینیم قیمت یک دارایی در چه وضعیتی قرار گرفته و آیا از ارزش ذاتی خود بالاتر است یا پایینتر باید از تحلیل فاندامنتال استفاده نماییم.
به همین ترتیب اگر به دنبال یافتن نقاط ورود و خروج مناسب برای معامله باشیم یا بخواهیم احتمال حرکت قیمت در روزهای آینده را حدس بزنیم بهتر است از تحلیل تکنیکال استفاده کنیم.
بیشتر بخوانید: رفتار گله ای
نحوه تصمیم گیری
وقتی کسی از تحلیل فاندامنتال استفاده میکند در واقع بر اساس اطلاعات و ارقام درجشده در صورتهای مالی و بررسی آنها تصمیمگیری میکند. درحالیکه در تحلیل تکنیکال این تصمیمگیری براساس انواع روند و قیمت دارایی صورت میگیرد.
برای مثال وقتی بازار روند نزولی دارد و قیمت یک سهم به محدودهی نقاط حمایت خود برسد، سرمایهگذار امکان دارد بر این اساس تصمیم به ورود به سهم بگیرد. در تحلیل فاندامنتال تصمیم به خرید یک سهام زمانی اخذ میشود که عوامل مؤثر اشارهشده در تعریف تحلیل فاندامنتال در شرایط مناسب باشند.
وضعیت صنعت
در این مرحله باید با بررسی عملکرد رقبای یک شرکت یا دارایی در بازار و مقایسه آنها با دارایی مد نظر تصمیمگیری کرد. به این ترتیب قادریم ارزش نسبی یک دارایی را در مقایسه با سایر رقبایش بسنجیم.
بیشتر بخوانید: دام های ذهنی معامله گری
مروری بر شباهتها و تفاوت تحلیل تکنیکال و فاندامنتال
تحلیل بنیادی و تکنیکال پرکاربردترین روشهای تحلیل سهام و تصمیمگیری برای سرمایهگذاری هستند و محبوبیت بالایی بین معاملهگران دارند. تحلیل بنیادی بر عملکرد شرکتها و رقبایشان متمرکز است و افق زمانی بلندمدت دارد. اما در تحلیل تکنیکال روند حرکت قیمتها در بازار بررسی میشود و معمولا برای سرمایهگذاریهای کوتاهمدت بیشتر استفاده میشود.
بسته به هدف سرمایهگذار هر دو روش میتواند کاربرد داشته باشد. اما این نکته را باید لحاظ کرد که قبل از سرمایهگذاری باید اطلاعات کافی از هر دو روش داشت و به ابزارها و پارامترهای مهم هر دو مسلط شد. بهیاد داشته باشید، بازارهای سرمایه میتوانند غیرقابلپیشبینی باشند و تحلیلهای تکنیکال و فاندامنتال تنها روشهایی برای پیشبینی قیمت سهم و سنجش ارزش ذاتی سهم هستند.
بیشتر بخوانید: آموزش اقتصاد
سخن پایانی
به طور کلی باید بگوییم که هر دو روش تحلیل توسط سرمایهگذاران و فعالان بازارهای مالی انجام میشود. در حقیقت از نظر بعضی فعالان بهترین روش، استفاده همزمان از هر دو تحلیل برای دستیابی به نتایج قابلاعتمادتر است. تحلیل تکنیکال و فاندامنتال هر دو روشی برای یافتن مناسبترین داراییها برای سرمایهگذاری هستند، اما روش و ابزاری که هر کدام برای دستیابی به اهداف استفاده میکنند با هم متفاوت است.
بیشتر بخوانید: نسبت P/E
بیشتر بخوانید: نرخ بهره
برای فراگیری فرآیند ثروتآفرینی جهت کسب پول بیشتر در آینده با استفاده از اصولی که سرمایهگذاران بزرگ مانند وارن بافت، بنجامین گراهام، فیلیپ فیشر و … در سرمایهگذاری به کار بردهاند، با کلیک روی دکمه زیر از ۱۰% تخفیف بیشتر برای ثبتنام استفاده کنید.
دیدگاهتان را بنویسید